- Noen dager føler jeg meg på toppen av verden, andre at jeg er udugelig

- Det mest krevende er å innrømme når du faktisk trenger hjelp, sier Ukas koder Taheera Ahmed.

Taheera Ahmed er software engineer intern hos Mazemap. 📸: Privat
Taheera Ahmed er software engineer intern hos Mazemap. 📸: Privat Vis mer

Hvorfor ble du utvikler? 👶

Kodeinteressen startet da jeg drev med blogging som 13 åring. Her fikk jeg introduksjon til veldig grunnleggende CSS- og HTML-koding ved å designe blogger til både meg selv og andre. Jeg lagde en liten business og tok 100 kroner for et design.

Kanskje ikke så mye penger nå, men for en 13 åring var det ganske mye. Ellers slo den skikkelig til da jeg startet på universitetet.

Her ble jeg introdusert til koding og mer avansert utvikling av nettsider. Det var da jeg innså at jeg hadde valgt rett studie. Koding er dritgøy, liksom.

Hva jobber du med? 💪

Jeg er software engineer-intern hos Mazemap, og jobber med PyTorch, Docker, TorchServe, Python, SQL, DBeaver. Hele jobben min startet faktisk med å finne alle plantegninger med pulter som var labeled. Så her rotet jeg mye rundt i databasene til Mazemap.

Det var ekstremt mange tabeller og et komplisert system å sette seg inn i. Men det gikk fint etter litt trening og tid. Mazemap har en web-basert løsning for å lage innendørskartene sine. Her kan man laste opp plantegninger (oftest .dwg-filer) for at “MapEditor”-nettsiden leser det og lage et “Mazemap”-kart ut av plantegningen.

«Jeg jobber med å utvikle en AI-modell, som jeg trener opp til å gjenkjenne pulter på plantegninger.»

Her har man også mulighet til å sende plantegningen til et segmenteringsnettverk for å bruke kunstig intelligens-teknologi for å gjenkjenne for eksempel vegger og dører i plantegningene.

Jeg jobber med å utvikle en AI-modell, som jeg trene opp til å gjenkjenne pulter på plantegninger. Jeg kal ikke ta æren for alt som er gjort, ettersom AI-modellen og mye var satt opp på forhånd før jeg startet i jobben.

Akkurat nå kjører modellen på en “rig” med flere tilgjengelige GPU-er for å gjøre trening av modellen kjappere. Modellen kjører med “TorchServe” og i en "docker container". Det jeg jobber med nå er å integrere modellen min med “MapEditor”. Det viser seg å være litt vanskeligere enn forventet.

Kontoret. 📸: Privat
Kontoret. 📸: Privat Vis mer

Hvordan ser uka ut for deg? 📆

Jeg har en deltidsstilling som jeg kombinerer med studiene. For at det skal gå mest mulig opp jobber jeg en dag i uka på mandager, hehe i et forsøk på å gjøre døgnrytmen min bedre etter helgen :,)

Pleier å dukke opp på jobb i åttetiden, ta meg en kaffe, lese mails, lage en gjøreliste for dagen, før jeg begynner å jobbe. Vi pleier å ha et daily stand-up møte klokken 11.15, rett før lunsj.

Hva er ditt beste råd for å komme seg videre når du står fast i kodinga? 🧠

ChatGPT! Det kommer kanskje ikke som noe sjokk. Jeg spør veldig generelt og gir den ikke faktiske kodesnutter. Ellers har jeg en som alltid hjelper meg (shout-out til Rune) dersom jeg virkelig står fast. Han er rå og skikkelig god på AI-stuff, som kommer godt med for en (ish) n00b som meg.

VSCode har latterlig mange forskjellige suuupre utvidelser. De jeg bruker mest for tida er “Remote SSH”, som gjør det lett å kode når koden ikke ligger lokalt på pc-en din. I mitt tilfelle er det på denne rig-en jeg nevnte tidligere.

Docker utvidelsen. Ettersom jeg kjører TorchServe og hele MapEditor i forskjellige docker-containere på forskjellige pc-er, kan det fort bli mye styr uten denne utvidelsen. Eventuelt kan jeg anbefale VSCode Pets, da har du alltid noen å til å heie på deg mens du progger.

Notion er en helt genial noteringsapp. Bruker den for å holde styr på alle gjørelistene mine for hver uke, og for å loggføre hva jeg gjør. Når man jobber deltid, er det lett å miste litt kontroll på hva du jobbet med sist. Derfor er det fint å ha en logg med gjørelister å se tilbake på når du kommer tilbake etter en uke på ikke-jobb (hehe eller på universitetet).

Arbeidsplassen på kontoret. 📸: Privat
Arbeidsplassen på kontoret. 📸: Privat Vis mer

Hvilke trender tror du på framover? 🔭

ChatGPT! Det eneste som er skummelt med den er at de begynner å ta betalt. Hva kommer til å skje med de som ikke har råd til det? Eller de som bare ikke lærer seg å bruke det ordentlig?

Det er et fantastisk bra verktøy å bruke og kan hjelpe til dersom man virkelig står fast.

Generelt synes jeg datasyn er et veldig spennende fagfelt, og jeg har lyst til å jobbe mer med det, fremdeles usikker på hvilken bransje jeg faktisk vil jobbe i når jeg er ferdigutdannet.

Hva synes du er mest krevende ved å være utvikler? 😅

Det mest krevende synes jeg er å innrømme når du faktisk trenger hjelp. Jeg prøver å bli flinkere på det ved å “time-boxe” meg selv. Dersom jeg er stuck på et problem i, for eksempel, en time, er det kanskje mer verdifullt for læringen og tidssbruken min å spørre om hjelp. I stedet for å sitte med det samme problemet i åtte timer, når problemet kunne vært løst på kanskje 30 minutter med hjelp fra en kollega.

Spesielt om du vet om en kollega som har møtt det samme problemet, eller et lignende problem før.

Eventuelt det med impostor syndrome, noen dager føler jeg at jeg er på toppen av verden og er en fantastisk utvikler, andre ganger tenker jeg at jeg er udugelig og ikke får til noen ting. Det er litt av en berg-og-dalbane. Prøver å tenke at en utvikler alltid lærer nye ting. Det er ikke alltid man har svaret på alt, og det går det fint det og.

Føler veldig mye også handler om å bruke ressursene sine godt nok. Spesielt om ikke ChatGPT eller StackOverflow har en god løsning på problemet ditt. Jeg har en liten teori om at grunnen til at StackOverflow har et såpass bra community er fordi utviklere er litt redd for å stille spørsmål i fare for å virke dumme.

Hjemmekontoret. 📸: Privat
Hjemmekontoret. 📸: Privat Vis mer

Hva er den mest utfordrende situasjonen du har stått i? 👀

Heldigvis er det ikke så mye jeg kan fucke opp enda, men gjorde noe skikkelig kleint noe de første ukene mine.

1. Fikk tilbakemelding på at commit-meldingen min ikke var bra nok, haha.

2. Klarte å avinstallere hele GUI-en på Linux pc-en min på jobb. Fikk skikkelig høy puls når pc-en min bare skrudde seg av og det eneste som dukket opp når den skrudde seg på igjen, var terminalen. Endte opp med å spørre Linux-eksperten på jobb om hjelp, fordi jeg ikke orket å curle meg fram til et svar :)))

Hvor tror du utvikleryrket er på vei? 🤖

Jeg tror fremdeles vi har en lang vei å gå når det gjelder det med at “AI tar over jobbene våre”.

Den klarer fremdeles ikke å tenke selv, den trenger bra input fra bruker for å komme tilbake med et godt og spesifikt nok svar, som gjelder for eksempel ChatGPT. Hvis du er flink til å bruke fagterminologi og flink til å beskrive akkurat det du vil ha, vil du jo få et godt svar, men for å få det gode svaret må du jo være flink nok til å definere spørsmålet ditt.

Men det kan godt hende ChatGPT gjør det lettere for folk som ikke er så flinke til koding