Skrev om sida til Next: - Gikk ned flere ganger

- Det er gøy i etterkant, da, mimrer Ukas Koder Marius Djerv.

- Som regel er jeg pålogget fra klokken 08:00 og musikken starter da til jeg er ferdig for dagen, forteller Marius Djerv. 📸 : Privat
- Som regel er jeg pålogget fra klokken 08:00 og musikken starter da til jeg er ferdig for dagen, forteller Marius Djerv. 📸 : Privat Vis mer

Hvorfor ble du utvikler? 👶

Jeg har alltid hatt mange ideer og synes det å kunne lage forskjellige ting er spennende. Når jeg ikke er handy heller, ble det lettere å kunne trykke på noen taster og kunne se det jeg lagde digitalt. Da ble det skikkelig gøy.

Da jeg gikk i femte til syvende klasse på barneskolen vekket det også en interesse da jeg fikk min aller første mobiltelefon og kunne surfe på nettet med WAP.

Jeg vi pleide å lage nettsider i WML og XHTML. Senere lagde vi nettsider til andre i klassen vår. Videre på skolen, prøvde jeg alltid å få lurt inn litt koding i skoleoppgaver og lagde da nettsider til oppgavene.

Men det var ikke før på universitetet jeg bestemte meg skikkelig for å gå all in. Da hadde jeg alt for mange ideer som aldri ble noe av.

Hva jobber du med? 💪

I dag er jeg innleid hos BBL Pivotal og utvikler en helt ny app som heter Sociale! Appen gjør det superenkelt og effektivt for boligselskap og beboere til å gjøre bosituasjonen enda mer sosial. Som å opprette aktiviteter, tjenester, dele utstyr, leie lokaler og kommunikasjon.

Mobilappen er skrevet i React Native (Ja, React Native funker utmerket og kan bli gjort veldig bra! ref tidligere artikkel), samt et adminpanel med NextJS i et monorepo (Turborepo).

At vi bruker monorepo gjør det enkelt å dele logikk og funksjoner med tester, GraphQL queries, TailwindCSS config med styling og TypeScript typings til begge appene. Vi har også satt opp et enkelt CMS som bruker FireCMS som lett integreres mot Firebase miljøet, så vi trygt har kontroll og kan raskt oppdatere visse tekster.

Sociale er nå i pilotfasen og har begynt å få inn flere brukere, så det er veldig spennende å se feedbacken som kommer inn og fremover 🙌

Jeg startet også nå i denne sprinten til å bygge en ny nettside. Så nå tester jeg ut Qwik (qwik.builder.io), et rammeverk som virker veldig lovende. Digger så langt hvor optimalisert det er, noe som er viktig å tenke på i de fleste tilfellene. Også minner det godt om React, så det er gull.

Hvordan ser uka ut for deg? 📆

Èn typisk arbeidsuke for meg er at jeg er på kontoret til kunden to til tre dager i uken, så hjemmekontor resten. Nå har jeg et veldig godt oppsett hjemme som gjør at jeg får jobbet like bra hjemme.

Som regel er jeg pålogget fra klokken 08:00 og musikken starter da til jeg er ferdig for dagen. Unntatt når vi har faste møter som fungerer veldig fint med Teams. Så musikken gir meg god konsentrasjon. I BBL Pivotal har tre ukers sprinter, så jeg har nok av oppgaver gjennom ukene. Nå som vi nettopp har sluppet Sociale til pilotkundene har mye av den siste tiden gått til å ferdigstille og gjøre appen ekstra bra.

Men etter en arbeidsdag pleier jeg å jobbe med egne hobbyprosjekter. Og det som har tatt mest tid de siste ukene, er en FinTech app som jeg gleder meg masse til å få dyttet ut. Det er en app som også er utviklet med React Native, Open Banking API, data fra andre API-er og Supabase som gjør at jeg har mulighet til å bygge en app som gir brukeren ordentlig oversikt over "flus’a" sine.

«Det finnes mye færre oppdrag, jobber og muligheter enn det var for drøyt to år siden.»

Hva er ditt beste råd for å komme seg videre når du står fast i kodinga? 🧠

Det kommer veldig an på situasjonen, men som regel er det enten å lese dokumentasjonen ekstra tydelig igjen.

Eller så spør jeg en kollega eller venn om råd. I de aller fleste tilfeller så hjelper det med å bare si eller forklare problemet høyt. (Ikke vent for lenge!)

Hvilke trender tror du på framover? 🔭

Som en frontend utvikler har jeg veldig troen på BaaS/SaaS, slik som Firebase/Supabase tjenester. Disse gjør mye ferdig på forhånd.

Men også andre samarbeidsverktøy som gjør det lettere for teams å jobbe sammen. Blant annet Figma til design, Spline for 3D (superenkelt å integrere på en nettside) og så videre.

Også er det jo selvsagt AI som er i vinden om dagen. Jeg digger når det blir brukt i dokumentasjon til rammeverk og mer.

Hjemmekontoret til Marius Djerv. 📸: Privat
Hjemmekontoret til Marius Djerv. 📸: Privat Vis mer

Hva synes du er mest krevende ved å være utvikler? 😅

Det kommer hele tiden noe nytt og det er mye å følge med på. Så det krever sitt å filtrere bort det som enten ikke er noe å satse på, eller lære seg noe helt nytt verktøy eller rammeverk.

Men det er også det som gjør det gøy! Det blir sjeldent noe av det samme dag inn og dag ut. Det kan også være krevende å si seg fornøyd, man kan alltids endre på bare én ting til.

Målet mitt i år er å slippe ut enda flere hobbyprosjekter, selv om det er bare 80 prosent ferdig.

Hva er den mest utfordrende situasjonen du har stått i? 👀

I ettertid er det vanskelig å komme på noen veldig utfordrende situasjoner, for har alltid kommet meg igjennom dem og har lært masse fra det.

Men det var jo noen situasjoner i tiden min hos GodtlevertGruppen, som for eksempel da vi lanserte ny versjon av Godtlevert.no. Den var skrevet om med NextJS (versjon 9 eller noe slikt). Nettsiden endte opp med å gå ned flere ganger og var utilgjengelig for kundene om natten.

Men da var det viktig å ta en beslutning på å rulle tilbake, se nøye på implementeringen, skrive om og optimalisere det er mulig. Stressteste nettsiden skikkelig, og igjen rulle ut på nytt med sikkerhet.

Det har ikke blitt like mange netter etter det, hvor jeg sitter klokken 02:00 på Slack call for å debugge og hate livet. Men det er gøy i etterkant, da. 😅

«Innen ti år bruker de fleste utviklere en integrert AI.»

Hvor tror du utvikleryrket er på vei? 🤖

Markedet nå er noe mer usikkert med tanke på tech-bransjen i USA også. Det finnes mye færre oppdrag, jobber og muligheter enn det var for drøyt to år siden. Men jeg tror yrket fremdeles er på vei til å bli en viktig hverdag for mange bedrifter.

Under korona ble de fleste bedriftene enda mer obs på å være digitale. Det er fremdeles mange bedrifter der ute som kanskje bare har en superenkel nettside, og heller svarer deg på telefon. Men teknologien blir mer integrert i hverdagen, og den yngre generasjonen bruker mer og mer telefonen. Så ting må være lettere tilgjengelig.

Dette må bli utviklet, det vil skape flere jobber og det kan ikke utvikles helt enda med bare AI. Men jeg tror at innen ti år bruker de fleste utviklere en integrert AI, slik som Github Copilot i sin IDE og koder med integrasjoner til design og materialer. Slik at vi som utviklere bygger opp tjenester med forståelsen og AI-en hjelper oss til å huske på de små tingene samt forenkle prosessen vår.