Derfor skriver kode24 AI, ikke KI: «Ikke hørt noen klage før nå»

- Klarer ikke å skrive KI bare fordi resten av verden plutselig har blitt så interessert, skriver kode24-redaktøren i ukas nyhetsbrev.

Kunstig intelligens kan Ole Petter Baugerød Stokke godt både si og skrive, men KI holder han seg unna. 📸: Kurt Lekanger
Kunstig intelligens kan Ole Petter Baugerød Stokke godt både si og skrive, men KI holder han seg unna. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

Nylig vant "KI-generert" Språkrådets pris for årets nyord. Ikke er det ord, og ikke er det ny, si!

Så da jeg delte artikkelen på blant annet X, var jeg så freidig at jeg skrev at "årets nyord er et ord vi i kode24 aldri kommer til å bruke". Og reaksjonene kom:

"Nei, tenke seg til om et norsk tidsskrift skulle ta i bruk norske begreper..." svarte en utvikler, og sjølvaste Språkrådet-direktør Åse Wetås kasta seg også på og lurte på hvorfor.

"Kanskje det en dag vil oppleves like selvsagt for de fleste som for eksempel nettbrett, minnepinne og dvalemodus? Det bestemmer bare språkbrukerne!" skrev hun. 🤷

Vel, da bestemmer denne språkbrukeren at dette ikke vil bli like vanlig som nettbrett og minnepinne. kode24 fortsetter å skrive AI, ikke KI.

«Jeg fatter og begriper ikke hvorfor nordmenn plutselig sier "spicy" i stedet for sterkt eller krydra.»

Her er problemet: Vi har skrevet AI siden 50-tallet. Eller, ikke kode24 da, og ikke jeg heller, for gammal er jeg ikke. Men personlig har jeg trolig hatt AI i talespråket mitt siden tidlig 90-tall.

Jeg har ikke hørt noen klage før nå. Og jeg klarer ikke å si og skrive KI bare fordi resten av verden plutselig har blitt så interessert.

Språket vårt er allerede fullt av engelske forkortelser. Alle utenfor Språkrådet sier PC. Det står for "personal computer", ikke "personlig datamaskin", og hvis noen hadde fortalt deg at "nei, nå sier vi PD, ikke PC!", hadde du trolig svart med både LOL og WTF.

Med det sagt: Jeg irriterer meg daglig over engelsk på norsk. Jeg fatter og begriper ikke hvorfor nordmenn plutselig sier "spicy" i stedet for sterkt eller krydra, "funny" i stedet for morsom, "crispy" i stedet for sprøtt, "nice" i stedet for bra. Orda er like korte, om ikke kortere, på norsk. 🤦

Og det finnes mange norske ord som til og med er bedre enn sine engelske motparter, som de Språkrådet nevner til oss på X: Nettbrett, for eksempel, og minnepinne. Bare synd vi aldri skriver om dem lenger.

Og synd ikke KI er et bedre ord enn AI. Det er i beste fall like godt. Og da kan vi like så godt fortsette å bruke det.

Ukas beste saker på kode24:

🧒 Aplia permitterer: «Jeg hatt mange søvnløse netter»- Det er på frontend vi har størst mangel på oppdrag, forteller Benjamin Selmer i Aplia, som må permittere fem ansatte.

🐤 Adobe kjøper ikke Figma – gir opp etter press fra EU- Adobe og Figma er sterkt uenige i de nylige regulatoriske funnene, men vi mener det er i våre respektive beste interesser å gå videre uavhengig.

🎳 100 millioner ChatGPT-brukere logger seg inn med norske Auth.jsNextAuth.js og Auth.js har nå 700.000 nedlastinger i uken, forteller utvikleren bak – Balàzs Orbán.

🐣 I år er det mange som ikke får julegave av jobben: «Det er tøffe tider»I år går julegavene i norsk utviklerbransje til dem som trenger det mest.

📓 – Nei, «tilbake til kontoret»-trenden er ikke død!- Det kreves nå av 90 prosent av alle våre kunder, i økende grad, skriver Henrik Holum i bspoke, og mener kode24s Mattis Vaaland tar feil om hjemmekontoret.

🐧 React Aria Components lansert: «Imponerende øye for detaljer!»Adobes React Aria Components gir deg mer enn 40 UI-komponenter som du kan style som du vil.

🥋 Offentlige nettsteder sporer deg, uten å fortelle deg det: «Urovekkende!»Fersk rapport fra Teknologirådet viser at over halvparten av offentlige virksomheter bruker verktøy som samler inn data om brukerne.

🎩 Github Unwrapped: Lag en stilig video av kodeåret ditt!Med Github Unwrapped får du oppsummert kodeåret ditt i en video med morsom statistikk og stilige animasjoner.

📗 Cookie-banneret ditt kan være ulovlig: - Herregud, så lei jeg er av dem!Hans Kristian Henriksen forklarer hvorfor de ikke bare irriterer, men også potensielt bryter loven.

🧥 Christian og Magnar ble ansatt som duo: «En selvfølge!»Radarparet Magnar Sveen og Christian Johansen synes koding er enda morsommere når de får gjøre det sammen. Mattilsynet ansatte dem begge to.

God helg

Jaja, da ser det ut til at dere går ut i juleferien uten så voldsomt fete julegaver fra jobben i år, folkens.

Men å gi penga til krigsramma barn i stedet for spekemat til utviklere som aldri har likt spekemat, er vanskelig å være uenig i, så den overlever vi nok. 💪

Jeg jobber i romjula også, så vi høres snart igjen, men inntil da håper jeg du får en skikkelig fin jul. Det har du fortjent. Også kommer jeg sikkert tilbake til deg til uka med mer sippegreier, om hvor mye jeg setter pris på deg, det er bare å glede seg.

God jul!

💘 Ole Petter,
kode24.no