- Skriver fortsatt elendig kode jeg ikke forstår neste uke

Ukas koder Filip Johansen balanserer effektivitet på kort og lang sikt - men ikke på hobbyprosjekter.

- Egentlig er koding bare et verktøy for å skape, jeg elsker å være kreativ og skape ting, sier Filip Johansen. 📸: Privat
- Egentlig er koding bare et verktøy for å skape, jeg elsker å være kreativ og skape ting, sier Filip Johansen. 📸: Privat Vis mer

Hvorfor ble du utvikler? 👶

Egentlig er koding bare et verktøy for å skape, jeg elsker å være kreativ og skape ting. Tidligere gikk det i matlagning, og filmskapning. Men nå har koding blitt min foretrukne uttrykksform.

Min kode/utvikler-reise startet da jeg lagde en del web-apper i no-code verktøyet Bubble.is, da jeg var yngre. Men så tok interessen for innholdsproduksjon over, og jeg jobbet med det et par år. Jeg fant tilbake til interessen for cirka to år siden da de trengte en timeførings-løsning for de sommeransatte på min forrige jobb.

Så da ble det en enkel web-app med Google Sheets som backend, og et python script som genererte en PDF-oversikt til regnskap. Dette ledet til slutt til at jeg gikk fra markedsfører til utvikler i den organisasjonen.

Hva jobber du med? 💪

Vi spesialiserer oss på å lage fete nettbutikker for kule selskap ved bruk av moderne teknologi.

Akkurat nå jobbes det med å ferdigstille Røros Tweed sin nye nettbutikk som snart skal lanseres, den er skrevet i Typescript med NextJS, Centra som eCom system og Storyblok CMS, begge to er selvfølgelig headless. Samt oppbygging av NextJS13 baserte interne npm-pakker, som skal hjelpe oss å levere bedre og raskere.

Pulten til Filip Johansen. 📸: Privat
Pulten til Filip Johansen. 📸: Privat Vis mer

Hvordan ser uka ut for deg? 📆

Jeg er A-menneske delux, og elsker kollegaene mine, så jeg er på kontoret 07:00-ish hver dag. Vi har morgenmøte 08:45, så frem til det får jeg som regel jobbet helt fokusert.

Etter morgenmøte varierer det litt, men vi har vært to utviklere som har levert de siste prosjektene. Så det har blitt koding stort sett hele dagen en stund.

Ellers jobber vi headless, med mange eksterne tjenester, så da blir det veldig lite backend-kode som skrives, egentlig bare BFF (backend-for-frontend).

Så det er mye frontend-jobb, en del kunde-onboarding på diverse systemer, og ukentlig design-synker med designpartnere. Samt at jeg en gang iblant får lov å leke med markedsavdelingen og lage litt film.

Hva er ditt beste råd for å komme seg videre når du står fast i kodinga? 🧠

Jeg er veldig ekstrovert, så en samtale med en kollega er som regel alt jeg trenger når jeg sitter fast. Kan spesielt anbefale å invitere en kollega ut på en gåtur. Så får man både en god samtale og litt frisk luft.

Hvilke trender tror du på framover? 🔭

Jeg har veldig stor tro på generativ AI. Blant annet har jo ChatGPT tatt verden med storm.

Men jeg tror dette bare er starten, og at innen de neste årene så kommer nesten alle nettsider/apper til å ha generativ AI på en måte. Enten det er direkte eller indirekte.

Hva synes du er mest krevende ved å være utvikler? 😅

Vi jobber "agilt", som betyr at det er leveranser/demo for kunde annenhver uke, som skaper god motivasjon for å kunne skrive kode som skaper synlige resultater raskt. Så balansen mellom effektivitet på kort og lang sikt er noe av det mest utfordrende jeg vet.

Men den siste tiden, spesielt etter Alex (ny tech-lead) begynte har vi fått utrolig mye gode strukturer på plass, og sammen med npm-pakkene/boilerplaten vi lager har dette blitt en del enklere.

I hobbyprosjekter skriver jeg fortsatt elendig kode jeg ikke forstår neste uke, haha.

Kontoret til Filip Johansen. 📸: Privat
Kontoret til Filip Johansen. 📸: Privat Vis mer

Hva er den mest utfordrende situasjonen du har stått i? 👀

Når jeg startet i Frend var de to andre utviklerne syke i oppstarten av et prosjekt, så etter bare to uker på jobb ble jeg kastet ut i å kode en POC og holde i kundedemo.

Jeg var helt utrolig stresset, men fikk support av tech lead, så det gikk heldigvis veldig greit.

Hvor tror du utvikleryrket er på vei? 🤖

Jeg tror ikke nødvendigvis det blir et eksplosjon av antall utviklere. Men jeg tror AI og verktøy som Jetbrain MPS vil gjøre at det er flere som skriver kode av og til, spesielt i kombinasjon med no-code/low-code løsninger.

Personlig gleder jeg meg til den dagen Figma design kan generere kode jeg kan bruke direkte i prosjekter.