Java-trøbbel i ny macOS: Får JetBrains-editorer til å krasje

Oracle advarer brukere mot å oppdatere til macOS 14.4, som lager trøbbel for Java-applikasjoner.

Den siste macOS-oppdateringen har gjort mange Java-baserte applikasjoner ustabile. 📸: NTB / DC Studio / Shutterstock
Den siste macOS-oppdateringen har gjort mange Java-baserte applikasjoner ustabile. 📸: NTB / DC Studio / Shutterstock Vis mer

Apple har gjort en endring i macOS 14.4 som har gjort enkelte Java-applikasjoner ustabile på Mac-er med Apple-prosessorer som M1, M2 og M3.

Blant applikasjonene som er berørt er JetBrains-IDE-er bygget på JVM (Java Virtual Machine), skriver DevClass.

MacOS Sonoma versjon 14.4 ble tilgjengelig for nedlasting tidligere i mars, etter å ha vært i åpen beta en stund.

Endringene som har skapt problemer for en del Java-applikasjoner var imidlertid ikke tilstede i betaversjonene, og kom derfor overraskende på mange.

Oracle advarer mot å oppdatere

Ifølge DevClass vil ikke alle Java-applikasjoner krasje, og de som krasjer krasjer bare i enkelte tilfeller. Flere JetBrains-brukere melder imidlertid om stadige krasj i blant annet IntelliJ og WebStorm.

Nå går Oracle ut og advarer brukere av Java på Mac-er med Apple-prosessorer om å ikke oppdatere.

– Det finnes ingen fiks. Siden det ikke er noen enkel måte å rulle tilbake en macOS-oppdatering, vil berørte brukere kunne være ute av stand til å gå tilbake til en stabil konfigurasjon, med mindre de har en full sikkerhetskopi av systemene fra før OS-oppdateringen, sier Aurelio Garcia-Ribeyro, produktsjef hos Oracle.

Krasjene skjer ifølge Oracle på grunn av en endring i hvordan macOS håndterer at en prosess prøver å aksessere beskyttet minne. I tidligere versjoner av macOS ville kjernen ha sendt et SIGBUS- eller SIGSEGV-signal til prosessen, noe prosessen kunne klare å håndtere.

I versjon 14.4 mottar prosessen i stedet et SIGKILL-signal, som gjør at prosessen termineres – som igjen fører til at applikasjonen krasjer.

JetBrains med midlertidig fiks

JetBrains har laget en midlertidig fiks som de sier ikke løser problemet helt, men gjør at krasjene oppstår sjeldnere.

– Problemet oppsto med lanseringen av macOS 14.4, det var ikke tilstede i 14.4-betaen vi rutinemessig testet på, skriver Maxim Kartashev i JetBrains.

Kommentarer fra utviklere tyder imidlertid på at det fortsatt er en del problemer selv etter å ha installert den midlertidige fiksen.

Det er usikkert om endringene i macOS er en bug eller om det er noe som er gjort med hensikt av Apple for eksempel for å forbedre sikkerheten på noen måte. Men inntil videre kan det altså være lurt å ikke oppdatere til macOS 14.4 hvis du bruker Java-applikasjoner som kan være berørt.