Martin (24) rulla ut for tidlig: - Stressende å se hele frontenden gå ned

Ukas koder Martin Owren i Capgemini opplevde alle utvikleres store mareritt.

Martin Owrens hobbyprosjekter går for tiden på å prøve ut Svelte for visualisering av data, NextJS for noe headless prosjekter.📸: Privat
Martin Owrens hobbyprosjekter går for tiden på å prøve ut Svelte for visualisering av data, NextJS for noe headless prosjekter.📸: Privat Vis mer

Hvorfor ble du utvikler? 👶

Som barn vokste jeg opp med spillkonsoller som Playstation og Gameboy rundt meg, men også noen gaming-PC-er. Da jeg var rundt 12 år gammel begynte vi å bygge egne gaming-PC-er fra gamle deler, og interessen for IT startet.

Det første hintet til at programmering var kjempegøy kom da vi hadde en fremføring på ungdomskolen om Blücher. Da valgte jeg å lage en nettside med Bootstrap og ble helt forelsket i programmering.

På midten av videregående holdt jeg på med litt diverse gründerdrift, hvor jeg lagde nettsider og ble kjent med noen byråer i Lillestrøm som gav meg oppdrag. Så i starten av karrieren var interessen for WordPress høy, som senere ble til et sterkt fokus på frontend-utvikling.

Etter dette startet jeg på en bachelor i programming og systemarkitektur på Universitetet i Oslo. Ved siden av tok jeg diverse frilansoppdrag og hadde en deltidsjobb i WordPress-verdenen. Nå sitter jeg i ett konsulenthus, Capgemini, med arbeid innenfor helsesektoren.

Hva jobber du med? 💪

For tiden sitter jeg som frontend-utvikler for en kunde i helsesektoren. Der skrives applikasjonene i React med Redux for state-håndtering. Det er over gjennomsnittet høyt fokus på UU, noe som er kjempegøy.

Ved siden av har jeg noen hobbyprosjekter hvor jeg prøver ut ny teknologi. Jeg er kjempeglad i småprosjekter hvor jeg kan prøve og teste ut nye ting, som jeg kan ta med videre i arbeidslivet.

Hobbyprosjektene går for tiden til å prøve ut Svelte for visualisering av data, og NextJS for noe headless prosjekter.

«I utviklerverdenen så ser man tegn til at man går mer og mer tilbake til hvordan PHP fungerer.»

Hvordan ser uka ut for deg? 📆

Jeg er nesten helt bipolar når det kommer til arbeidsuken. Vi er så heldige at vi velger litt om vi skal være på kontoret eller ikke, men har to faste dager i uken.

Når det er kontordager så er jeg der rett rundt 08:00, og de dagene jeg er hjemme starter jeg litt senere sånn at jeg kan sove inn litt tapt søvn.

Vi kjører Kanban i teamet, noe som funker helt ypperlig. Men det blir fort en del møter. Møter er en ting man blir mer og mer vant til, men jeg savner dagene hvor jeg kun hadde en standup på 15 minutter om dagen.

Hva er ditt beste råd for å komme seg videre når du står fast i kodinga? 🧠

Jeg er den personen som alltid foretrekker å “plage” mine heldige kolleger med litt "rubberducking", om de er utviklere eller ikke.

Slack sin Huddle er helt fantastisk til dette, når den andre personen kan tegne på skjermen din, men Discord funker også ganske bra til dette.

Du må ikke være redd for å prikke borti nærmeste kollega for å snakke med dem!

Hjemmekontoret til Martin Owren. 📸: Privat
Hjemmekontoret til Martin Owren. 📸: Privat Vis mer

Hvilke trender tror du på framover? 🔭

Teknologimessig så tror jeg enheter kommer til å bli mer portable og bli mer opptatt av personers helse.

I utviklerverdenen så ser man tegn til at man går mer og mer tilbake til hvordan PHP fungerer.

I frontendverden blir mye server-side rendret, og vi blander HTML, CSS og JS i samme fil. Rammeverk som NextJS og SvelteKit jobber mye for å bedre utvikleropplevelsen.

Hva synes du er mest krevende ved å være utvikler? 😅

I starten av karrieren syntes jeg det kunne være vanskelig å forklare veldige tekniske problemer og løsninger til ikke-tekniske kolleger. Men det har blitt mye bedre over tid.

Hva er den mest utfordrende situasjonen du har stått i? 👀

Hos en tidligere kunde jeg jobbet for presterte vi å deploye frontend-koden mens backenden ikke var ferdig ennå. Så hele frontenden til kunden stoppet opp.

Heldigvis har vi mange gode verktøy som gjorde det enkelt å rulle tilbake fort, men det var ganske stressende å se hele frontenden gå ned.

«Jeg tror AI blir som kalkulatoren for matematikere.»

Hvor tror du utvikleryrket er på vei? 🤖

Personlig tror jeg ikke utvikleyrket er truet av ting som kunstig intelligens. Jeg tror AI blir som kalkulatoren for matematikere.

På ungdom- og videregående skole fikk vi alltid beskjed om å ikke bruke kalkulatoren, for det kunne være ganger vi ikke hadde den tilgjengelig. Og nå går vi alle med en smarttelefon i lomme som har kalkulator.

Jeg tror AI blir et nyttig verktøy som vil gjøre arbeidsdagen vår bedre og mer effektive.