Ukas beste fra internett: Svelte-dokumentar, tech-dystopi, snodig telefon

kode24-redaksjonen tipser deg om Emmy-vinnende Xbox-dokumentarer og kinesisk overvåkning i ukas Lørdagsgodt. 🍬

<Hei til våre meta-medborgere i kode24verset!> 🤖

Du ligger kanskje allerede svett på en strand i Hellas og tenker: Oh lord, dette er jo så utrooolig kjedelig. Eller så er du en av de uheldige som sitter fast på flyplassen i Brussel, uten noe annet å gjøre på enn å trykke febrilsk på mobilskjermen etter noe gøy å se på. Livet, vær litt mindre Tom Hanks @TheTerminal, plz!

Kanskje er du rett og slett hjemme og gjemmer deg for The Yellow Face, som Gollum kalte sola. Men har sett alt som finnes på "INSERT-STREAMINGTJENESTE". Nå tripper du rundt på parketten, og tenker at det er din egen fortjeneste. Du burde dratt i konfen til kidden til firmenningen din likevel...

Men kjed deg ikke! Også denne lørdagen har vi gravd fram noe godt fra Slack-kanalen vår. For å si det med Robot Williams: str("Let us entertain you!")

God lesning!

Dårlig sikra barnehage-apper 😬

Mattis:

En av bloggene jeg liker å følge er Cory Doctorows Pluralistic. Her skriver forfatteren og EFF-rådgiveren denne uka om barnehage-apper, som han kaller for "insecure surveillance dumpster-fires". Hvis du ikke har kids i barnehagen selv, har du sikkert en venn som har. Verdt å lese!

Funfact: I tillegg til å være over gjennomsnittet opptatt av overvåkning og rettigheter på nettet og sånt, har Doctorow skrevet hackerromaner som Little Brother og Homeland. Siden fyren ikke er så glad i Digital rights management (DRM) og alt det der, kan du selvfølgelig laste ned bøkene lovlig og gratis her og her.

Hater/liker Svelte? 🙃

Ole Petter:

Uansett om du liker eller hater eller elsker Svelte, så er det gøy å se dokumentarer som detta! Særlig når den starter med å spørre skaperen hva pokkeren ordet "svelte" egentlig betyr, bare sånn i tilfelle du ennå ikke helt har skjønt det. Og visste du at Svelte-skaperen egentlig er journalist? Jøshes.

Tech-dystopi anno 2022 😨

Mattis:

En av tingene som virkelig fucker opp trygghetsfølelsen min og får meg til å ta på cyberpunkbrillene er Kinas massive og innfløkte overvåkning av sine egne innbyggere. Denne uka kom jeg over en dokumentar fra New York Times som viser hvor utstrakt den dystopiske overvåkningen er. De har brukt over ett år på å grave seg gjennom dokumenterer fra kinesiske myndigheter. Grøss...

Snedig og snasen telefon 📱

Jørgen:

The Nothing phone ser snedig ut ass. Den har en samling led-lys på ryggen som man kan kode til forskjellige mønster. avhengig av hvem som ringer osv.

Cyberkrig, Sandstorm og NotPetya 👾

Mattis:

Ok, denne boka er ikke akkurat ny, men jeg er så begeistra at jeg nevner den likevel:

Denne uka ble jeg ferdig med Sandworm: A New Era of Cyberwar and the Hunt for the Kremlin's Most Dangerous Hackers. Boka, som er skrevet av Wired-veteran Andy Greenberg, handler om framveksten av cyberkrigføring og de russiske hackerne bak NotPetya. Det er sakprosa, men boka leses som en thriller!

Eksistensiell programmering ⛪

Jørgen:

r/learnprogramming begynner å bli eksistensiell.

Copilot og etiske pengespørsmål 🤑

Ole Petter:

Er det riktig å ta betalt for en tjeneste som bruker andres, åpne kildekode? Vel - det gjør vel strengt tatt typ absolutt alle digitale tjenester for tida, si? Men likavæl interessant i forbindelse med GitHub Copilot.

Emmy-vinnende doku fra Xbox 🥇

Ole Petter:

Når et firma lager en dokumentarserie OM SEG SELV, stritter det mot alle mine journalistiske instinkter. Men nå som Microsoft har vunnet en Emmy for sin serie om utviklingen av Xbox, "Power On", merker jeg at jeg faktisk skal gi denne en sjanse, ass.

Brilliant Zucky-deepfake 🤖

Jørgen:

Teit med deep fake, men dette er en av de beste deepfakene jeg har sett. Liker når Zuckerberg dukker opp.