Henrik er sommerstudent hos NAV IT: - Vi har stor frihet til å velge hvilke teknologier vi vil jobbe med

- Hver uke har en ny gruppe ansvaret for å finne på noe sosialt. Så langt har vi vært på buldring, minigolf, bingo og bading, sier Henrik Giil Liisberg.

Til høsten begynner Henrik Giil Liisberg på en master i informatikk. Denne sommeren er han sommerstudent hos NAV IT. 📸: Privat
Til høsten begynner Henrik Giil Liisberg på en master i informatikk. Denne sommeren er han sommerstudent hos NAV IT. 📸: Privat Vis mer

Hei sveis! Kan du først fortelle litt om studiet ditt? 🎓

Jeg fullførte nettopp en bachelor i informatikk ved NTNU Trondheim. Til høsten fortsetter jeg på en master i informatikk, innenfor retningen Interaksjonsdesign, spill- og læringsteknologi. Så langt på studiet har jeg lært om mange forskjellige teknologier, slik som Java, Python og React/TypeScript, og arbeidsmetoder som SCRUM.

Det er også mye gruppearbeid med andre informatikere og studenter fra andre studier, som gir mye erfaring med å jobbe smidig og tverrfaglig. Det jeg liker med informatikk er at halvparten av emnene er valgfag. Dette lar deg studere andre interessante emner samtidig som man får et veldig solid IT-grunnlag.

Hva skal du jobbe med i sommer? 👷

I sommer jobber jeg hos NAV IT i kontorene deres på Helsfyr. Sammen med en annen utvikler, en designer og en universell utforming-spesialist, skal vi utvikle en intern tilbakemeldingsløsning for NAVs designsystem. Slik skal det ansvarlige teamet kunne få en bedre oversikt over hva de skal prioritere når de utvikler designsystemet videre.

For å løse dette har vi valgt å bruke NextJS med TypeScript, Tailwind og Sanity.

Sommerstudentene i NAV IT har fått sin egen etasje på NAV-kontoret, ifølge Henrik Giil Liisberg. 📸: Privat
Sommerstudentene i NAV IT har fått sin egen etasje på NAV-kontoret, ifølge Henrik Giil Liisberg. 📸: Privat Vis mer

Hva slags oppfølging og kontakt med kollegene dine får du i sommer? 🤗

Siden vi utvikler en løsning for designsystemet til NAV, har vi hele Team Designsystemet som mentorer. Da er det alltid noen som er tilgjengelige hvis vi har spørsmål, og de er alltid villige til å hjelpe oss dersom vi lurer på noe.

Sommerstudentene har fått sin egen etasje på NAV-kontoret, siden de fleste er på ferie. Der kan vi jobbe hvor vi vil og bruke alle fasilitetene. Hver onsdag har vi lunsj-grupper, og hver uke har en ny gruppe ansvar for å finne på noe sosialt. Så langt har vi vært på buldring, minigolf, bingo og bading. I tillegg har vi hatt ting som biljard-turnering, lagbilde-konkurranse og lønningspils.

«Det kuleste med utvikleryrket er det er en bransje som må kjempe litt for arbeidskraften. Det tvinger selskapene til å tenke utenfor boksen for å tiltrekke seg nye ansatte»

Hva slags konkrete teknologier får du jobbe med? 🧪

Vi har stor frihet til å velge hvilke teknologier vi vil jobbe med. Vi har valgt å jobbe med NextJS med TypeScript, Tailwind og Sanity. NAV arrangerer også diverse kurs i ting som Kotlin, Figma og universell utforming.

Hvor godt synes du studiet ditt har forberedt deg på det faktiske arbeidslivet? 📚

Jeg synes informatikk-studiet har forberedt meg godt på det faktiske arbeidslivet. Det aller viktigste studiet har gjort for meg er å gi meg erfaring med å jobbe i team, og å jobbe tverrfaglig med folk fra andre studier. Siden jeg har lært så mange forskjellige språk og teknologier de siste tre årene, har studiet også gjort det enklere å tilnærme meg nye språk og teknologier i fremtiden.

Noen emner er nok litt mer utdatert enn andre, men det gir også god grunnleggende kunnskap. Den største overraskelsen min har vel vært at det er mye mer prøving og feiling i utvikling enn jeg trodde, og at selv de mest erfarne utviklerne må ty til StackOverflow noen ganger.

- Vi har valgt å jobbe med NextJS med TypeScript, Tailwind og Sanity, forteller Henrik Giil Liisberg. 📸: Privat
- Vi har valgt å jobbe med NextJS med TypeScript, Tailwind og Sanity, forteller Henrik Giil Liisberg. 📸: Privat Vis mer

Hva synes du foreløpig er det vanskeligste med utvikleryrket? 😅

Det jeg synes er vanskeligst med utvikleryrket er at det er så mange forskjellige retninger man kan velge å gå, og at det hele tiden kommer nye teknologier og rammeverk som er "the next big thing". Da blir det noen ganger litt vanskelig å vite hvor man har lyst å putte energien sin.

Hva synes du er det kuleste med utvikleryrket? ✌️

Det kuleste med utvikleryrket er det er en bransje som må kjempe litt for arbeidskraften. Det tvinger selskapene til å tenke utenfor boksen for å tiltrekke seg nye ansatte, som gjør det veldig spennende for en som snart er nyutdannet student.

Og til slutt: Hva er planene dine videre? 🔮

Nå til høsten skal jeg ta en mastergrad i informatikk, i retning interaksjonsdesign, spill- og læringsteknologi.