Simon trodde han hadde god tid: - Men måtte jobbe 20 timer i strekk for å bli ferdig

- Som mange utviklere kjenner til, kommer det alltid opp ting som tar tid, sier Ukas koder Simon Bjørnøy.

Simon Bjørnøy i INEVO forteller om arbeidshverdagen. 📸: Privat
Simon Bjørnøy i INEVO forteller om arbeidshverdagen. 📸: Privat Vis mer

Hvorfor ble du utvikler? 👶

Jeg begynte å kode da jeg gikk på ungdomsskolen, og siden jeg alltid har vært interessert i hvordan ting funker, ble det raskt en hobby. På den tida jobba jeg mest med Javascript, både frontend og backend, og brukte React og Express. Da faren min, som er lærer, ville dele et undervisningsopplegg han hadde lagd med andre lærere, hjalp jeg til med å lage en plattform for det. Det innebar å lage brukersystemet og et eget CMS for innholdet.

Det prosjektet gjorde at jeg innså at jeg ville jobbe med utvikling på fulltid. Selv om kodinga ikke alltid var lett, likte jeg å finne ut av feilmeldinger og løse problemene.

Takket være det prosjektet, fikk jeg min første jobb før jeg starta på dataingeniør-studiet. Selv om jeg sikkert kunne klart meg uten å fullføre utdannelsen, ser jeg for meg ta en mastergrad en dag, og da må jeg først ha en bachelor.

Hva jobber du med? 💪

Hos INEVO, utvikler vi nettsider for små og mellomstore bedrifter. Som oftest er dette hjemmesider/landings-sider lagd på Next.js og Sanity. Mine daglige oppgaver går i å planlegge, gjennomføre og vedlikeholde disse nettsidene, og ikke minst lage interne verktøy for å optimalisere vår arbeidsprosess.

Men i dag har jeg "skole"-dag, så nå gjør jeg siste oppgave i en fysikkinnlevering jeg må ha ferdig før helga, så skal jeg på forelesning etterpå.

Ellers har jeg alltid noen hobbyprosjekter gående, hvor det for tiden går i å lage et presentasjons-redigeringsverktøy i React og Tauri. Her er det mange tekniske utfordringer jeg får bryne meg på når det kommer til «richtext»-redigering, lagring av data, synkronisering av endringer osv. Men det er vell kanskje det kjekkeste med hobby prosjekter, man kan ta seg vann over hodet uten at det går utover en kunde/arbeidsgiver.

«Selv om AI vil gjøre oss mer effektive, vil det nok heller bety mer avanserte systemer og applikasjoner enn færre arbeidsplasser.»

Hvordan ser uka ut for deg? 📆

Hos oss har jeg to faste møter i uka jeg må være med på. Det ene er Mandags-møtet, hvor vi går over hva som skjer i INEVO.

Det andre er et ukentlig team-møte hvor teamet går gjennom hva hver enkelt skal gjøre gjennom uka. Selv om jeg har mulighet til hjemmekontor, liker jeg aller best å sitte på kontoret, med kollegaer.

Balansen mellom jobb og skole er vanskelig til tider, men jeg er så heldig at jeg har en arbeidsgiver som er både fleksibel og forståelsesfull, spesielt i eksamensperiodene.

📸: Privat
📸: Privat Vis mer

Hva er ditt beste råd for å komme seg videre når du står fast i kodinga? 🧠

Personlig er jeg blitt veldig glad i Chat-GPT (spesielt GPT-4). Før det var det stort sett Google som gjaldt, mye grunnet i at jeg ikke har hatt så mange rundt meg jeg kan spørre antageligvis.

Ellers hjelper det alltid å sparre med kollegaer, selv om de ikke alltid kan svaret selv, hjelper det ofte å prate om det selv.

Hvilke trender tror du på framover? 🔭

Litt lite originalt nå for tiden kanskje, men AI. Man ser flere og flere verktøy adaptere sin versjon av AI nå som det bare er å sende et API-kall for å få tilgang til hele OpenAI økosystemet.

Til og med PowerPoint har fått sin egen Copilot som skal hjelpe deg med å lage gode presentasjoner.

Hva synes du er mest krevende ved å være utvikler? 😅

Når jeg starta, var dette med tidsestimering veldig krevende. Jeg ante rett og slett ikke hvor lang tid den og den funksjonaliteten skulle ta, men skjønte at dette var noe som kom med erfaring.

Ellers kan dette å skulle forklare veldig tekniske ting til folk som ikke jobber med IT være vanskelig til tider, men man lærer sine metaforer.

Hva er den mest utfordrende situasjonen du har stått i? 👀

Et par måneder etter at jeg starta i INEVO, skulle vi gjennom en rebranding. Det betydde at jeg skulle kode en INEVOs nye nettside. Vi skulle bruke den nyeste Next.js funksjonen og Sanity, noe vi ikke hadde gjort før i INEVO.

Så, de siste åra har INEVO arrangert E-handelsdagen, og de ville gjøre det igjen dette året, men med den nye brandingen. Jeg trodde vi hadde mer enn nok tid, men som mange utviklere kjenner til, kommer det alltid opp ting som tar tid.

Det endte med at jeg måtte jobbe skikkelig hardt den siste uka før lansering og endte med å måtte jobbe nesten 20 timer i strekk for å få alt klart til konferansen. Men heldigvis gikk alt bra, og lanseringen var en suksess! For å si det sånn, jeg nøt å være på Afterwork etter konferansen.

Hvor tror du utvikleryrket er på vei? 🤖

Det er klart at AI kommer til å forandre mye for oss framover, med både fordeler og ulemper.

Selv om AI vil gjøre oss mer effektive, vil det nok heller bety mer avanserte systemer og applikasjoner enn færre arbeidsplasser.

Og med bedre verktøy for læring, vil man også få flere utviklere til yrket vårt.