- Veit du hva jeg savner? Bonus­materialet på DVD-er og Blu-ray

AI-stemmesvindler, DVD-nostalgia og Xbox virkelig rare fake AI i ukas Lørdagsgodt.

Hvordan beskytter man seg fra at noen stjeler stemmen til en i nær familie, og så generer den ved hjelp av AI og ringer deg og ber og ransompenger? Lager man liksom et nøkkelord med sine nærmeste? Det er noe jeg har grubla litt på de siste månedene.

Jeg er tydeligvis ikke alene. The Atlantic skriver bra om trusselen fra AI stemmesvindler i denne artikkelen.

Flere ikke-truende perler følger under, grisekos deg og god helj!

🚗 Absurd rask bilkjøring

Ole Petter:

Denne uka hadde vi en slags vårfest i kode24, og prøvde den digre bilbanen på Pollett Bislett i Oslo. Det var overraskende gøy, og vi møtte frontend-teamet i Retriever, og gode greier.

Men etter noen runder ble spørsmålet, som alltid: Hvor flinke var vi egentlig? Kunne vi hevda oss i verdenstoppen? Hvor kjapt kjører verdens kjappeste bilbane-sjåfører?

Etter ei litta runde på Youtube fant vi ut at svaret er SJUK kjapt. Altså, dette er helt absurd å se på, jeg fatter ikke at det går an.

😍 Knapper du kan føle

Kurt:

Touchskjermer er vel og bra, men jeg liker jo også fysiske knapper jeg kan føle med fingrene. Hva om man kunne kombinert dette?

Nå har forskere ved Future Interfaces Group ved Carnegie Mellon-universitetet funnet opp en løsning som gjør at du kan føle knapper og varsler på mobilskjermen. Det hele fungerer ved hjelp av et slags hydraulisk system som lager små forhøyninger i skjermen som du kan kjenne med fingrene.

For eksempel kan varslingsikoner bli forhøyet, og så kan forhøyningen forsvinne igjen når du trykker ikonet. Ganske artig! Denne videoen viser hvordan det fungerer:

We present a new, miniaturizable type of shape-changing display using embedded electroosmotic pumps (EEOPs). Our pumps, controlled and powered directly by applied voltage, are 1.5mm in thickness, and allow complete stackups under 5mm. Nonetheless, they can move their entire volume's worth of fluid in 1 second, and generate pressures of +/-50kPa, en... Vis mer

😕 En AI inni en AI

Jørgen:

Dette var rare greier, en AI inni AI som har egen personlighet.

📀 Bonusmaterial, bring it back!

Ole Petter:

Veit du hva jeg savner i dagens strømmeverden? Bonusmaterialet på DVD-er og Blu-ray! Bak scenene og sånt, det elska jeg.

Selve menyene var også gøyalt, for det var en snodig verden, ass.

Jeg husker hvordan jeg leita etter hemmelige menyvalg på hver eneste DVD av hver eneste sesong av Lost - det var tider.

🛰️ Mindblowing romskipfakta

Kurt:

At noen klarer å kommunisere med og styre datamaskiner i en 45 år gammel romsonde som for lengst har forlatt solsystemet, er temmelig fascinerende å tenke på.

Denne uken leste jeg at NASA har funnet en måte å forlenge levetiden til romsonden Voyager 2 som ble skutt opp i 1977! Voyager 2 befinner seg nå 20 milliarder kilometer (!) fra jorden, så langt unna at signalene fra romsonden bruker 22 timer på å nå jorden.

NASA trodde egentlig at de skulle bli nødt til å skru av ett av måleinstrumentene i Voyager 2 neste år. Men nå har de klart å omdirigere bittelitt strøm ment for et sikkerhetssystem slik at alle måleinstrumentene skal holde koken helt frem til 2026.

🕶️ Feeete briller

Jørgen:

Jeg har sett flere tech-influesere styre med disse brillene i det siste. Virker kule. Unreal air heter de, og man kan bruke de vanlige brillene sine under! Ker har egentlig drømt om briller som bare kan vise en vanlig desktop

🤪 Amerikanerne begynner å bli gale

Mattis:

Jeg har tidligere skrevet om Jaron Lanier, som mener at den største faren med AI er at vi alle blir klin kokos. Og nå begynner det å skje klin kokos ting her. Republikanerne har tydeligvis brukt generativ AI til å lage en helsprø politisk reklame. Altså, tørr nesten ikke tenke på hvor sinnsykt valget over badedammen blir neste år.

🔊 Historien til MySpace

Jørgen:

Jeg anbefalte denne til gjengen på kontoret tidligere i uka og i kode24-timen.

En podcast som tar for seg historien til MySpace. Utrolig spennende å høre hvordan alt falt på plass på merkelig vis gjennom det produktets varighet.

Musikken, trendene det skapte, folka som brukte det. Alt er i denne serien.

💡 Historien bak merkelige Milo

Ole Petter:

De av dere som var på kode24-dagen, husker kanskje den rundt fem timer lange quizzen vi holdt på kvelden, mens publikum fora oss på scenen med gratis øl og Jagermeister.

Ett av spørsmåla handla om lanseringen av Microsofts Kinect, og den merkelige Milo-demoen de hadde.

Historien bak, om falske AI-løfter lenge før AI ble noe ordentlig tess, er fascinerende. Og lærerik.