- Det åpne internett altså, det er fint å bli påminnet hvor vakkert det egentlig er

kode24s nye spalte Lørdagsgodt tipser deg om Navalny-dokumentar, nettnøytralitet og firkanta skjermer. 🍬

God lørdag kjære lesere!

I løpet av uka kommer vi i kode24 over mye forskjellig som vi har lyst til å dele med leserne våre, men som gjerne er litt for svevende - eller langt ute - til å lage egne saker på.

Hver lørdag fremover vil vi dele de kuleste, mest interessante eller bare lolle tingene vi kommer over. Enten det er mems, dokumentarer, artikler eller YouTube-videoer.

God lesning!

Mindblowing Navalny-dokumentar 🤯

Mattis:
Denne uken så jeg CNNs dokumentar om den russiske opposisjonspolitikeren Alexei Navalny, mannen som "Kremlin hater så mye at de nekter å si navnet hans" (som nå sitter fengslet i Russland på mildt sagt tynne anklager). Ikke bare at dokumentaren er superbra laget og überaktuell, men du får også se hvordan OSINT-revene i Bellingcat sporte opp de russiske agentene som forsøkte å forgifte Navalany for noen år siden. Det åpne internett altså, det er fint å bli påminnet hvor vakkert det egentlig er!!! Minuttene der Navalany selv ringer og konfronterer agentene er priceless. Dokuen ligger på HBO.

Historien bak Bellingcat 🕵️

Mattis:
Når jeg først har namedroppet Bellingcat i anledning Navalny-dokumentaren må jeg nesten tipse om boka jeg ferdig med denne uka: Nemlig We Are Bellingcat: An Intelligence Agency for the People, som er skrevet av Bellingcat-grunnlegger Eliot Higgins. Den gir deg innblikk i hvordan Higgins gikk fra kjedelig kontorjobb til å bli en av verdens ledende innenfor OSINT. I tillegg til å få historien bak Bellingcat får du også noen snasne OSINT-tips på veien.

Kodemusikktipzzz🎵

Mattis:
Etter at låten Cosmica av Sublab og Azaleh dukket opp i en random spilleliste på YouTube har jeg vært helt hekta. Helt perfekt å kode eller hacke til.

Hackerlekkasje i CIA 💾

Mattis:
Tidligere i uken kom jeg over denne artikkelen i New Yorker om CIA-hackeren "Voldemort", som avslørte USAs "hackerarsenal". Fet (men lang artikkel) som gir litt innsikt i sikkerhetsdelen i CIA.

Kvadratisk skjerm ⬜

Jørgen:
Denne nye skjermen har jeg sett masse om på Instagram og YouTube. LG Dualup, en slags skjerm som er laget for å stå på høykant. Men den ser kvadratisk ut. Rare greier.

Leve nettnøytraliteten 🤘

Ole Petter:
I 2017 var jeg, av en eller annen grunn, veldig opptatt av nettnøytralitet. Og jeg skrev en harmdirrende kommentar på Dinside hvor jeg forfekta at gratis musikkstrømming fra Telia og Telenor var noe av det verste jeg hadde hørt om det tiåret. Å være mot gratis ting var ikke akkurat noe jeg ble veldig populær på fest av. MEN! HVA VAR DET JEG SA! SE SÅ! Nå får de søren meg ikke lov til det lenger, fordi EU er enig med meg!

Når utviklere blir soldater 🕊️

Ole Petter:
Stalker 2, et spill jeg for øvrig gleder meg stort til, har blitt utsatt, med ekstremt god grunn: De ukrainske utviklerne befinner seg plutselig i krig. Det er noe hjerteskjærende med denne videoen. Å seDmytro Iassenev, "lead AI developer", stå med et digert maskingevær og si at spillet han koder på nok blir enda litt mer utsatt, er ganske absurd, og sykt trist.