Jon Fosse-bøker brukt i AI-trening: - Tyveri!

Det er å bruke opphavsrettsbeskyttet materiale uten tillatelse, sier Forfatterforeningens leder Brynjulf Jung Tjønn i til Kulturnytt.

Den norske forfatteren og dramatikeren Jon Fosse er tildelt nobelprisen i litteratur. Her møter han pressen på en brygge på Frekhaug. 📸: Gunn Berit Wiik / Strilen / NTB
Den norske forfatteren og dramatikeren Jon Fosse er tildelt nobelprisen i litteratur. Her møter han pressen på en brygge på Frekhaug. 📸: Gunn Berit Wiik / Strilen / NTB Vis mer

Det er programmet Kulturnytt i Sveriges Radio som har gjort en kartlegging. Den er basert på en database utarbeidet av det amerikanske tidsskriftet The Atlantic.

Tidligere har tidsskriftet avslørt at verkene er brukt ulovlig i trening av blant annet Metas KI-verktøy.

Brukt Jon Fosse

Av databasen framgår det at det er Fosse-boka «Det er Ales» som er brukt i opptreningen.

– Vi synes dette rett og slett er tyveri. Det er å bruke opphavsrettsbeskyttet materiale uten tillatelse, sier Forfatterforeningens leder Brynjulf Jung Tjønn i til Kulturnytt.

Av Norges fire nobelprisvinnere i litteratur er det tilsynelatende kun Bjørnstjerne Bjørnsons verker som ikke er brukt i opptreningen. En rekke bøker av Sigrid Undset og Knut Hamsun er registrert.

Også en rekke andre norske forfattere er blitt brukt i opptreningen, blant dem Dag Solstad, Åsne Seierstad, Per Petterson og Vigdis Hjorth.