- Tror mange er for opptatt av å finne en trygg jobb

Ukas Koder Mikael Berg håper flere tør å ta sjanser. Og at flere begynner å bruke Bazel.

Mikael Berg får plutselig besøk av en kollega i Just Technologies akkurat når han skal bli tatt bilde av for Ukas Koder. Uflaks. 📸: Privat
Mikael Berg får plutselig besøk av en kollega i Just Technologies akkurat når han skal bli tatt bilde av for Ukas Koder. Uflaks. 📸: Privat Vis mer

Hvordan begynte du med koding? 👶

En kompis introduserte meg for HTML en ettermiddag i 12-årsalderen. Jeg var umiddelbart solgt, og begynte å lage websider både for meg selv og andre.

På skolen fikk jeg mulighet til å hjelpe et museum med en nettside noen timer i uken i stedet for andre fag.

Senere lærte jeg meg det som måtte til av PHP for å kunne lage en gjestebok, noe enhver god nettside måtte ha på den tiden - komplett med selvkomponert filformat for å lagre kommentarer.

Etterhvert fikk jeg småoppdrag hvor jeg hjalp noen lokale bedrifter med nettsidene deres.

Hva jobber du med akkurat nå? 🛠️

Akkurat nå jobber jeg med å forbedre infrastrukturen i Just, for eksempel hvordan vi bruker Kubernetes, hvordan vi deployer, og hvordan vi håndterer hemmeligheter som passord og sertifikater.

Blant annet jobber vi med å introdusere Vault fra Hashicorp for å redusere antall overraskelser og få en enklere hverdag med færre gotchas. Veien videre blir å forbedre observabilitet for å få bedre oversikt.

Mikael Berg forteller om jobben i Just Technologies, hvor de blant annet bruker mye Bazel. 📸: Privat
Mikael Berg forteller om jobben i Just Technologies, hvor de blant annet bruker mye Bazel. 📸: Privat Vis mer

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕

En vanlig dag innebærer arbeid på alt fra CSS-animasjoner og React-komponenter, via implementering av backend-API-er og database-spørringer, til Kubernetes-oppsett og vedlikehold av store databaser.

Vi jobber i 2-ukers sprinter, med klare mål for hver sprint.

Utenom sprint-møter, daglige standups og ukentlige 1:1-samtaler med sjefen, omhandler de fleste møtene planlegging av konkrete features sammen med andre utviklere, designere, domene-eksperter eller produktansvarlige.

Hva synes du er de mest spennende språkene, rammeverkene eller teknologiene akkurat nå? ✨

Bazel har akkurat nådd versjon 1.0 og fortjener en shoutout! Vi bruker Bazel for å bygge omtrent alt Just lager.

«Vi bruker Bazel for å bygge omtrent alt Just lager.»

Etter at vi begynte å bruke det, kuttet vi CI-tiden for bygging og testing av alle biblioteker, webklienter, Docker-images og dokumentasjon fra omtrent en lunsjpause til at man ikke engang rekker å fylle kaffekoppen.

Læringskurven kan være veldig bratt for å sette det opp riktig, men til gjengjeld har vi spart veldig mye tid. Nyansatte kan kompilere og teste all kode uten å bruke dagevis på å installere verktøy. Vi har laget noen spesifikke plugins for våre behov, og jeg håper at det blir flere open-source regelsett etter hvert som flere begynner å bruke det.

Lokalene rundt Mikael Berg i Just Technologies. 📸: Privat
Lokalene rundt Mikael Berg i Just Technologies. 📸: Privat Vis mer

Hva er du mest stolt av å ha laget? 🏆

Som master-oppgave skrev jeg softwaren til en selvkjørende robot, i Go, som var et relativt nytt språk på den tiden.

Roboten hadde en LIDAR-sensor som gir avstander til miljøet rundt i forskjellige retninger, med høy rate. Ut fra dette implementerte jeg en SLAM-algoritme som både lager kart over omgivelsene fra bunnen av og finner ut hvor roboten befinner seg i kartet. Jeg toppet det hele med et web-interface hvor man kunne bestemme hvor roboten skulle kjøre ved å klikke på kartet, med ruteplanlegging og det hele.

Kort fortalt; som en robotstøvsuger, bare med bilbatteri ombord, og uten trappe-sensor - å passe på at roboten ikke kjørte ned en trapp var brukers ansvar.

Hva er det vanskeligste ved å være utvikler? 🤷

Navngiving og off-by-one errors.

I tillegg det å holde oversikt over store prosjekter, samtidig som man må konsentrere seg om små detaljer.

Man kan fort gå tom for hjerne-RAM om man ikke passer godt på. Å balansere langsiktig planlegging av store visjoner, mot å sveive ut en ny feature, slik at man ikke maler seg inn i et hjørne og må forkaste arbeid.

Arbeidsøya til Mikael Berg i Just Technologies. 📸: Privat
Arbeidsøya til Mikael Berg i Just Technologies. 📸: Privat Vis mer

Hva synes du norske utviklere bør bli flinkere på? 🙋

Å finne seg noe man synes er spennende å jobbe med.

«Selv er jeg veldig glad for at jeg tok en sjanse og ble med i en startup i tidlig fase.»

Selv er jeg veldig glad for at jeg tok en sjanse og ble med i en startup i tidlig fase. Jeg tror for mange er opptatt av å finne en trygg jobb, og nedprioriterer at den skal være morsom og utfordrende.

Dagens arbeidsmarked tillater oss å ta noen sjanser uten å risikere for mye.

Hva liker du å gjøre når du ikke jobber? 🕹️

Er glad i å reise, og ser alltid frem til neste gang jeg får mulighet. Gjennom studier og jobb har jeg fått mulighet til å bo i Asia og USA, noe jeg er veldig glad for.

Utenom det har jeg ikke så mange hobbyer, men følger ivrig med på romfart og prøver å holde meg sånn nogen lunde i form.