Sparka 700, kjøpte bot, økte egen lønn: – Hvor er det egentlig vi vil?

– La oss snakke litt om hva vi vil at AI skal brukes til, ikke bare hva AI kan brukes til, maner kode24-redaktøren i ukas nyhetsbrev.

kode24-redaktør Ole Petter Baugerød Stokke har fått et stygt tilfelle av AI-noia. 📸: Kurt Lekanger
kode24-redaktør Ole Petter Baugerød Stokke har fått et stygt tilfelle av AI-noia. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

Klarna skrøyt denne uka, i en pressemelding omtalt av Digi, av deres nye OpenAI-chatbot, som gjør en god jobb på kundeservice at det tilsvarer 700 menneskelige ansatte.

- Vi er utrolig glade for denne lanseringen, men den understreker også den dype innvirkningen på samfunnet som AI vil ha, sier Klarna-sjef Sebastian Siemiatkowski i pressemeldingen.

Det han ikke nevner, er at han også sparka nettopp 700 ansatte i 2022 – én av ti. Han nevner heller ikke at han selv fikk en 35 prosents lønnsøkning samme år, til 13,2 millioner svenske kroner, ifølge Dagens Industri, sitert av TV 2.

Denne uka har kode24 skrevet om at Nvidia-sjefen mener barn ikke lenger trenger å lære koding, og at det er "vår jobb å lage datateknologi som gjør at ingen trenger å programmere". Også han tjener seg søkkrik på AI om dagen.

Så det er på høy tid å spørre: Hvor er det egentlig vi vil? Ta lønna fra massene, så noen få tjener mer?

Denne uka fortalte vi også hvordan norsk politi nå må håndtere AI-generert overgrepsmateriale, altså genererte bilder og potensielt video av barn som utsattes for overgrep, potensielt basert på bilder av ekte barn.

Som en malapropos fortalte vi også nylig om Googles Geminis "for inkluderende" bilder av nazister, og hvordan OpenAIs Sora lager kunstige videoer som er så realistiske at gud hjelpe oss alle.

Så det er på høy tid å spørre: Hvor er det egentlig vi vil? Gi opp virkeligheten, og la AI lage den for oss?

Jeg har snakka med mange utviklere om min AI-noia i det siste, og jeg blir alltid møtt med de samme to motargumentene:

  1. Det har alltid kommet ny teknologi, alltid til det bedre.
  2. Det nytter ikke å stoppe dette, uansett.

Men som Marta Paciorkowska har skrevet så fint hos kode24 tidligere; det kan være at de gamle luddittene hadde et poeng. At det gikk litt vel fort i svingene under den industrielle revolusjon, som erstatta folk med maskiner. Spør de som jobber på fabrikker i Kina, eller en klimaforsker. Vår egen bransje har noen svin på skogen, de og, når vi erstatta arbeidsplassene til taxisjåfører med apper, og sjefene til budbilsjåfører med algoritmer.

Og det er ingen som sier at vi i teknologibransjen gjøre det så enkelt som mulig å lage så realistiske forfalskninger av virkeligheten som mulig. At vi jobbe utrettelig med å utslette alle jobber som kan erstattes med AI. At vi la markedet bestemme hvordan verden rundt oss ser ut.

«Jeg er bombesikker på at det er mye AI kan, som AI ikke bør.»

Jada, AI har kommet for å bli, og kan løse kreftgåten og gjøre koden vår bedre (eller værre). Men besettelsen av å la AI gjøre absolutt alt vi mennesker tidligere gjorde, besettelsen av å la alle kunne lage så gode forfalskninger som mulig, besettelen av å la AI få lov til hva enn utviklere og investorer vil, forstår jeg virkelig ikke. For jeg er oppriktig redd for hvor vi ender opp, og nekter å slenge skuldra i været – som mange nå gjør.

Så igjen, det er på høy tid å spørre: Hvor er det egentlig vi vil?

La oss stoppe opp, la blodtåka lette, trekke pusten, og snakke litt om hva vi vil at AI skal brukes til, ikke bare hva AI kan brukes til. For jeg er bombesikker på at det er mye AI kan, som AI ikke bør.

Ukas beste saker:

🍼 Derfor heter Ruters nye selskap Tet Digital: – Vi er i tet

- Vi er et selskap andre vil se mot, og få inspirasjon fra. Vi er i Tet.

🍉 Oppdaget et API «ingen» visste om: – Trist!

Skulle utvikle digitalt HC-kort, og oppdaget at Vegvesenet allerede hadde en glemt løsning. – Jeg synes det er fortvilende og trist.

🥋 Ingen digitale skole­løsninger tilfreds­stilte krav til universell utforming

Den beste løsningen er i bruk av 60 prosent av grunnskolene, men feiler på nesten halvparten av kravene, viser ny rapport fra Uu-tilsynet.

🏈 – Skjorte­kledde konsulenter med champagne­ånde er i ferd med å bli passé

– De er erstattet med hardbarka nerder, skriver Bjørn Frode Kvernstuen, som mener det derfor ikke spiller noen rolle om du jobber som konsulent eller inhouse.

🛍 Ber utviklere kutte ut C og C++

Det hvite hus mener utviklere må redusere risikoen for cyberangrep ved å bytte til minnesikre språk.

🍒 Appfarm har tidobla staben – og mener nocode ikke truer noen

– Har du utviklerbakgrunn, så er det veldig gunstig for å bruke nocode-verktøy, mener de norske Appfarm-gründerne.

🍍 Mener Windows nå er bedre å utvikle på enn Mac: «Jeg er sjokkert»

David Heinemeier Hansson (DHH) sier kombinasjonen WSL og VS Code gjør at folk bør tenke seg om før de kjøper Mac. Ikke alle er enige.

🐕 Trodde det var gratis – fikk 150.000 i regning fra Google

Enormt datasett ga enorm regning.

🦉 Par­programmerer så mye som mulig: «Det er intenst»

- Jeg jobber sjeldent alene, forteller Ukas Koder Hege Haavaldsen (29) i Bekk. - Man lærer utrolig mye!

🥔 – Merker mange er redde for at kontraktene blir kansellert

Mange velger å fortsatt satse på sommerstudenter og nyutdannede, selv om det er vanskeligere å få dem ut i oppdrag.

God helg

Oh lordy, nå er det søren meg bare en helg mellom denne uka og kode24-dagen!

Jeg veit ærlig talt ikke om vi er utsolgt når du leser dette, men sjekk ut kode24-dagen.no for å se om du fortsatt kan sikre deg en billett, da vel.

Der kommer det masse kule utviklere på scena som er langt mindre redd for AI enn meg. Det veit jeg, for jeg diskuterte dette med dem over pizza og vin i går kveld.

Goood helg!

💘 Ole Petter,
kode24.no