Twitter endra plutselig API-reglene, flere apper legges ned

Twitter mener de håndhever gamle regler, utviklerne skjønner fortsatt ingenting.

Twitter har oppdatert utvikler-avtalen sin til å spesifikt utestenge tredjepartsapper. 📸: Jørgen Jacobsen / Twitter
Twitter har oppdatert utvikler-avtalen sin til å spesifikt utestenge tredjepartsapper. 📸: Jørgen Jacobsen / Twitter Vis mer

Nylig skrev kode24 om fortvilte Twitter-apper som plutselig ble utestengt fra API-ene til Twitter, uten å forstå hvorfor.

Twitter selv var lenge tyste om endringen, men nå har de gitt lyd fra seg, skriver engadget. Om enn bare et lite hvisk:

I all stillhet har de nemlig oppdatert utvikler-avtalen deres for å tydeliggjøre at app-utviklere ikke lenger får lov til å lage sine egne Twitter-apper.

Twitter begrunner endringen i en gammel regel.

Peker på gammel regel

Den eneste endringen i den 5.000 ord lange utvikler-avtalen til Twitter skal være et forbud mot å:

"...use or access the Licensed Materials to create or attempt to create a substitute or similar service or product to the Twitter Applications."

Med andre ord får man ikke lenger lov til å bruke API-ene til å lage en app som tilsvarer Twitters egne apper.

Like etter endringen, la Twitter selv ut en melding på Twitter hvor de skrev at de er i ferd med å "håndheve sine langvarige API-regler".

Og at det kan resultere i at noen apper ikke fungerer.

Henger ikke sammen med historikken

Problemet er bare at disse reglene ikke samsvarer med Twitters historikk, skriver Engadget.

Twitters historie er nemlig stappfull av tredjeparts-apper. Twitterific, som nå også er borte på grunn av API-endringen, ble skapt før Twitter i det hele tatt hadde sin egen app. Appen skal til og med være opphavet til begrepet "tweet".

I senere år har appene Tweetbot og Fenix fått en solid følgerskare siden de ikke viser annonser, og fjerner en del tjenester Twitter-brukere irriterer seg over.

Twitter endret til og med utvikler-avtalen sin i 2021 for å myke opp ordbruken rundt replikering av kjernefunksjonalitet. Visstnok i et forsøk på å forbedre forholdet sitt til utviklere, skriver Engadget.

Nå ser det ut som den strategien er opphevet.

Forstår ingenting av regelen

Selv om det ser ut til å være tydelig for Twitter hvilken "langvarige regel" som hindrer tredjeparter fra å lage apper, klør tredjepartsutviklere seg i hodet over hva dette kan være.

Skaperen av Tweetbot la ut en beskjed på Twitter på tirsdag hvor de stiller seg uforstående til hvilken regel de kan ha brutt. De sier at de har eksistert i ti år og alltid fulgt API-reglene til Twitter.

Andre app-utviklere har allerede gitt opp og trukket appene sine fra Google Play og App-store. Utviklere bak Fenix, Villa, har allerede trukket Android-versjonen av appen sin.

Sjef i Twitterific, Sean Heber bekrefter i en blog-post at deres 16 år gamle app nå er lagt ned.