Googles AI-søk rulles ut, og resultatene er grusomme

Visste du at du kan putte lim i osten på pizza, og spise stein? Googles AI Overview fungerer ikke helt etter planen.

Googles AI Overview tipser om å spise minst en liten stein om dagen. Og det er blant de mer uskyldige eksemplene. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke / Darth_Vaper883 på Reddit
Googles AI Overview tipser om å spise minst en liten stein om dagen. Og det er blant de mer uskyldige eksemplene. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke / Darth_Vaper883 på Reddit Vis mer

Før skulle Google sende deg videre til artikler som denne, for å gi deg svaret på det du lurte på. Nå vil Google gi deg svarene selv, gjennom AI.

– Takket være Gemini, kan vi skape mye mer kraftfulle søkeopplevelser, hevda Google-sjef Sundar Pichai under sin hovedtale under Google I/O nylig.

Mange får nå en "AI Overview" øverst i søkeresultatene sine, som er deres Gemini-AI som prøver å svare deg på det du lurer på.

Men internett har gjennom helga kokt over av eksempler på at det ofte ikke fungerer helt... optimalt.

Spise stein, lim i pizza

Et kjapt ikke-AI-basert søk på Twitter etter "AI Overview", viser oss for eksempel hvordan Google nå foreslår at du putter lim i osten på pizzaen din:

Mens andre eksempler er potensielt mye mer skadelige, som at den hevder at Obama var muslim:

Også på Reddit koser man seg nå med merkelige Google-svar, som på hvor mange steiner du bør spise om dagen:

Om alle eksemplene faktisk er ekte, kan vi ikke love, men det er såpass mange av dem at det virker åpenbart at noe har gått galt.

Reddit-spøker

Det er ikke helt tilfeldig at det deles mange eksempler på nettopp Reddit, for det virker som om mange av Googles AI-svar er basert på nettopp Reddit-tråder.

Alle som har vært på Reddit, veit at ikke alt som skrives her menes i fullt alvor: Flere av eksemplene på merkelige svar viser seg å stamme fra åpenbare Reddit-spøker.

Flere påpeker derfor også at Googles AI Overview ikke virker å være AI i det hele tatt, men bare tilfeldig utvalgte snutter fra nettet, slik Google har gjort i en årrekke allerede.

Jobber med saken

The Verge melder at Google nå jobber på høygir for å rydde opp i det som akkurat nå framstår som en aldri så liten fadese av en lansering.

– Mange av eksemplene vi har sett har vært fra uvanlige søk, og vi har også sett mange manipulerte eksempler, eller eksempler vi ikke klarer å reprodusere, sier Googles talsperson Meghann Farnsworth til The Verge.

Én ting er åpenbart gale svar på morsomme spørsmål, men det florerer også av eksempler som kan være direkte farlige og hatefulle. Google sier til The Verge at de jobber med å fjerne AI Overview på en rekke søk hvor dette kan oppstå.

Det spekuleres i om ikke optimaliseringa av Googles kunstige intelligens, som sørger for at du kan få disse AI-svarene så raskt som du gjør, har gått litt for langt.