Snart får vi vite hvor Apple vil med AI: «Tror de kommer til å være forsiktige»

Apple vil snakke mer om AI enn noen gang tidligere, skriver Petter Klingen Wright, om WWDC 2024. Spørsmålet er bare hvordan.

Petter Klingen Wright utenfor Apples hovedkvarter, under en tidligere WWDC-konferanse. 📸: Privat
Petter Klingen Wright utenfor Apples hovedkvarter, under en tidligere WWDC-konferanse. 📸: Privat Vis mer

Det er under to uker igjen til WWDC, årets store happening for oss som jobber med iOS og andre Apple-plattformer, og det er på tide å spekulere litt i hva som kan komme, og hva som hadde vært gøy.

Er jeg sikker på at noe av dette kommer? Absolutt ikke.

Kommer denne artikkelen til å være utdatert om to uker? Absolutt.

Men i verdenen for Apple-utviklere kommer det bare store nyheter en gang i året (ikke hver uke), så vi får prøve å få så mye ut av det som mulig.

Apple + AI?

Det man er sikre på, er at Apple kommer til å snakke mer om AI enn noen gang tidligere.

Som ikke sier så mye, med tanke på at Apple ikke nevnte AI en eneste gang forrige WWDC-keynote. At de nevnte AI et par ganger under lanseringen av nye iPad Pro med M4 kom som en forventet overraskelse.

Selv Apple har forstått at, uansett hvor unøyaktig AI er som et begrep, kaller man generativ bruk av maskinlæringsteknologi for AI.

Når man snakker om AI, må man jo nevne ChatGPT, som faktisk bare har vært tilgjengelig i rundt 1,5 år. ChatGPT har fått Siri til å fremstå som noe passer bedre på Teknisk Museum, enn på en telefon som koster 15k.

OpenAI (som står bak ChatGPT) har hatt samtaler med Apple, men man vet jo ikke hva de har diskutert… men det får vi nok vite snart.

«Apple vil helst unngå å anbefale folk å spise grus.»

Hei Siri, skjerpings

Så, hva skjer om man blander Apple og AI? Forhåpentligvis blir Siri litt mindre… Siri. Siri som taleassistent har ikke blitt så veldig mye bedre med årene, men det er to ting som skiller Siri og ChatGPT.

  1. Siri skal hjelpe deg med din informasjon.
    For at Siri skal være nyttig må den klare å legge til påminnelser, skru av smartlys og lese opp tekstmeldinger. For at det skal være nyttigere enn ChatGPT må den klare å bruke all informasjonen den har tilgang på en nyttig måte.
  2. Apple vil helst unngå å anbefale folk å spise grus.
    ChatGPT er tilgivelig om den gir deg feil svar. Apple aksepterer nok ikke like mye feil svar. Da foretrekker de heller å gi et litt utydelig svar, eller henvise til et søk på nettet.

Disse to tingene skaper både muligheter og utfordringer for Apple. Ja, de kan se igjennom tekstmeldinger om hva du skulle handle inn til middag, men om den begynner å hallusinerte ingredienser, så kan det bli dårlig stemning ved middagsbordet.

Apple-hardware + AI

Apple har i mange år snakket om hvor bra deres chips er for maskinlæring, men bruken har vært ganske subtil.

Jeg vil tro at Apple kommer til å prate om hvordan de kan prosessere data på en enhet, uten å sende noe informasjon til en server, og hvor bra det er for personvern.

Hva de klarer å gjøre på enheten, gjenstår å se. Det er rykter om at man skal kunne generere kontekstuelle emoji-ligende stickers, bilderedigering og smartere søk. Men blir det alt?

Apple-software + AI

Jeg har tidligere snakket på kode24 om AI-dingsen Rabbit R1 som kan lese brukergrensesnittet til apper, som igjen fører til at man kan styre dem via tale eller tekst.

At det er nyttig, og ikke minst en historie her rundt tilgjengelighet, er helt sikkert, men det er fortsatt et spørsmål om hvor mye Apple åpner for dette.

Jeg tror ikke det blir helt frislipp, men det hadde vært utrolig gøy om Apple åpnet noen APIer for oss utviklere. Kanskje du snart kan spørre når neste t-bane til byen går, så kan den sjekke med Ruter-appen og gi deg et hint om du bør løpe eller ikke.

macOS på iPad?

Spørsmålet rundt hvorfor både iPadOS og macOS eksisterer, stilles oftere og oftere. Og det blir vanskeligere og vanskeligere å svare at iPadOS er et grensesnitt for touch, og macOS er et grensesnitt for tastatur/mus.

Den nye iPad-en har en kraftig M4-prosessor som helt fint hadde klart å kjøre macOS, og hvis man har koblet til mus og tastatur blir opplevelsen lik. Men blir det for forvirrende å kjøre et OS i et annet OS?

Det hele føles litt som en meme fra 2007, men det hadde vært interessant om det var en mulighet med en slags «desktop mode» på iPad.

Ikke glem visionOS!

Vi skal selvsagt ikke glemme fjorårets store WWDC-snakkis, Vision Pro!

Apple kommer til å snakke mye om hvor fornøyde folk er med den, og hvor nyttig den er. Jeg tror fortsatt det er for tidlig for veldig mange endringer i visionOS.

Det hadde vært veldig interessant med et API for å gjenkjenne noe annet enn hender og flater, men jeg tror Apple setter personvern høyere enn mulighetene det gir.

Den store nyheten kommer nok til å være at Vision Pro blir tilgjengelig i flere land, og selv om det er usannsynlig at Norge havner på listen, så blir det nok lettere å få tak i en. Kanskje du faktisk kommer til å se noen på trikken med Vision Pro etter hvert?

Good morning!

Det spennende under WWDC er å se hvilken retning Apple ønsker å ta produktene sine. Apple prøver alltid å få til skikkelig bra ting, selv om de kanskje ikke er først ut. Nå får vi se om det er riktig strategi når det gjelder AI.

Selv om det virker appellerende å tenke hva AI kan få til dersom det kan bruke dine data og dine apper, så tror jeg Apple kommer til å fortsette å være forsiktige for å beholde kontrollen.

De første anmeldelsene av AI-dingser som Rabbit R1 og Humane sin Ai Pin oppsummeres ofte med at AI oppleves like godt i appene som allerede lever på telefonen, som det er garantert at du har med deg.

WWDC er først og fremst en utviklerkonferanse, så jeg gleder meg veldig til å se hvilke verktøy jeg får, og hvilke APIer jeg skal prøve å overbevise folk om at vi bør bruke i Ruter-appen.

Hva tror du kommer?

God «dub-dub»!