Balázs fikk drømmejobben i Vercel gjennom open source: – Jeg ble helt skjelven

Balázs Orbán ble oppringt etter frivillig å ha vedlikeholdt ett av de største bibliotekene for Next.js.

Jobben med autentiseringsbiblioteket NextAuth.js / Auth.js ble inngangsporten til en fast jobb i Vercel. 📸: Kurt Lekanger
Jobben med autentiseringsbiblioteket NextAuth.js / Auth.js ble inngangsporten til en fast jobb i Vercel. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

Balázs Orbán (28) er født og oppvokst i Ungarn, men etter å ha bodd i Norge i rundt 10 år snakker han flytende norsk. Og han kan avsløre at han har vært ivrig leser av kode24 helt fra start.

Nå er den blide utvikleren fast ansatt i Vercel, selskapet bak det populære Next.js-rammeverket. Der leder han arbeidet med NextAuth.js / Auth.js, og skriver i disse dager om biblioteket slik at det skal fungere med andre rammeverk som for eksempel SvelteKit, SolidStart, Qwik, Astro, Remix, Astro eller Nuxt.

– Hvordan i alle dager endte en utvikler fra Ungarn opp i Norge, og fikk drømmejobben hos Vercel?

– Det startet med at jeg kom hit i 2013 som utvekslingsstudent, egentlig mot min egen vilje. Pappa var veldig bestemt og mente vi skulle se litt av verden, noe jeg er veldig glad for nå, forteller Balázs.

Han bodde ett år i Lofoten hos en norsk familie, og fikk i løpet av dette året en lyninnføring i norsk kultur – og han gikk knallhardt inn for å lære seg språket.

– Jeg hadde et veldig fint år, gikk på norsk videregående skole og var til og med russ og russefotograf. Etter utvekslingsåret flyttet jeg tilbake til Ungarn for å gjøre meg ferdig med videregående. Men jeg ville tilbake til Norge.

Lærte web-utvikling på kvelden

I 2015 var Balázs tilbake i Norge for å ta et forkurs på HIST (nå NTNU) i Trondheim. Deretter begynte han på en bachelor i informatikk.

– Men universitetet var ikke noe for meg, selv om jeg klarte meg bra. Jeg visste tidlig veldig godt at jeg ville jobbe med web-utvikling, mens mange fag var veldig generelle.

Balázs Orbán trives så godt i Norge at han har søkt om statsborgerskap. 📸: Privat
Balázs Orbán trives så godt i Norge at han har søkt om statsborgerskap. 📸: Privat Vis mer

Balázs følte at det å lære fag han visste han ikke skulle jobbe med, gjorde at han fikk mindre tid til å bli skikkelig god på det han visste han ville drive med.

– Men det føles som et privilegium å vite så tidlig hva jeg ville drive med. Mange sliter med det.

Kvelder og ledige stunder ble tatt i bruk til å suge til seg mest mulig kunnskap om web-utvikling.

– Jeg fant meg også et sideprosjekt jeg jobbet på. Så ble jeg kontaktet av noen i hjemlandet om å lage et bookingsystem for utleie av boliger, litt som Airbnb. Det var veldig gøy å være sin egen sjef, og velge den teknologien jeg ville. Jeg endte opp med React og Firebase.

Egentlig skulle universitetsstudiene vare i tre år, men iveren etter å lære nye ting – og komme igang med å jobbe med det han brant for – gjorde at ting tok lenger tid enn planlagt.

– Starten var tøff. Som utlending fikk jeg ikke stipend fra lånekassen, så jeg måtte ha jobb ved siden av. En periode hadde jeg tre jobber i tillegg til universitetet, sier Balázs.

Elsker React

Rundt 2020 fikk Balázs en deltidsjobb som utvikler i Trondheim, der han ved siden av studiene jobbet med en Node-backend og et API for tolking av fakturaer ved hjelp av optisk tegngjenkjenning (OCR).

– Jeg lagde et API som tok et bilde og brukte en Google-tjeneste for å tolke og gjøre om til strukturerte data. Det var nå karrieren min begynte, følte jeg.

Men etter hvert var han nødt til å finne seg en fulltidsjobb.

– Samme år fikk jeg jobb hos NHI i Trondheim. Det var veldig gøy.

«Jo mer jeg brukte React på jobben, jo mer forelsket ble jeg i React.»

Balázs fikk ansvaret for å gjøre om gamle prosjekter til en React-frontend, og det var her han ble kjent med det rammeverket Next.js.

– Jo mer jeg brukte React på jobben, jo mer forelsket ble jeg i React.

Etter hvert fikk han også kjennskap til Next.js, som han mener var ganske revolusjerende da de kom med støtte for serversiderendring, og senere mulighet for å velge hva som skal være serversiderendret eller statiske nettsider.

– Jeg oppdaget at Vercel-folkene nærmest har vedlikeholdt halve internett. Og utrolig mye er laget av folk som har jobbet alene med prosjektene.

– Jeg tenkte at en dag vil jeg også jobbe for et sånt selskap!

Ville lage verktøy for utviklere

Jobben hos NHI i Trondheim var trygg og god, og Balázs forteller at arbeidsgiveren ikke så på han som en juniorutvikler. Han brant for faget, og fikk mulighet til å bruke kunnskapen sin.

– Men etter hvert fikk jeg lyst på noe mer enn en A4-jobb. Jeg ville ikke bare lage nettsider, men et verktøy som kunne lage nettsider.

Etter å ha saumfart nettet på jakt etter spennende åpen kildekode-prosjekter, fant han NextAuth, som er ett av de mest populære bibliotekene for autentisering i Next.js. Prosjektet var ikke helt ukjent for Balázs, da de allerede brukte det på jobben hans. Men det var en del feil og åpne "issues", og prosjektet var som så mange andre åpen kildekode-prosjekter vedlikeholdt av én enkelt person som gjorde alt på frivillig basis.

– Jeg sendte en melding til han på Twitter og spurte om han trengte hjelp. Jeg hadde masse energi og ressurser. Etter at jeg fikk tilgang til repoet lukket jeg 200 issues på en uke.

Balázs syntes jobben med å vedlikeholde NextAuth.js var morsom, men det var til tider også temmelig stressende. I starten kunne han ta tilbakemeldinger fra brukere ganske personlig.

– Det var et stort ansvar, siden det var så mange øyne på prosjektet. Med 10.000 nedlastinger per uke var jeg redd for å gjøre noe feil. Men nå klarer jeg å skille mellom det som er gode tilbakemeldinger og det som bare er trolling, og lar meg ikke stresse så lett.

Arbeidet med NextAuth har gitt Balázs et helt annet syn på åpen kildekode.

– Mange bedrifter tjener utrolig mye på prosjekter som vedlikeholdes gratis av folk som ofrer sin egen fritid for dette.

I dag har NextAuth vokst fra 10.000 nedlastinger per uke til 300.000 – altså 30 ganger så mange nedlastinger på to år.

Samtalen som endret alt

Etter hvert tok Balázs over ansvaret for vedlikehold av NextAuth fra den opprinnelige forfatteren, som ikke hadde nok tid. Via interne chattekanaler på Slack ble han kjent med andre som hadde jobbet med NextAuth.

NextAuth er ikke eid av Vercel, men populariteten til biblioteket gjorde at Vercel hadde begynt å fatte interesse for det.

– En dag ble jeg kontaktet av Vercel, som ville ringe meg på Zoom og høre hva planene mine var for NextAuth fremover.

«En dag ble jeg kontaktet av Vercel, som ville ringe meg på Zoom og høre hva planene mine var for NextAuth fremover.»

Zoom-møtet med Vercel fikk Balázs til å innse hvor verdifullt prosjektet faktisk var for mange utviklere.

– Rundt en måned senere fikk jeg en melding fra en i Vercel som var ansvarlig for nyansettelser.

Han sa de var imponert over hva som hadde skjedd med NextAuth-prosjektet etter at Balázs tok over, og ville ta en prat.

– Da begynte jeg å skjelve. Jeg måtte faktisk gå meg en lang tur for å roe meg ned, sier Balázs.

Fast jobb på Next.js-teamet

Dette ble starten på en to måneders prosess med jobbintervjuer, før Balázs fikk beskjeden han hadde håpet på: Jobben var hans, hvis han ville ha den.

– Det er ikke lett å få jobb i Vercel, og jeg er utrolig stolt over at jeg faktisk ble kontaktet av dem – uten å ha søkt selv. Jeg mener Vercel er et "powerhouse" av talentfulle og kunnskapsrike mennesker!

Balázs er ansatt i Vercels Next.js-team, og forteller at han liker friheten han får der. Vercel er bygget opp av folk som jobber fra hele verden. Selskapet har aldri hatt et kontor – med unntak av at det sitter noen få mennesker i et kontorfellesskap i San Francisco.

«Alle i Vercel er ivrige etter å dele kunnskap og hjelpe hverandre.»

– Det er ingen offisiell kjernetid, jeg jobber når som helst. Men jeg prøver å holde meg til de samme tidene som når andre i Europa jobber, selv om du har full tillit og frihet til å jobbe slik du selv mener er mest effektivt.

For å holde hverandre oppdatert er det jevnlige møter, og da er det en fordel å jobbe i Europa. Ettersom tidssonen er midt mellom USA og Asia, slipper Balázs å delta i møter enten veldig tidlig eller veldig sent.

– Du er din egen sjef, men alle har en sjef som holder styr på at prosjektet går som det skal – og det er 1:1-møter en gang i blant. Og så får vi god hjelp fra andre via Slack-kanaler. Jeg liker at alle bidrar der de kan, og at alle i Vercel er ivrige etter å dele kunnskap og hjelpe hverandre.

Balázs vil ikke gå inn på hvor mye han tjener som utvikler i Vercel, men kan røpe så mye som at han nesten doblet lønnen sin da han begynte.

Og han har ingen planer om å forlate Norge med det første:

– Jeg har nettopp søkt om norsk statsborgerskap! Det er jeg litt stolt av.