Ukas beste: - Gjør deg klar for litt gladparanoia!

Opsec-roman, Louis Theroux, emoji-myter og datamaskin fra antikken i ukas Lørdagsgodt.

"One Nation Under CCTV" er et verk av den britiske gatekunstneren Banksy fra 2008. 📸: Nils Jorgensen/REX (760105k).
"One Nation Under CCTV" er et verk av den britiske gatekunstneren Banksy fra 2008. 📸: Nils Jorgensen/REX (760105k). Vis mer

Hå hå! Da var jeg tilbake igjen fra ferie og har erobret tilbake setet som eneveldig hersker over denne spalta fra Ole Petter.

Mitt siste prosjekt er å forsøke å coine et nytt uttrykk: Gladparanoia! På samme måte som enkelte bruker gladvold om den overdrevne volden i actionfilmer, som av en eller annen steinaldergrunn er en fryd å se på, mener jeg at du også kan fryde deg litt over å falle inn i paranoia-kaninhullet.

Litt på samme måte som hen derre (litt tvilsomme?) vennen din sier at hen prepper, fordi prepping er gøy!

Man må jo huske: Selv om du er paranoid betyr det jo ikke at du ikke blir overvåka! Høhø. 🎊

📗 Super roman om opsec

Mattis:

Denne uka ble jeg ferdig med Attack Surface, som er den siste boka til Cory Doctorow. Kort fortalt handler boka om Masha Maximow, som jobber for noen heftig slemme infosec-selskap. Men som får maks samvittighetskvaler da den amerikanske borgerrettighetsaktivisten og bestevenninna Tanisha blir utsatt for de samme overvåkningsteknikkene som Masha har brukt sjæl.

I tillegg til å være jævlig bra, er den også en eneste lang og god forelesning om opsec (operasjonssikkerhet).

Gjør deg klar for litt gladparanoia!

📺 Ny og god Netflix-doku

Mattis:

I går så jeg første episode i Netflix-dokumentaren "Den mest forfatte mannen på internett." Dokumentaren, som er laget av de samme folkene bak "Ikke kødd med katter", handler om det sorte helvetshullet av et nettsted isanyoneup, og Charlotte Laws, kvinnen som ledet kampen for å ta det ned.

Selv om du river deg i håret og blir rasende av nettstedet og drittsekken bak, er det til å få tårer i øynene av dedikasjonen til Laws.

💔 Gledesdrepende fun-fact

Ole Petter:

Mattis sa så fornøyd på kontoret her denne uka at han hadde lært en gøyal funfact av samoberen sin: At emojien 🙏 ikke betydde bønn eller takk, men high five. Som alltid måtte jeg drepe gleden hans ved å gjøre som journalister skal, og faktisk sjekke fakta. Og med sjekke fakta, mener jeg å google.

Emojipedia kunne selvsikkert fortelle at joda, heter "Folded Hands", og i tillegg kunne en overraskende lang artikkel om emojien fortelle at denne high five-greia bare er en seigliva urban legende. Hah! Dere tok feil, Mattis og samboeren til Mattis!

💓 Perle av en musikkblogg

Mattis:

En av favorittmusikkbloggene mine de siste seks årene har vært Headphone Commute, som nesten daglig legger ut anmeldelser av techno, ambient, elektronika, div. dronemusikk og nyklassisk.

Her er det mye gull, enten du er en som liker å lytte til spaca eller bare trenger noe ambient/techno til arbeidsflyten din. Denne uken oppdaget jeg elektronikaalbumet Symmetry Systems, som jeg har kjørt på repeat.

📣 Shout out: Filter Nyheter

Mattis:

Det er et stort problem over hele den vestlige halvkula at store mediekonserner biter over stadig mer av kaka. Dette kan i verste fall føre til polariserende dekning, slik vi har sett i USA. Nå er nå ikke situasjonen like ille i Norge, men det er uansett viktig å støtte opp om mediemangfoldet.

Derfor er det herlig når vi har små perler som Filter Nyheter, som jeg vil gi en liten shout out til. Nettavisen skriver om alt fra klima til ekstremisme og andre mørke ting og koko folk. Viktig viktig!

⚙️ Antikk analog datamaskin

Mattis:

En ting jeg, som de fleste historikere, irriterer seg grenseløst over, er såkalt historisk determinisme. Altså troen på at ting skjedde fordi at det absolutt måtte skje.

En avart av denne tankegangen er teknologisk determinisme, som kan lede til en helt urealistisk progressiv tro på teknologisk utvikling, a la: Bare å tjille med klimakrisen. Tech kommer til å fikse det.

At historien ikke går en vei, men et virvar av årsak-virkning, black swan-hendelser og andre tilfeldigheter, er den såkalte Antikythera-mekanismen fra antikken et eksempel på. Nettopp at den analoge datamaskinen, som arkeologene fant i 1902, virker så utrolig "out of time" gjør den jo desto mer spennende.

BBC kom for en stund siden med en ganske kul minidokumentar om den. Sjekk ut!

📺 Louis Theroux og alt-right

Ole Petter:

Jeg begynner å bli liiitt lei av det trynet til Louis Theroux, og kanskje liiitt lei av dokumentarer om altright-folk, men samtidig så får jeg liksom aldri nok av noen av dem. Så jeg koste meg med denne dokumentaren på NRK.

Og jeg koste meg spesielt mye da jeg innså at han ene gærningen bokstavelig talt satt bak PC-en i kjelleren til foreldra sine. For en latterlig gjeng.

🤣 Gervais-flashback for the lulz

Mattis:

En kompis sendte meg dette klippet her om dagen. Mange har nok sett det før, men kan vi eeeeegentlig få nok av Ricky Gervais som forteller halve Hollywood det vi egentlig alle mener?

💻 Stor jobb hjemmefra guide

Mattis:

The Verge har kommet med en heftig guide på hvordan du best jobber hjemmefra.

Her kan du blant annet lese om hva du gjør dersom internettet forsvinner, hvordan du ser best ut på videomøter og de beste verktøyene for å holde deg organisert.