Reagerer sterkt på «svarteliste» hos Sopra Steria: – Verste jeg har hørt

Sopra Steria-direktør satt kandidater på "blacklist", men nekter for at den er reell. – Bare selve ordet får hårene til å reise seg, sier Nito til E24.

Sopra Steria-direktøren spurte de andre lederne om søkere burde på "svarteliste" eller ikke. Her en Sopra Steria-stand på kode24-dagen 2.0 i fjor. 📸: Kurt Lekanger
Sopra Steria-direktøren spurte de andre lederne om søkere burde på "svarteliste" eller ikke. Her en Sopra Steria-stand på kode24-dagen 2.0 i fjor. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

Nettavisa E24 forteller at deler av ledelsen i Sopra Steria har operert med begrepet "svarteliste" for jobbsøkere.

De har sett eposter fra direktør Odd Inge Bjørdal til ledergruppa si, hvor det skrives ting som "Sett på blacklist" og "Sjekk at hun er på Blacklist" når jobbsøkere vurderes – blant dem også tidligere ansatte.

Bjørdal er direktør for teknologi og drift i Skandinavia, som kaller seg selv "et av de største kompetansesentrene innen IT-infrastruktur i det norske markedet".

Begrepsbruken vekker sterke reaksjoner, og Bjørdal tar selvkritikk.

Skal ikke være reell

– Ordet "blacklist" skulle aldri vært brukt, og som leder burde jeg umiddelbart tatt avstand fra begrepet, skriver Bjørdal til E24.

Han hevder at det ikke finnes en reell "svarteliste", og at begrepet bare har blitt brukt for en "status" folk får om de ikke er aktuelle for stillingen de søker på.

Men uansett lover han overfor nettavisa å slutte å bruke ordet.

– Vi har tidvis hatt en direkte og uformell tone lederne imellom, og jeg er lei meg for at dette har fått utvikle seg under min ledelse, sier Bjørdal til avisa.

"Verste jeg har hørt"

Uansett hva "svartelista" faktisk innebærer i praksis, vekker begrepet sterke reaksjoner.

– Det er det verste jeg har hørt, sier Nito-advokat Kirsten Rydne til E24.

– Jeg har ikke ord. Det høres så useriøst ut. For å si noe om alvorlighetsgraden må vi vite mer. Men bare selve ordet "blacklist" får hårene til å reise seg.

Også Econa, en fagorganisasjon for økonomer, reagerer sterkt.

– Det at Sopra Steria velger å operere på den måten er graverende og trist. På generelt grunnlag har alle rett til et trygt og godt arbeidsmiljø, sier administrerende direktør Nina Riibe i Econa til E24.