AI i Chrome DevTools skal gjøre debugging enklere

Her er fem spennende nyheter for utviklere fra Google I/O.

Googles John Dahlke fortalte om ny funksjonalitet i Google Chrome. 📸: Google (YouTube)
Googles John Dahlke fortalte om ny funksjonalitet i Google Chrome. 📸: Google (YouTube) Vis mer

Googles store utviklerkonferanse, Google I/O, går av stabelen denne uken – med massevis av nyheter både for sluttbrukere og utviklere.

I tillegg til hovedkeynoten var det også en egen keynote der Google gikk mer i detalj på de nyhetene som har størst betydning for utviklere. Du kan se hele utviklerkeynoten i bunnen av artikkelen.

Ikke uventet handler veldig mange av nyhetene om AI i ulike former, der Googles familie med store språkmodeller (LLM-er) Gemini står sentralt.

Her er fem spennende nyheter for utviklere:

#1. AI-assistent i devtools

Utviklerkonsollen ("DevTools") er temmelig uunnværlig for de fleste utviklere – i hvert fall web-utviklere. Nå introduserer Google ny funksjonalitet som ved hjelp av AI skal gjøre debugging enklere.

Med Google Gemini integrert i DevTools vil du kunne få hjelp til å forstå feilmeldinger i konsollen, finne ut hva problemet er og hjelp til å fikse problemet.

Chrome DevTools Insights er tilgjengelig i første omgang i USA som en eksperimentell funksjon, og vil rulles ut til flere land snart.

Googles John Dahlke viste frem den nye AI-assistenten i Chromes utviklerverktøy. 📸: Google (YouTube)
Googles John Dahlke viste frem den nye AI-assistenten i Chromes utviklerverktøy. 📸: Google (YouTube) Vis mer

#2. AI integrert i nettleseren

Når man bygger løsninger som skal bruke generativ AI, baserer man seg ofte på store språkmodeller som ligger på en server ett eller annet sted.

Google integrerer nå en liten og rask versjon av Gemini, Gemini Nano, i Chrome-nettleseren. Denne er ifølge Google designet for å kjøre lokalt på de fleste moderne desktop-PC-er og bærbare PC-er.

"Med innebygget AI kan din nettside eller web-applikasjon utføre AI-drevne oppgaver uten å behøve å deploye eller administrere sine egne AI-modeller", skriver Google.

For utviklere betyr det i tillegg til enklere utrulling også at man får tilgang til maskinvareaksellerasjon via nettleserens AI-kjøremiljø (runtime) – for eksempel via enhetens GPU. Du får også lokal prosessering av sensitive data og flere andre fordeler, ifølge Google.

#3. Forhåndsrendring av nettsider

Et nytt Speculation Rules API skal gi raskere sidenavigering ved å laste inn og pre-rendre nettsider i bakgrunnen.

Ifølge Google kan AI brukes til å intelligent forutse hvordan brukeren vil navigere på nettsiden, for å bedre kunne avgjøre hvilke nettsider som bør lastes inn på forhånd.

Tidligere støttet Chrome bruk av <link rel="prerender" ...> for å gi hint til nettleseren om at den skulle forhåndslaste en side, men dette var ikke særlig støttet utenfor Chrome. Dette ble derfor "deprecated", men nå har altså Chrome-teamet introdusert full prerendering igjen på det de mener er en mer intelligent måte.

Les mer om hvordan det fungerer her.

#4. Gemini i Android Studio

Google har introdusert AI-assistenten Gemini i Android Studio. Denne ble tidligere kalt "Studio Bot", og skal gi Android-utviklere en AI-basert kodeassistent à la GitHub Copilot.

Ifølge Google kommer det nå en masse nye funksjoner, som kodeforslag, App Quality Insights, og en forhåndsvisning av multimodal-input som bruker Gemini 1.5 Pro.

Du kan lese mer om hva som er nytt her.

#5. IDX er åpen for alle

Googles Project IDX er et web-basert IDE basert på VS Code og med en Gemini-basert kodeassistent innebygget.

Frem til nå har du måttet sette deg på venteliste for å få tilgang til IDX, men på Google I/O 2024 annonserte Google at ventelisten er borte og at alle som vil kan ta i bruk IDX.

Det var selvfølgelig en masse annet nytt også på Google I/O, som du finner mer om på Googles blogger.

Her kan du se hele utviklerkeynoten fra Google I/O 2024: