Benedicte må kanskje skrote prosjektet sitt etter Twitter-endringer

Twitter annonserer nye priser for API-tilgang: – Vi må enten ta betalt, eller legge den ned, sier Benedicte Raae.

Benedicte Raae står bak tjenesten Prune your follows. 📸: Kurt Lekanger / Privat
Benedicte Raae står bak tjenesten Prune your follows. 📸: Kurt Lekanger / Privat Vis mer

Vi har tidligere skrevet om at Twitter har planer om å begynne å ta betalt for tilgang til API-ene sine, og etter mye frem og tilbake har selskapet omsider annonsert hva prisene blir. Det skriver Techcrunch.

Twitter sa først i februar at de kom til å kutte gratistilgang til API-ene, men etter massiv kritikk sa Elon Musk senere at de likevel kom til å tilby et gratisalternativ. Lanseringen av de ulike API-abonnementene har blitt utsatt lenge, men nå er det altså klart.

I tillegg til en gratisversjon med en begrensning på 1.500 tweets i måneden og kun skrivetilgang, vil det være et "basic"-abonnement til 100 dollar i måneden for småprosjekter. Denne vil ha en begrensning på 10.000 GET-forespørsler og 50.000 POST-forespørsler i måneden.

– Dyrere og dårligere

Utvikler Benedicte Raae står bak tjenesten Prune your Follows som hun har laget som et sideprosjekt sammen med databasetjenesten Xata. Tjenesten har blitt omtalt av Techcrunch, som mener det er et nyttig verktøy for å hjelpe Twitter-brukere med å trimme ned antallet kontoer du følger.

Prune your Follows har nå over 1.000 brukere, og ifølge Raae har de hjulpet brukerne med å avfølge mer enn 20.000 kontoer.

Nå står prosjektet i fare for å bli nedlagt.

Problemet er nemlig at det er en begrensning på hvor mange kontoer API-et tillater deg å avfølge. Mens denne tidligere lå på 50 per 15 minutter, er det nå maks 5 kontoer per 15 minutter.

– For vårt bruk blir det dyrere og dårligere. Jeg synes ikke 100 dollar er helt krise, men hadde håpet vi skulle få høyere limits, sier Raae til kode24.

Må ta betalt eller legge ned

Raae forklarer at gratisalternativet til Twitter ikke gir tilgang til de API-endepunktene som trengs for å kunne laste inn kontoer man vil følge, og ikke endepunktene de trenger for å avfølge kontoer på vegne av brukeren.

Når det i tillegg er ganske store begrensninger på det billigste abonnementet til 100 dollar, må hun vurdere om hvorvidt prosjektet er liv laga.

– Vi må enten begynne å ta betalt for Prune your Follows, eller legge den ned. Men det er jo trist å legge ned, sier Raae.

«Det er jo trist å legge ned.»

Her er alle abonnementene

Twitter opplyser at de i løpet av de neste 30 dagene vil legge ned de gamle API-tilgangene kalt "Standard (v1.1)", "Essential (v2)", "Elevated (v2)" og "Premium". De anbefaler derfor at utviklere migrerer over til ett av de nye abonnementene så fort som mulig.

Dette er de nye:

  • Free: Kun skrivetilgang, for testing av Twitter-API-et. Begrenset tilgang til posting av tweets og mediaopplasting via Twitter API v2. 1500 tweets i måneden. 1 app-ID. Login med Twitter.
  • Basic (100 dollar/måned): For hobbyprosjekter eller prototyper. Begrenset tilgang til flere endepunkter i Twitter API v2. 3000 tweets i måneden på brukernivå, 50.000 tweets i måneden på appnivå. Lesing av inntil 10.000 tweets i måneden. 2 app-ID-er. Login med Twitter.
  • Enterprise (pris etter avtale). Tilgang etter behov og mer avanserte tjenester , statistikk, support, osv. etter avtale.

Det er med andre ord temmelig store begrensninger i gratis- og basic-versjonene, og det er ukjent hva enterprise-versjonen kommer til å koste. Ifølge kilder Techcrunch lenker til kan prisen være så høy som 42.000 dollar i måneden – over 400.000 kroner. Neppe noe for et hobbyprosjekt, med andre ord.