Tekna reagerer: Nyansatte i Sopra Steria får ikke betalt for Accelerate-kurs

– Hvis det ikke oppleves som frivillig, hjelper det ikke at det er frivillig.

Sopra Steria bruker Accelerate-kursene som gulrot for å skaffe ansatte, men Tekna mener kompetanseheving bør skje mot betaling. Her fra Sopra Sterias stand på JavaZone 2023. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Sopra Steria bruker Accelerate-kursene som gulrot for å skaffe ansatte, men Tekna mener kompetanseheving bør skje mot betaling. Her fra Sopra Sterias stand på JavaZone 2023. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Accelerate-programmet til Sopra Steria er "et program for unge, motiverte konsulenter som ønsker mer kunnskap innen cloud og tech", ifølge markedsføring fra selskapet, blant annet her på kode24.

"Accelerate-programmet består av intensive kursdager, praktiske oppgaver og sosiale arrangement".

Ett av disse arrangementene ble avholdt forrige helg, og E24 forteller nå at disse samlingene er ubetalt. Noe Elisabet Haugsbø, president for Tekna, reagerer på.

Flys og kjøres inn

Ifølkge E24 var 240 ferske Sopra Steria-ansatte tilstede på et slikt opplegg på Gardermoen forrige helg. Kristin Blix-Elton, markeds- og kommunikasjonsdirektør i Sopra Steria, forteller til avisa at opplegget er frivillig.

De som velger å delta ble fløyet og busset til Gardermoen på jobbens regning, forteller hun, men fikk ikke betalt for å være tilstede.

– Vi ønsker at alle nyutdannede deltar da vi legger mye tid, krefter og penger i å arrangere dette, men det er opp til den enkelte å melde seg på, sier Blix-Elton til E24.

Frivillig?

Deltakerne på Accelerate kan bli sertifisert innen AWS eller Azure, og beskrives i markedsføring som én av grunnene til å ta jobb hos konsulenthuset.

Spørsmålet er "hvor frivillig" det er for en Sopra Steria-nyansatt å være med, mener Tekna.

– Hvis det ikke oppleves som frivillig, hjelper det ikke at det er frivillig, sier Elisabet Haugsbø, president for Tekna, til E24.

Hun mener generelt at kompetanseheving skal foregå i arbeidstida, og om så ikke skjer, bør det betales.

– Som nyutdannet er det uansett vanskelig å ikke melde seg på. Det er stor maktforskjell og vanskelig for nyutdannede å vite hvordan arbeidslivet fungerer. Det er en erfaring man får over tid, sier Haugsbø.