Nye råd for AI i skolen

Kunstig intelligens setter hele utdanningssystemet under press, mener Utdanningsdirektoratet.

Utdanningsdirektoratet har laget ni råd om hvordan kunstig intelligens (AI) bør brukes i skolen. 📸: NTB (modellklarert)
Utdanningsdirektoratet har laget ni råd om hvordan kunstig intelligens (AI) bør brukes i skolen. 📸: NTB (modellklarert) Vis mer

Kunstig intelligens setter hele utdanningssystemet under press, mener Utdanningsdirektoratet, som har laget nye råd for å beskytte elevene.

– Det er vanskelig å gi råd som fullt ut svarer ut behovet for å forstå og håndtere KI. Til det går utviklingen for raskt, og forskningen henger etter. Vi velger likevel å si det vi kan si nå, og oppdatere etter hvert som vi kan si mer, sier direktør Morten Rosenkvist i Utdanningsdirektoratet.

Han sier kunstig intelligens legger et press på skolen og at elever må beskyttes og veiledes i hvordan de skal forholde seg til dette.

Ni råd

En liste på ni nye råd skal gi veiledning for hvordan en skal bruke, informere og være kritisk til KI. Det blir også gitt råd om at man skal ta hensyn til elevenes alder og modenhet

– KI er allerede en viktig del av den verden og fremtiden elevene møter. Da er det avgjørende at vi klarer å finne metoder i skolen som sikrer at elevene får vist kompetansen sin på en rettferdig og relevant måte, sier Rosenkvist.

Her er de ni rådene: