Nå skal Twitter ta betalt for å bruke API-ene: - Kommer til å brekke mye

Twitter sier de vil kutte ut fri tilgang til Twitter API-et fra 9. februar.

Sjef i Twitter Elon Musk har enda ikke kommentert innlegget fra utviklerkontoen til Twitter, hvor det informeres om at API-et deres nå vil koste penger. 📸: NTB
Sjef i Twitter Elon Musk har enda ikke kommentert innlegget fra utviklerkontoen til Twitter, hvor det informeres om at API-et deres nå vil koste penger. 📸: NTB Vis mer

Teknologinettavisen TechCrunch skriver at Twitter kommer til å stenge med gratistilgang til sitt API fra 9. februar. Deretter kommer de til å lansere en betalt versjon.

I følge TechChrunch skal dette være et nytt ledd i planen om å finne nye måter å tjene penger på plattformen.

Endringen kommer i kjølvannet av Twitter sin forrige endring, som fjernet tilgang til API-et for alle tredjepartsklienter. Som kode24 tidligere har fortalt førte dette til at flere kjente klienter valgte å stenge ned.

Ingen vet hva prisen er

I en serie med Twitter-beskjeder har kontoen som heter Twitter Dev lagt ut informasjon om at støtten for både versjon 1.1 og versjon 2 av API-et nå avsluttes. Dette er altså den offisielle kontoen for utviklerinformasjon fra Twitter.

Det nevnes også at gratistilgangen vil bli erstattet av en "paid basic tier", altså en betalingsløsning med et basis-valg. Det som derimot ikke nevnes er hva denne prisen blir.

Utviklere på Twitter har allerede begynt å sirkulere et bilde som skal vise prisene på bruk av Twitter-API-et, etterfulgt av sjokkerte reaksjoner.

Andre hevder dette bildet er falskt og at det viser de allerede eksisterende prisene for premium search API-tilgang. De nye prisene for basistilgang skal i følge Twitter altså enda ikke være tilgjengelig.

Kan påvirke mye

På Reddit, hvor en post om nyhetsartikkelen fra TechCrunch allerede har fått over tusen stemmer, diskuteres det blant annet hvordan dette vil påvirke alle plugins som bruker API-et.

"Har jeg rett i å anta at dette kommer til å påvirke alle plugins som nettsider bruker for å "tweete" når de legger ut en ny artikkel?" spør brukeren Rudy69.

"Alt som automatiseres eller spør Twitter om noe, er en del av API-et", svarer lmaydev.

Bruker Blood-PawWerewolf legger til: "Alt som automatiseres bruker API-et. Både apper, spill og spillkonsoller bruker det. Dette kommer til å brekke mye greier på Twitter".

Andre ser mer humoristisk på det:

"Hvorfor føler jeg at det snart kommer et forsøk på å ta betalt for Boostrap på en eller annen måte?", skriver bruker Firese68, med tydelig henvising til komponent- og CSS-rammeverket Bootstrap som ble skapt av Twitter-ansatte, og inntil versjon 2.02 titulerte seg som å være "from Twitter".