Mener Windows nå er bedre å utvikle på enn Mac: «Jeg er sjokkert»

David Heinemeier Hansson (DHH) sier kombinasjonen WSL og VS Code gjør at folk bør tenke seg om før de kjøper Mac. Ikke alle er enige.

Hva er best til web-utvikling – macOS eller Windows? 📸: NTB / Shutterstock
Hva er best til web-utvikling – macOS eller Windows? 📸: NTB / Shutterstock Vis mer

– Jeg er sjokkert. Windows har faktisk blitt bra for web-utviklere.

Det skriver David Heinemeier Hansson ("DHH"), Ruby on Rails-skaper og teknologisjef i 37 Signals.

Ifølge DHH er det kombinasjonen WSL (Windows Subsystem for Linux), VS Code og Intels nyeste prosessorer som gjør at koding på Windows ikke bare har blitt bra – men på mange områder bedre enn på macOS.

For de som ikke kjenner WSL, så er det en løsning som gjør det mulig å kjøre et ekte Linux-miljø inne i Windows uten å måtte sette opp en virtuell maskin. Og selv om man kanskje når man leser blogginnlegget kan få inntrykk av at WSL er noe nytt, så er det snart åtte år siden Microsoft lanserte første versjon, og fem år siden WSL 2 kom.

David Heinemeier Hansson. 📸: David Merrett / Wikimedia Commons / CC-BY 2.0
David Heinemeier Hansson. 📸: David Merrett / Wikimedia Commons / CC-BY 2.0 Vis mer

Mye raskere

DHH skriver at han i en ukes tid har brukt en Intel-basert desktop-PC som kjører alle testene hans raskere enn en Mac med M3 Max-prosessor.

– WSL lar deg kjøre en ekte Linux-distribusjon "native", så du kan bruke det samme verktøyet for pakkehåndtering som du deployer mot.

– Og siden det er x86, så bygger du Docker-bildene dine for server-maskinvaren på en brøkdel av tiden det tar å kjøre "multi-arch" på arm64, skriver han.

For å oppnå de hastighetene han opplever må du riktignok ha en skikkelig kraftig desktop-PC – selv bruker han en Dell-maskin med en Intel i9-14900K-prosessor. På bærbare PC-er innrømmer han at Apple har et lite ytelsesfortrinn.

Veldig god WSL-integrasjon

Noe av det som gjør at det fungerer så bra å kode i WSL er ifølge DHH at VS Code er så godt integrert med WSL.

Dermed kan all koden ligge i Linux-filsystemet i WSL. Du installerer WSL med Ubuntu Linux ved å skrive wsl --install i PowerShell, velge brukernavn og passord. Så kan du skrive code . fra Ubuntu-terminalen for å åpne Windows-versjonen av VS Code – med tilgang til Linux-filsystemet fra editoren.

«Apple trenger virkelig konkurransen.»

– Det er ikke noe av de forsinkelsene fra den gamle "kryss-filsystemet-kløften" som jeg husker fra sist jeg prøvde ut Windows.

DHH innrømmer at han ikke har byttet fra macOS til Windows riktig ennå, blant annet fordi han ikke vil bytte ut TextMate-editoren for macOS med VS Code, og at han heller ikke liker måten fonter rendres på i Windows.

Dette mener han likevel er sære behov som ikke gjelder for folk flest, som kanskje allerede bruker VS Code.

– Apple trenger virkelig konkurransen, skriver han.

Ikke alle er enige

Innlegget fra DHH er delt i mange sosiale medier og diskusjonsforumer. Selv om mange synes det er fint at DHH har fått øynene opp for WSL – som jo strengt tatt ikke er ny teknologi, så er ikke alle utviklere enig i at WSL er et fullgodt alternativ til macOS eller det å kjøre Linux som operativsystem.

– Den gjør en god jobb, men dessverre har den fortsatt noen problemer du kanskje støter på en dag. Jeg foretrekker fortsatt en full Linux-installasjon eller macOS over WSL, skriver "pocket__ducks" på Reddit.

Noen påpeker også at man av og til kan støte på problemer med konfigurasjon, forwarding av nettverkstrafikk fra WSL til verts-operativsystemet (Windows), og så videre.

– Jeg kjører VS Code + WSL, og det er søppel. Stol på meg. Du trenger noe sånt som 360 GB med RAM... Spesielt om du bruker Docker inne i WSL, skriver "Panda" på Daily.dev.