Krever 55.000,- måneden av startups: «Katastrofe!»

Krever sletting av data og innfører API-abonnement for oppstartsselskaper som har råd til å betale 5000 dollar i måneden.

Twitter strammer inn på API-bruken. 📸: REUTERS/Dado Ruvic
Twitter strammer inn på API-bruken. 📸: REUTERS/Dado Ruvic Vis mer

For et par måneder siden annonserte Twitter nye priser for tilgang til selskapets API-er, men fikk kritikk fordi det var altfor mange begrensninger i abonnementene med noenlunde overkommelige priser.

Mange hadde i praksis valget mellom et enterprise-abonnement til 42.000 dollar – rundt 463.000 kroner – i måneden, eller å legge ned tjenestene sine.

Nå har Twitter annonsert et nytt API-abonnement som de hevder skal være for oppstartsselskaper, til den nette sum av 5000 dollar – 55.000 kroner – i måneden.

Samtidig har Twitter begynt å stramme skruen overfor de som ikke betaler.

Ifølge det britiske nyhetsnettstedet inews.co.uk (også kalt bare "I") har akademiske forskere fått en frist på seg til slutten av måneden til å slette alle data de har skaffet seg via tidligere avtaler med Twitter. Eller de kan betale 42.000 dollar i måneden for et enterprise-abonnement.

Ikke noe forskere har råd til

I mange år har Twitter tilbudt forskere tilgang til en tjeneste kalt Decahose API, som gir et tilfeldig utvalg av 10 prosent av alle Tweets. Forskere har brukt dette til å blant annet analysere spredning av falske nyheter, og til å se hvordan ekstremisme kan utvikle seg i sosiale medier.

Nå har forskere ifølge "I" blitt kontaktet av Twitter og bedt om å betale en månedsavgift på 42.000 dollar i måneden for tilgang til 0,3 prosent av alle Tweets.

Wired har tidligere skrevet om hvordan denne prisingen i praksis er uoverkommelig for forskere, og i praksis tar knekken på karrieren til enkelte forskere.

– Det ødelegger fullstendig alle muligheter til å utføre forskning på dette feltet, som jeg på mange måter har bygget en karriere rundt, uttalte forskeren Kenneth Joseph ved universitetet i Buffalo, USA, til Wired.

– Som å brenne bøker!

I en e-post I skal ha sett informeres det om at forskere som ikke signerer den nye kontrakten må slette alle Twitter-data de har lagret og cachet i sine systemer, og legge frem skjermdumper som beviser at de har slettet dataene. Dette må skje innen 30 dager etter at den gamle avtalen har utløpt.

Og i tilfelle noen lurer på om Twitter kan kreve dette, så ble kravet om sletting av data inkludert i den originale kontrakten som forskerne skrev under for å få tilgang til Decahose.

– Det er på en måte som big-data-versjonen av bokbrenning, sier en anonym forsker til I.

«Endringene i Twitter-API-ene har en katastrofal effekt på vår forskning på spredning av feilinformasjon»

Endringene Twitter nå gjør vil få konsekvenser også for flere gratisverktøy forskere har utviklet og som brukes av mange andre. Blant annet tjenester som Hoaxy som visualiserer spredningen av disinformasjon og Botometer som identifserer falske Twitter-kontoer.

– Endringene i Twitter-API-ene har en katastrofal effekt på vår forskning på spredning av feilinformasjon og skadevirkningene, manipulering av sosiale medier, og sårbarheten til mennesker og plattformer overfor misbruk online, sier Filippo Menczer, sjef for sosiale medier-forskning ved universitetet i Indiana i USA.

Twitter har ikke besvart nettavisen I sine henvendelser, bortsett fra med en autogenerert bæsjeemoji.

Dette er de nye API-planene

  • Free: Kun skrivetilgang, for testing av Twitter-API-et. Begrenset tilgang til posting av tweets og mediaopplasting via Twitter API v2. 1500 tweets i måneden. 1 app-ID. Login med Twitter.
  • Basic (100 dollar/måned): For hobbyprosjekter eller prototyper. Begrenset tilgang til flere endepunkter i Twitter API v2. 3000 tweets i måneden på brukernivå, 50.000 tweets i måneden på appnivå. Lesing av inntil 10.000 tweets i måneden. 2 app-ID-er. Login med Twitter.
  • Pro (5000 dollar/måned). For startups som skalerer forretningen sin. Begrenset tilgang til endepunkter. Lesing av 1 million tweets per måned. Posting av 300.000 tweets i måneden. 3 app-ID-er. Login med Twitter.
  • Enterprise. Pris etter avtale – skal ligge på 42.000 dollar ifølge kilder. Tilgang etter behov og mer avanserte tjenester , statistikk, support, osv. etter avtale.