Nå går Reddit snart i svart - raser mot API-priser

Digre Reddit-samfunn stenges ned etter nye API-priser som kan drepe apper og botter.

r/programmerhumor er bare en av de store samfunnene som snart legges ned på Reddit. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
r/programmerhumor er bare en av de store samfunnene som snart legges ned på Reddit. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

I april meldte kode24 at det store nettsamfunnet Reddit skulle begynne å ta betalt for API-ene sine, slik også blant annet Twitter har gjort.

Dette skulle i utgangspunktet først og fremst ramme de som skraper innholdet for AI-trening, ikke for eksmepel de som lager tredjepartsapper, eller botter som hjelper med blant annet moderering.

Nå er dette i ferd med å endre seg: Plattformen vil nå ha 0,24 dollar per 1.000 API-kall, uansett hva de brukes til. Ifølge Reddit selv skal dette tilsi at tredjepartsapper må punge ut under 1 dollar i måneden per bruker.

Men ifølge apputviklerne selv er sannheten noe helt annet - og det arrangeres nå en Reddit-blackout i protest.

Milliarder av kall

Ifølge utvikleren av Apollo, en av de største Reddit-appene, må han ut med 12.000 dollar per 50 millioner API-kall. Og med tanke på at han visstnok gjør omlag 7 milliarder kall i måneden, må han ut med 1,7 millioner dollar hver måned.

Ikke spesielt aktuelt, med andre ord.

Men utvikleren, Christian Selig, skal ha misforstått, ifølge Reddit selv. Kommunikasjonsdirektør Tim Rathschmidt sier til The Verge at prisen vil være lavere, uten å oppklare nøyaktig hvor mye, og mener at appene som bruker API-ene deres dessuten bør prøve å holde antall API-kall nede.

- Vi har alltid, og skal fortsette med, å jobbe med tredjeparts-apper for å hjelpe dem med å bli mer effektive, som vil ha stor effekt på kostnaden, sier Rathschmidt til The Verge.

Arrangerer streik

Reddit-samfunnet er ikke spesielt imponert over hvordan Reddit håndterer situasjonen, og frykter nå at appene og bottene de bruker hver eneste dag vil forsvinne.

Da forsvinner også både moderatorer og brukere, tror mange, som igjen vil føre til at kvaliteten på nettsamfunnet faller.

Det arrangeres nå derfor en diger "streik" for å protestere mot de nye API-prisene. En rekke grupper, eller subredditer som det kalles, vil legges ned inntil videre, mandag 12. juni. Det betyr, så langt vi kan forstå, at alt innhold fra disse vil være utilgjengelig.

- Hvis dette skal virke, må det ha en stor innvirkning på Reddits bunnlinje. Hvis vi ikke stengte subredditene, men bare låste dem, ville det få mye mindre å si for dem, skriver den populære subredditen r/programmerhumor i en post.

Disse stenger

r/programmerhumor, med sine nesten 3 millioner medlemmer og svimlende mengde kodememer, er langt fra alene om å stenge ned. På den nye r/Save3rdPartyApps listes det nå opp en enorm liste av kanaler som stenger dørene i protest.

Blant annet finner du disse med over 30 millioner medlemmer hver:

Og disse med over 20 millioner medlemmer hver:

r/programming stenger ikke

En subreddit du ikke finner på lista, er den populære r/programming.

Under posten "r/programming should shut down from 12th to 14th June" finner du mange teorier om hvorfor:

- LOL. Moddene av denne subredditen er Reddit-ansatte, inkludert CEO-en. De kommer ikke til å stenge den ned, skriver en av medlemmene.

- Vi kan bare late som den er stengt ned, og ikke delta, foreslår en annen.