Forstår ikke hvorfor alt skal løses med AI: «AI! Det er viktig, det! Herregud, så viktig det er!»

– Hva er det vesentlige her? At vi innoverer og skaper den nye oljen? Eller at vi gjør det med AI? spør Vegar Norman.

- Hvorfor er AI så livsnødvendig for at vi skal kunne innovere og skape nye, fantastiske ting? spør Vegar Norman, etter alle oppslagene i det siste om et påstått "AI-kappløp" som Norge skal være i ferd med å tape. 📸: Privat / kode24
- Hvorfor er AI så livsnødvendig for at vi skal kunne innovere og skape nye, fantastiske ting? spør Vegar Norman, etter alle oppslagene i det siste om et påstått "AI-kappløp" som Norge skal være i ferd med å tape. 📸: Privat / kode24 Vis mer

NRK publiserte nylig en artikkel der de kan melde at Norge taper AI-kappløpet mot våre nordiske naboer, rent målt i antall godkjente patenter basert rundt teknologien.

IKT Norge sin administrerende direktør stiller villig opp og mener at politikerene må ha større ambisjoner, og at vi må innovere mer for å få fart på det som skal bli den nye oljen.

Digitaliseringsministeren mener at næringslivet ikke er gode nok til å ta i bruk teknologien og gir landets utdanningsinstitusjoner klar beskjed om å komme i gang med å lage flere studieplasser.

AI! Det er viktig, det! Herregud, så viktig det er! Det er så viktig at vi må bruke det til absolutt alt av problemstillinger vi klarer å tenke på, uavhengig av om det gjør resultatet bedre for sluttbrukeren!

Vi skal ha AI i søkeresultatene våre! Vi må oppsummere nyhetssakene våre med AI! Vi må lage illustrasjoner og bilder med AI! Alle apper og tjenester må bruke AI! Operativsystemer, programmer, kodeverktøy, spill og moro! AI for skoleelever, AI for babyer, AI for pensjonister og AI for bikkja di! AI i bilen, AI på telefonen, AI i sko og klær!

«Det er så viktig at vi må bruke det til absolutt alt av problemstillinger vi klarer å tenke på.»

"Det er jo innovasjon!"

Det er lett å bli dratt med når man ser hvilke fantastiske ting ChatGPT kan finne på å lire av seg.

Den høres så fordømt overbevisende og overtalende ut innimellom, kan dikte og forfatte sanger og eventyr for barn bare du spør den pent. Den kan skrive skoleoppgavene dine for deg og gi deg steg-for-steg-forklaringer om så godt som alt der ute, enten du vil lage surdeigsbrød eller brannbomber.

Greit, så hallusinerer den mye av tiden og har en virkelighetsoppfatning som ville fått den innlagt på akuttpsykiatrisk avdeling hvis den var et ekte menneske, men det spiller jo ikke så stor rolle, for det er jo innovasjon!

Klart politikerene og beslutningstakerene får litt mark når det høres at Norge henger bak nabolandene sine.

Men kjære politiker og beslutningstaker, hør litt på meg allikevel. Jeg er rett nok ingen AI-ekspert, men kanskje det egentlig er like greit, for det jeg sitter og klør meg i hodet over er viktig allikevel.

Som en iPad Pro

AI er som den nye iPad Pro-en. Den er fin, den!

Shiny og tynn med nydelig skjerm, kraftig prosessor og alle verktøy du trenger for å skape fantastiske ting. Den kraftigste de noensinne har laget! Reklamen fikk riktignok litt pepper, men selve enheten? Sikleverdig. Så da vil du selvfølgelig ha en splitter ny iPad Pro!

Hvorfor vil du ha en iPad Pro, sier du? Nei, altså...! Den er jo fin! Og — og kraftig! Og skjermen, da, menneske! Har du sett skjermen, eller? Den er helt rå! Tenk så mye kult man kan gjøre med den iPaden! Hadde jeg bare en sånn, kom jeg til å bli et sinnsykt kreativt menneske!

Jada, den er pen og shiny og alt det der, og i rette hender er den et fantastisk arbeidsverktøy. Om du vet at du trenger kraften, og du vet at dette er det rette arbeidsverktøyet for akkurat det du gjør, ja, da er den nok helt topp.

Vet du ikke hva du skal med den? Da blir det den dyreste Candy Crush-maskinen du noen gang har kjøpt.

Hva skal du med AI?

Sånn er det med kunstig intelligens også.

Vet du hva du skal med kunstig intelligens? Har du et usecase der du utvilsomt trenger kunstig intelligens? Driver du innenfor et fagfelt der det kan hjelpe menneskeheten på en fornuftig måte, for eksempel innenfor medisin eller forskning? Er du velinformert om farene og fallgruvene? Skjønner du at kunstig intelligens er drevet av dataprosessorer, som på sitt mest grunnleggende består av steiner vi har narret til å tenke selv?

Topp. Da høres det ut som om kunstig intelligens kan være noe for deg.

Utover dette har vi ChatGPT og Midjourney og en drøss andre hallusinerende, diskriminerende og kompetanseløse systemer som, om vi skal sammenligne kroppsfunksjoner, er mer like reflekser enn de er intelligens.

Gi den en liten dunk på kneet, og vips spytter den ut en bursdagssang på fire vers eller et morobilde av noen du kjenner med tre sett tenner for mye.

«Har du et usecase der du utvilsomt trenger kunstig intelligens?»

Vi er for lengst lei

Og det er her jeg savner en redegjørelse fra de som sitter og bestemmer: Hvorfor er AI så livsnødvendig for at vi skal kunne innovere og skape nye, fantastiske ting?

Jeg skjønner dere er hyppe på AI. Jeg skjønner dere tror AI er den nye oljen. Jeg skjønner dere vil innovere og fornye og lage fantastiske ting.

Men skjønner dere at alle vi som sitter og jobber med datateknologi og kode og sånt til daglig sitter og rister på hodet av alle disse AI-greiene?

Skjønner dere at vi for lengst er lei av at arbeidet vårt, håndverksfaget vårt, reduseres til en "åh, men det kan sikkert AI ta seg av" hos de som sitter med bestemmelsesretten?

Skjønner dere at vi snakker om en bransje som er drevet av en samling tech bros som stort sett bare er ute etter å tjene raske penger på AI og ikke bryr seg om hvem de skader i prosessen?

Skjønner dere egentlig at AI ikke er et slags moderne kappløp mot månen? Det er ikke en gullåre vi må oppdage før noen andre finner den.

Det er en teknologi, som må brukes med stor forsiktighet fordi AI i sin nåværende form kan være til fare for liv og helse, enten det er fordi man velger å tro på at man kan lage spaghetti med bensin i sausen fordi ChatGPT sa det, eller fordi man blir skutt og drept i krigstid av en drone som fikk lov til å bestemme selv at du var et fornuftig mål.

«Men skjønner dere at alle vi som sitter og jobber med datateknologi og kode og sånt til daglig sitter og rister på hodet av alle disse AI-greiene?»

Innovasjon eller AI?

Vi har hørt det nå, digitaliseringsministre og beslutningstakere. Vi skal dedikere oss til AI og gå hardt inn på det fagfeltet.

Det virker uunngåelig, i det minste for en liten periode før AI i sin nåværende form forhåpentligvis forsvinner ut samme veien som NFT-er gjorde.

Det er bare det at jeg fremdeles har til gode å lese en fornuftig redegjørelse om hvorfor AI er så livsviktig for at vi skal kunne innovere her til lands.

Hva er det vesentlige her? At vi innoverer og skaper den nye oljen? Eller at vi gjør det med AI?

Det er spørsmålet bransjen blir nødt til å stille seg selv fremover. Helst uten å spørre ChatGPT om svaret.