100 millioner ChatGPT-brukere logger seg inn med norske Auth.js

NextAuth.js og Auth.js har nå 700.000 nedlastinger i uken, forteller utvikleren bak – Balàzs Orbán.

Balázs Orbán jobber som utvikler i Vercel, og har ansvaret for autentiseringsløsningen NextAuth.js/Auth.js. 📸: Kurt Lekanger
Balázs Orbán jobber som utvikler i Vercel, og har ansvaret for autentiseringsløsningen NextAuth.js/Auth.js. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

– Å jobbe på noe som har blitt så populært, krever en veldig stor innsats.

Det sier Balázs Orbán, som jobber som utvikler i Vercel. Jobben fikk han etter å ha gjort seg bemerket ved å vedlikeholde det antagelig største og mest populære autentiseringsbiblioteket i React-verdenen: NextAuth.js. Biblioteket har han senere skrevet om til Auth.js, som kan brukes med flere rammeverk.

Orbán er opprinnelig fra Ungarn, men har bodd lenge i Norge og trives så godt her at han har søkt om norsk statsborgerskap. Jobben i Vercel gjøres i stor grad fra hjemmekontoret i Oslo.

Han forteller til kode24 at biblioteket har hatt en eksplosiv vekst i tiden etter at han overtok ansvaret for NextAuth.js for 2-3 år siden.

NextAuth.js/Auth.js har vokst kraftig i løpet av tiden Balázs Orban har hatt ansvaret for prosjektet. 📸: npm trends
NextAuth.js/Auth.js har vokst kraftig i løpet av tiden Balázs Orban har hatt ansvaret for prosjektet. 📸: npm trends Vis mer

– Da hadde det rundt 10.000 nedlastinger ukentlig, nå er det rundt 700.000 nedlastinger i uken! forteller Orbán.

Totalt har next-auth-pakken blitt lastet ned nesten 40 millioner ganger.

100 millioner ChatGPT-brukere

Auth.js brukes ifølge Orbán av temmelig mange av verdens nettsider, spesielt i Next.js-verdenen, der 13-14 prosent av Next.js-sidene bruker løsningen.

Han forteller at den aller største brukeren er OpenAIs ChatGPT, som ifølge OpenAIs Sam Altman har 100 millioner brukere i uken. Enkelte estimater viser at ChatGPT har rundt 1,5 milliarder besøk i måneden.

Og når 100 millioner brukere skal logge seg inn på ChatGPT, er det altså en autentiseringsløsning utviklet i Norge av Balázs Orbán alle sammen bruker.

– Det gjør meg stolt å tenke på at jeg har laget dette nesten alene, mens Auth0, Clerk og andre er store selskaper med mange ansatte, sier Orbán.

Han understreker at Auth0 og Clerk ikke er direkte konkurrenter, men heller andre løsninger som løser noen av de samme oppgavene som Auth.js.

Den gule linjen er antall nedlastinger per uke for NextAuth.js/Auth.js, mens de andre er noen av de mest populære andre løsningene for autentisering.
Den gule linjen er antall nedlastinger per uke for NextAuth.js/Auth.js, mens de andre er noen av de mest populære andre løsningene for autentisering. Vis mer

"Ikke gratis arbeid"

Orbán sier han får jobbe på Auth.js i arbeidstiden i jobben sin hos Vercel, selv om Auth.js er hans private prosjekt – og ikke eid av Vercel. Planen videre nå er blant annet å forbedre dokumentasjonen, noe han innrømmer å ligge litt bakpå med – men håper å få hjelp med.

– Et prosjekt som har blitt så stort som dette, sniker seg inn i arbeidstiden. Jeg er heldig ved at Vercel støtter det, og at jeg kan jobbe i arbeidstiden på det.

Han mener altfor mange ikke forstår hvor mye gratis og frivillig arbeid som legges ned av utviklere som jobber på åpen kildekode-prosjekter. Mange forventer at de som vedlikeholder prosjektene jobber gratis og bruker fritiden sin på det.

– Open source er ikke gratis arbeid. Det er alltid et menneske bak prosjektene som må leve av noe. Å jobbe på noe som er så populært krever en stor innsats. Mange har ikke den samme muligheten som meg, da må de finne andre løsninger.

«Open source er ikke gratis arbeid.»

OpenAI sponser ikke

Orbán mener sponsing av åpen kildekodeprosjekter kan være et godt alternativ, og noe han også benytter seg av i sitt prosjekt. Sponsing via tjenesten Open Collective har for eksempel gjort det mulig for han å få istand workshops med andre bidragsytere. Men du finner ikke hans største bruker, OpenAI, på lista.

– De fleste som har et open source-prosjekt gjør det fordi de har stor lidenskap for det, og vil hjelpe så mange som mulig. Men de gir bort mye av fritiden sin, og da er sponsing et godt alternativ.

Selv har han opplevd å bli kontaktet av investorer som ønsker å spytte inn penger i Auth.js-prosjektet. Men å selge hele prosjektet og hvile på laurbærene, det er ikke aktuelt.

– Jeg er litt for investert i dette prosjektet til at jeg vil gi fra meg kontrollen nå.