Mener OpenAIs GPT-butikk er full av spam og søppel

OpenAIs markedsplass for GPT-er oversvømmes av bisarre GPT-er, dårlig kvalitet og brudd på opphavsrett, ifølge en gjennomgang fra TechCrunch.

OpenAIs GPT Store inneholder flere millioner brukergenererte GPT-er – AI-chatboter. Men veldig mye bryter med opphavsrett eller OpenAIs egne retningslinjer. 📸: ChatGPT / kode24
OpenAIs GPT Store inneholder flere millioner brukergenererte GPT-er – AI-chatboter. Men veldig mye bryter med opphavsrett eller OpenAIs egne retningslinjer. 📸: ChatGPT / kode24 Vis mer

Det er bare et par måneder siden OpenAI lanserte sin GPT Store, en markedsplass for brukergenererte AI-chatboter – eller GPT-er, som OpenAI kaller dem. Allerede fra starten hadde GPT Store mer enn tre millioner GPT-er, ifølge OpenAI-sjef Sam Altman.

Det er imidlertid så som så med kvaliteten på innholdet i GPT Store, viser en gjennomgang TechCrunch har gjort.

– TechCrunch fant ut at GPT Store oversvømmes av bisarre GPT-er som kanskje bryter med opphavsrett, og som tyder på dårlig moderering fra OpenAI sin side, skriver nettavisen.

For lett å lage GPT-er?

Det å lage en GPT krever ikke at du kan kode. Du kan taste inn hva du ønsker å lage i et verktøy som heter GPT Builder, som så spytter ut en GPT som gjør dette for deg.

Det at det er veldig lett å lage en GPT gjør at antallet GPT-er i GPT Store vokser raskt, tilsynelatende på bekostning av kvaliteten, mener TechCrunch.

TechCrunch viser blant annet til GPT-er som hevder å kunne lage kunst basert på figurer fra Disney og Marvel, men som ikke gjør annet enn å lede brukerne over på tredjeparts tjenester som koster penger.

Noen hevder også å kunne forbigå plagiatkontrollverktøy som Turnitin og Copyleaks.

Bryter med retningslinjer

OpenAI krever ifølge TechCrunch at de som vil liste sine GPT-er i GPT Store må bekrefte brukerprofilen sin, i tillegg til at OpenAI har et system for å vurdere GPT-ene før publisering.

Ifølge en talsperson fra OpenAI gjøres dette både automatisert og ved hjelp av mennesker, i tillegg til at brukere kan rapportere inn innhold som bryter med retningslinjene.

– Brudd kan føre til tiltak mot innholdet eller kontoen din, som advarsler, restriksjoner på deling eller at du ikke lenger kan inkluderes i GPT Store eller tjene penger der, skriver talspersonen.

Likevel viser gjennomgangen at det er mye innhold som bryter med retningslinjene, som GPT-er som lar deg chatte med varemerkebeskyttede karakterer fra for eksempel Avatar eller lage monstre fra Pixar-filmen Monsters, Inc.

«Brudd kan føre til tiltak mot innholdet eller kontoen din.»

Imiterer kjente personer

Det er også GPT-er som lar deg chatte med AI-versjoner av kjente personer, selv om OpenAIs regler sier at det ikke er tillatt med GPT-er som utgir seg for å være andre personer eller organisasjoner uten tillatelse.

– Vi tillater at man instruerer GPT-ene til å svare "i stilen til" en spesifikk reell person, så lenge de ikke utgir seg for å være dem – som å navngi den som en ekte person eller instrueres til å emulere dem fullt og helt, og inkludere bilde av dem som et GPT-profilbilde, sier OpenAIs talsperson.