Nå skal du ikke google framover – du skal spørre Gemini

Når Google la fram sine planer for søkemotoren, handlet det om AI, AI og bare AI.

Alphabets CEO Sundar Pichai på Google I/O i Mountain View, California. 📸: AP Photo / Jeff Chiu / NTB
Alphabets CEO Sundar Pichai på Google I/O i Mountain View, California. 📸: AP Photo / Jeff Chiu / NTB Vis mer

"AI vil drepe en haug nettsider framover, også norske" spådde kode24 i februar 2023.

Grunnen: Om du kan be AI forklare deg hvordan du koker et egg, trenger du ikke tråle deg gjennom Google-resultater, åpne en nettavis, komme deg forbi alle annonsene og cookie-popups, og lete etter svaret der.

Med Googles nyheter på Google I/O denne uka, er spådommen virkelig i ferd med å gå i oppfyllelse. For nå blir AI en like naturlig del av søkemotoren som lista over nettsteder.

– Takket være Gemini, kan vi skape mye mer kraftfulle søkeopplevelser, hevdet Google-sjef Sundar Pichai under sin hovedtale.

Du kan se hele talen oppsummert her:

Tekst, tale, video

Gemini, Googles språkmodell, blir nå en naturlig del av søket til Google. Det funker akkurat sånn som du kanskje kan se for deg:

  • Spør du hvordan du koker et egg, vil du ikke lenger få en liste over nettsteder som forklarer deg det, men en forklaring fra Gemini selv. Tidligere var du heldig om du fikk en liten "snippet", mens det nå er tekst skrevet av språkmodellen, trent på gud-vet-hva.
  • Et såpass banalt eksempel er ikke det Google selv ville valgt, for det kan selvfølgelig være langt mer komplisert og sammensatt, som "beste museer i nærheten av Moss, som passer for barn, og er i nærheten av en McDonalds".
  • Og det kan inkludere bruk av bilder og tale; et eksempel de viser fram er en fyr som sliter med kameraet sitt, og viser det fram til Google samtidig som han forklarer hva han sliter med.

Her ser du hvordan det funker i praksis:

På engelsk kalles dette nye AI-søket AI Overviews. I første omgang blir dette rulla ut til amerikanere, allerede denne uka, mens resten av verden står for tur framover. I den norske pressemeldinga fra Google sies det ingenting om når vi kan forvente funksjonen her til lands.

Gemini overalt

Google snakka også om alt det andre de skal bruke Gemini til framover.

For nå skal Gemini inn i, typ, alt Google driver med:

  • Gemini bygges inn i Android.
  • Gemini bygges inn i Google Foto.
  • Gemini bygges inn i Google Workspaces og Docs-tjenestene deres.
  • Gemini bygges inn i Gmail.

– Gemini er mer enn en chatbot; den er designa for å være din personlige, hjelpsomme assistent, som skal hjelpe deg å takle kompliserte oppgaver og gjøre ting på dine vegne, sa Pichai.

Altså ikke så ulikt det OpenAI fortalte denne uka, om sine planer framover med GPT-4o.