Lars starta 12 startups på 12 måneder - tjente 80.000, ble ensom

Til slutt fant Lars Karbø friheten han leita etter. Bare ikke der han trodde.

Lars Karbø jobber nå fra hele verden, men er tilbake i Norge for en god, norsk sommer. 📸: Privat
Lars Karbø jobber nå fra hele verden, men er tilbake i Norge for en god, norsk sommer. 📸: Privat Vis mer

(Artikkelen ble først publisert 13. juni 2022)

- Jeg hadde ingen anelse om nøyaktig hva som kunne komme ut av dette prosjektet. Men jeg hadde en følelse om at noe bra kom til å komme ut av det, sier utvikleren Lars Karbø.

Høres navnet kjent ut, leste du kanskje om han på kode24 eller hørte intervjuet med han i kode24-timen i fjor. Karbø hadde nemlig et ambisiøst prosjekt; å lage 12 startups på 12 måneder.

Men hvordan gikk det egentlig med han?

- Mange prosjekter senere, etter mange opp og nedturer, mange lange kvelder, fikk jeg en av disse uforutsette mulighetene, forteller Karbø til kode24 i dag.

Men først litt om veien dit.

Krevende å holde tjenester oppe

Det kjappe svaret på "Hvordan gikk det egentlig med Lars?" er at ja, han gjennomførte sine 12 prosjekter på 12 måneder. Men nei, han ble ikke millionær på noen av dem.

- Jeg skulle ønske jeg kunne si at jeg hadde 12 prosjekter som hver genererte en liten inntektsstrøm. "Mange bekker små gjør en stor å" var litt av mindset-en min i begynnelsen, sier Karbø.

- Jeg visste at det var vanskelig, men må innrømme at jeg hadde en naiv tanke om at jeg skulle få flere levedyktige ting som kunne "leve sitt eget liv".

Men det viste seg å være mer jobb enn antatt å holde dem ved like. Spesielt når man jobber mot å ha 12 prosjekter gående samtidig.

- Så jeg stengte ned de fleste av prosjektene. Det tar tid og mye arbeid å lage noe som kan leve sitt eget liv og gå av seg selv. Jeg var ikke på det punktet med noen av prosjektene, og hadde lyst til å holde muligheten åpen for å gjøre andre ting.

Sånn oppsummerer Lars Karbø prosjektene sine på bloggen larskarbo.no.
Sånn oppsummerer Lars Karbø prosjektene sine på bloggen larskarbo.no. Vis mer

Tjente 80.000 kroner

Bare et par prosjekter er fortsatt ute i produksjon.

LarsList.org, blant annet, som lar deg føre opp en som heter Lars mot 5 dollar, og som ved utgangen av 2021 hadde dratt inn 132 dollar og 50 cent.

En del av opplegget var å faktisk ta betalt for tjenestene han lagde. Og totalt anslår Karbø å ha tjent inn 80.000 kroner totalt, i tillegg til noe kryptovaluta.

- Jeg er veldig fornøyd med å ha fått inn den summen! Mye av det er fra Personate, der vi fikk et B2B-salg. En del var også fra Imitate, der jeg tjente rundt 6.000 kroner på at folk kjøpte en fransk uttale kurs-addon. Som er ganske random, smiler Karbø.

Det å ta betalt for selv banaliteter som å liste ut en Lars på LarsList.org beskriver han som "veldig ukomfortabelt", men samtidig "en god måte å validere et produkt på".

Invitt til Paris Hiltons hus

At Karbo ikke tjente allverdens med penger var én ting. At han begynte å bli ensom, var noe annet.

- Jeg har alltid elsket å ha sideprosjekter, og har følt en slags utømmelig motivasjon for å jobbe med de. Men ting blir annerledes når sideprosjektene blir hovedprosjekter. Og etter tre-fire måneder begynte jeg å føle at hele indie-utvikler-greia mista noe av sjarmen, og føltes ensomt til tider, forteller han til kode24.

Derfor slo han seg sammen med Lars Vågenes for prosjektet Personate AI. Og da den "uforutsette muligheten" han nevnte i starten av artikkelen kom, en invitasjon til å jobbe fra et slags "hackerhus" kalt Launch House i Los Angeles, var han ikke vond å be.

I en måneds tid satt han i det som visstnok var Paris Hiltons tidligere villa i Beverly Hills og koda sammen med 30 unge grundere fra hele verden og flere tidligere Coinbase-sjefer.

- Alt det på grunn av at jeg bestemte meg for å gå ut av komfort-sonen med hobbyprosjektene mine. Alt det på grunn av et arbitrært mål om å lansere 12 prosjekter på 12 måneder, sier Karbø.

Lars Karbø fikk tilbud om å tilbringe en måneds tid i Launch House. Det var bare ett av tilbudene 12 startups på 12 måneder-prosjektet hans resulterte i. 📸: Privat
Lars Karbø fikk tilbud om å tilbringe en måneds tid i Launch House. Det var bare ett av tilbudene 12 startups på 12 måneder-prosjektet hans resulterte i. 📸: Privat Vis mer

Fast jobb i web3

Men da de 12 månedene og de 12 prosjektene var gjennomført, måtte han nok en gang stikke fingeren i jorda. Og han kom i kontakt med en amerikansk startup, Layer3, som jobber med web3.

- Det viste seg at nettopp fordi jeg hadde gjort dette 12 startups-prosjektet, endte jeg opp med å være attraktiv for disse folkene. De var på utkikk etter folk som hadde det lille ekstra, smiler utvikleren.

Så han takket ja, og jobber nå med et lite team som er spredt rundt i hele verden. Også Karbo har jobba litt her og der; blant annet tre måneder i Colombia.

Og han har fått smaken på kolleger, kontra indie-utvikler-drømmen. Noe ironisk var det nettopp der han fant friheten han leita etter.

- Det å jobbe i et team føles som en superkraft nå. Jeg kan ta hånd om én del av problemet, dykke dypt og få til ting på ett område, mens andre på teamet fikser andre ting. Dette føles som en enorm frihet.

Lars Vågenes og Lars Karbø på en lanseringsfest for prosjektet Personate AI. 📸: Privat
Lars Vågenes og Lars Karbø på en lanseringsfest for prosjektet Personate AI. 📸: Privat Vis mer

"Kjør på!"

- Helt til slutt; hva vil du si til utviklere som drømmer om livet som uavhengig utvikler?

- Kjør på! Øv deg på å få ting ut, lansere ting, poste ting. Det er så uendelig mye mer kraft i det enn å ha massevis av halvferdige hobbyprosjekter som ingen vet om, svarer Lars Karbø.

- Ingenting skjer med 12 halvferdige prosjekter på GitHub. Men med 12 halvferdige prosjekter som du faktisk får ut, kan alt skje.

Karbo ble altså ikke millionær. Han endte ikke opp som selvstendig utvikler, heller. Men han mener at han fant det han leita etter.

Bare ikke på det stedet han trodde.

- Jeg var ute etter frihet. Men det er mange veier som gir deg det.