- De sa jeg kunne bli hva jeg ville... Så jeg ble et tastatur!

Diablo-musikk, vaskemaskin-hack, Lisa-dokumentar og hva som er greia med Octocat i ukens Lørdagsgodt.

Litt slarvete oppsummert koker AI-noia som regel ned til én av tre ting:

  1. At den blir selvbevisst og supersmart og kvitter seg med menneskene.
  2. At den blir superallmektig og smart (men kanskje ikke nødvendigvis bevisst - hva nå det egentlig er) og får beskjed om å lage binders, så kvitter den seg med menneskene på vei mot målet. Fordi menneskekroppen inneholder jo jern - som du kan bruke i binders.
  3. At den kommer til å ta alle (noen av) jobbene våre.

Jeg noier litt for den siste, ikke forstått på den måten at jeg tror den kan gjøre alt - eller at vi aksepterer at den gjør alt - men fordi at det alltid er en luke før det (eventuelt) kommer på plass regulering. Og i det tomrommet kan rimelig mange miste jobben, som igjen fører til kjipe ting for dem og samfunnet ellers.

Ifølge nettavisen The Rest of the World skjer dette allerede i Kina, hvor generativ AI har starta å ta jobbene til videospillillustratører.

Så lover jeg på min hals at resten av lørdagsgodtet vi har funnet til dere gir rimelig god stemning.

God helg! <3

😍 Fantastisk Diablo-musikk

Ole Petter:

Nå som det nye Diablo-spillet nærmer seg, sømmer det seg å høre litt på den fantastiske Diablo-musikken til arbeidet.

Og geniene i Diablo-gjengen har nå laga en slags parodi på den lofi-musikk-å-studere-til-dillen, med hele to fantastiske mikser av Diablo-musikk!

Dette synes jeg helt seriøst er helt fantastisk, så tusen takk til deg på Norskprogrammering-discorden som tipsa.

🫧 Fett vaskemaskin-triks

Kurt:

Vaskemaskiner har blitt ganske avanserte. Det fant også utvikleren Laurence Tratt ut da han kjøpte seg en ny Miele-vaskemaskin som viste seg å ha et tredjeparts-API som gjør det mulig å autentisere deg og koble deg opp til vaskemaskinen over internett.

Dermed kunne han lage et lite script han kan kjøre fra kommandolinjen for å sjekke hva vaskemaskinen holder på med, eller hvor lenge det er til den er ferdig. Oppskriften finner du på bloggen til Laurence Tratt.

🔉 Kul filosofipodkast

Mattis:

Jeg er litt too late til denne podkasten, men jeg tipser uansett: Filosofiprofessorene (og ateist/agnostikerne/selverklærte transhumanistene) Einar Duenger Bøhn og Ole Martin Moen leser Bibelen med et filosofisk blikk. Den er både morsom og interessant, og nok litt annerledes enn det du lærte fra før av.

PS: De har tidligere lest Håvamål (norrøn mytologi), den er også veldig bra.

PSS: Bøhn er også involvert i et prosjekt som forsøker å lage moralsk AI, intet mindre.

📽️ Fornøyelig Lisa-dokumentar

Ole Petter:

The Verge slår til i blant, og nå har de laga en fornøyelig liten dokumentar om Apples Lisa-datamaskin, og hvor tidlig ute pionerene i Xerox og Apple var med alt vi i dag tar for gitt på en datamaskin.

Det er gøy å se hvor lite som har forandra seg siden 80-tallet, og ikke minst bli minna på hvorfor begreper som "skrivebord", "fil" og "mappe" preger alt vi gjør på en skjerm.

💡 Skriver tekst med kroppen

Kurt:

– De sa jeg kunne bli hva jeg ville… Så jeg ble et tastatur!

Det sier utvikleren bak YouTube-kanalen Everything is Hacked. Han har nemlig laget en løsning som gjør det mulig å bruke kroppsspråk til å skrive inn tekst.

Det hele fungerer ved å bruke et kamera til å registrere ulike positurer, basert på semafor-alfabetet. Løsningen er laget i Python ved hjelp av OpenCV og MediaPipes Pose Detection-bibliotek, og du finner all kildekoden på GitHub.Ta en kikk på YouTube-videoen for å se hvordan det fungerer:

🖍️ I serien hobbyer: Tegnemani

Mattis:

I den evinnelige jakten på meningsfulle hobbyer har jeg nå fått det for meg tegning, ja særlig klassisk tegning, kan være min greie.

Ser det liksom for meg at jeg sitter på hytta med en pils og tegner noe skog og greier, mens Beethoven durer i bakgrunnen.

Herlig, herlig. Synes denne introserien her er nyttig. Men veit du om noe bedre, er jeg mer en mottakelig for tips altså!

🚬 I serien hobbyer: Damping

Ole Petter:

Ånei, jeg er i ferd med å falle ned i dampe-kaninhullet, igjen. Damping er hverken spesielt kult eller lurt, spesielt ikke for en som endelig har slutta å snuse.

Men det er en så fascinerende liten verden av obskur teknologi, som appellerer til meg så enormt at jeg er redd for at jeg snart sitter her på hjemmekontoret med en diger slamp av en "mod" og spyr ut dampeskyer, som er større enn min egen skam over å ha falt ned i nikotinens lune favn nok en gang.

Bare se på disse greiene! Er det ikke artig? Akkurat nå sikler jeg på en Voopoo Drag 4 i gun metal og mørkt treverk - gud hjelpe meg.

😺 Dette er greia med Ocotcat

Kurt:

GitHub feiret 15-årsjubileum denne uken, og det samme gjorde maskoten deres – Mona the Octocat. Mona startet som et stockbilde Github kjøpte inn for å bruke på 404-siden sin, men har siden blitt et temmelig kjent symbol i utviklerverdenen. Det mange ikke vet, er hvor Mona the Octocat fikk navnet sitt fra.

Det var faktisk den 7 år gamle datteren til en GitHub-utvikler som fant på navnet (som ble forkortet fra Monalisa til Mona), og diktet opp denne søte historien:

“Once upon a time, there was a cat who’s name was Monalisa. Monalisa and her owner went to the beach. When Monalisa got to the beach, her owner Kelly gave her goggles so Monalisa could swim and see what was in the ocean. When Monalisa went in the water she found lots of fish. When Monalisa was swimming she was so exited she opened her mouth and swouloed a coral that made you grow legs like a octapus but keep your normal face. So Monalisa grew legs and became Mrs. Monalisa octocat.”

Og vil du lage din egen octocat, har GitHub laget en tjeneste for det her.