Ukas beste: - Er produkteieren din en Sith Lord?

Nytt node.js-alternativ, jakten på skjulte penger og kvantesikker kryptering i ukas Lørdagsgodt.

Jeg har en stor drøm: At noen lager en applikasjon med en vakker interface hvor man kan få opp det aller siste av YouTube-kanalene, forumene, artiklene og artistene man følger.

Et slags Facebook møter RSS, Reddit, Spotify, YouTube og Google News. Bare at innholdet utelukkende er det en selv digger og er interessert i. En slipper å interagere med andre og lese masse greier som algoritmene feilaktig tror at du digger. En type godartet personlig ekkokammer, men som bare inneholder selvutvikling og lightlulz (i motsetning til darklulz), fryd og gammen.

Enn så lenge forsøker vi i kode24 å gjøre lørdagen litt gøyere med noen ikke-algoritmiske anbefalinger, heller styrt av innfall enn tall.

God helg! 😍

Gratis <åhnline> dokufestival 💸

Mattis:

For min egen del har har jeg i større og større grad gått fra å konsumere middelmådige serier til dokumentarer. Hvorfor se fiksjon når virkeligheten ofte er så mye sjukere, liksom. Men også her er det noen praktiske problemer. 1) Det er så sjukt mange. 2) Jeg har ikke monitas til å abonnere på alle strømmetjenestene.

Vice sin online dokumentarfestival The Short List løser begge disse utfordringene. Den er kuratert og grattti$. Her kan du se håndplukkede dokumentarer om alt fra de siste matønskene til innsatte på Death Row, til hvordan svensk avfall har fått store konsekvenser for Chile.

Morsemysterium i Oslo 🕵️

Mattis:

Bor du i/har besøkt Oslo og noensinne lurt på hva morsekodene på Nordre Akershuskai betyr? Hvis du gjør det er du ikke alene og selvfølgelig har r/Oslo svaret. De fleste av bokstavene er tilfeldig plassert, bortsett fra ett sted hvor det står SOS.

Jobber du for Dath Vader? 😯

Jørgen:

Grei sjekk å bruke: Er produkteieren din en Sith lord?

📸: Jupp, kode24 favoritten Crayion igjen gitt.
📸: Jupp, kode24 favoritten Crayion igjen gitt. Vis mer

Vice avslører koden bak Anom 🔐

Mattis:

Enda en Vice-anbefaling her, men den er jo så utrolig kul!

"En internasjonal politioperasjon mot organisert kriminalitet har ført til hundrevis av pågripelser. En rekke land, blant dem Norge, ser ut til å være involvert", meldte NTB/Dagbladet i fjor sommer.

Historien bak er verdt en Hollywood-film: Over en god periode hadde FBI nemlig drevet den krypterte kommunikasjonsplattformen kalt Anom. Nå har Motherboard, tech-redaksjonen til Vice, fått tak i koden og publisert deler av den i denne artikkelen.

📸: Motherboard/Vice
📸: Motherboard/Vice Vis mer

Skatespillets konge returnerer 🛹

Jørgen:

Favorittspillet mitt fra 10 år siden kommer tilbake. Og de gjør det med en trailer de har merket som "Megatidlig i utvikling".

Jakten på skjulte penger ☠️

Mattis:

Denne uken ble jeg ferdig med Moneyland av journalisten Oliver Bullough. Jeg kan egentlig ikke skjønne hvorfor jeg ikke har lest den før. Fordi boka, som kom ut i 2018, er en glimrende fortelling om hvordan dodgy superrike skjuler pengene sine. Du kan blant annet få tak i den her eller her.

📸: Macmillan Publishers
📸: Macmillan Publishers Vis mer

Kina-vibber fra synthlegende 💫

Mattis:

De siste dagene har min faste musikalske følgesvenn på jobb vært albumet China av Vangelis (som dessverre døde i år, rip). Albumet er behagelig 80-talls synth på sitt beste.

For cyberpunk-aficionados er det jo kult å vite (hvis dere ikke vet) at det visstnok er dette albumet som var årsaken til at Vangelis ble plukket ut til å mekke musikken til Blade Runner.

Nytt node.js-alternativ 💻

Jørgen:

Bun, et nytt alternativ til node.js. Jeg liker konseptet.

Kvantesikker kryptering ⛓️

Mattis:

Noe som nok får mange kryptografer og sikkerhetsfolk til å sove dårlig om natta er hvordan i farsken enn skal battle blackhat-hackerne/statene når de får tak i kvantemaskiner. Men skal vi tro Wired er kvantesikker kryptering allerede her. Problemet er bare at vi ikke kan teste den - enda.