- Det er så kult at man er under konstant utvikling i dette yrket

- Du får jobbe med ekstremt mange flinke og talentfulle mennesker, som har mye erfaring og kunnskap å dele, sier sommervikar Ylva Grønningsæter i Aplia.

Ylva Grønningsæter studerer Data, Ingeniørfag - TRES bachelor ved Universitetet i Agder. I sommer er hun sommervikar hos Aplia. 📸: Privat
Ylva Grønningsæter studerer Data, Ingeniørfag - TRES bachelor ved Universitetet i Agder. I sommer er hun sommervikar hos Aplia. 📸: Privat Vis mer

Hei sveis! Kan du først fortelle litt om studiet ditt? 🎓

Jeg studerer Data, Ingeniørfag - TRES bachelor ved Universitetet i Agder (UiA) og startet på siste året etter sommerferien. TRES står for tresemesterordningen, og var noe jeg måtte ta for å få realfagskompetanse. Jeg hadde ekstra fag i første og andre semester - i tillegg til obligatoriske linjefag.

Nå går jeg retningen programvareutvikling og trives godt. Men i andre semester klarte jeg ikke å bestemme meg og tok både nettverksdrift og sikkerhet samtidig som programvareutvikling. Til slutt landet jeg på programvareutvikling, som ga mest mestring og trivsel. Jeg lært om alt fra devops, databaser, algoritmer, datastrukturer, programvarearkitektur, SOLID-prinsipper, "agile development" og masse ulike teknologier.

«Jeg jobber remote nå, og det er så deilig å kunne sitte i dyna på egen maskin og kode med "metall" på høyttalerne»

Hva skal du jobbe med i sommer? 👷

Hos Aplia har jeg fått et eget internprosjekt hvor jeg skal bruke blant annet Django med Python, Svelte og Gitlab. Jeg skal lage et dashbord som bruker tripletex sin API til å vise ulike data man ønsker. Blant annet totaloversikt over feriedager til gode, oppspart flexitid og bursdagsvarslinger.

Hva slags oppfølging og kontakt med kollegene dine får du i sommer? 🤗

Første uken min hos Aplia reiste vi til Berlin på WeAreDevelopers congress - i tillegg til å ha Aplia sin halvårskonferanse. Jeg ble med dette godt kjent med kollegaene mine og hadde det veldig gøy. Ettersom jeg jobber remote, var det veldig kjekt å få møte kollegaene mine, se kontoret i Skien og få servert vafler.

All form for kommunikasjon foregår hovedsakelig gjennom Slack og Google Meet. Vi har daglige standups med teamet i tillegg til diverse frivillige sosiale aktiviteter gjennom uka, som "Discord-kaffi", "Lunchkaffe" og "Morgenkaffe". Jeg har i tillegg seniorutviklere som jeg kan spørre om hjelp om jeg står fast på noe.

Her er Ylva Grønningsæter sammen med Aplia på WeAreDevelopers i Berlin. 📸: Aplia
Her er Ylva Grønningsæter sammen med Aplia på WeAreDevelopers i Berlin. 📸: Aplia Vis mer

Hva slags konkrete teknologier får du jobbe med? 🧪

Noen konkrete teknologier jeg får jobbe med i sommer er Kubernetes, Terraform, GitLab ci/cd, Django, Python, Vue og svelte. Jeg byttet også fra Windows til Ubuntu da det ble anbefalt. Ettersom jeg alltid har ønsket en unnskyldning for å hoppe over på Linux, passet det perfekt. Så da ble det dual boot med Ubuntu 22.04 LTS og Windows.

Hvor godt synes du studiet ditt har forberedt deg på det faktiske arbeidslivet? 📚

Universitetet har bidratt til at overgangen fra student til utvikler ikke har vært for stor. Spesielt fagene til Christian Auby har vært uvurderlige. Jeg har allerede fått bruke GitLab som vi brukte i DevOps. Git som vi har brukt i alle programmeringsfag siden faget "Grunnleggende softwareutvikling". PyCharm og Python som vi brukte i "Videregående softwareutvikling". Men også Linux som brukes i faget "Nettverksadministrasjon".

Vi har noen fag som jeg kunne vært foruten, "Bølgefysikk", kremt. Men dette faget skal fjernes og erstattes med et annet mer relevant fag. På UiA lytter de til tilbakemeldingene til studentene og gjør endringer deretter. Jeg gleder meg til neste semester, for da skal jeg ta ISTQB-sertifisering innen "Testing". Dette er noe UiA tilbyr sammen med Egde.

På hjemmekontoret har Ylva blant annet rigget seg til med Corsair Gaming K95 RGB PLATINUM Speed (tastatur), Corsair SCIMITAR PRO RGB Optical MOBA/MMO Gaming Mouse, 2x Benq GL2450 24" Full HD (skjermer) og et HyperX Cloud MIX Gaming Headset. 📸: Privat
På hjemmekontoret har Ylva blant annet rigget seg til med Corsair Gaming K95 RGB PLATINUM Speed (tastatur), Corsair SCIMITAR PRO RGB Optical MOBA/MMO Gaming Mouse, 2x Benq GL2450 24" Full HD (skjermer) og et HyperX Cloud MIX Gaming Headset. 📸: Privat Vis mer

Hva synes du foreløpig er det vanskeligste med utvikleryrket? 😅

Det vanskeligste med utvikleryrket til nå er når andre utviklere prater om teknologier eller konsepter jeg aldri har hørt om, uten å forklare. At man antar at alle har samme kunnskapsnivå og dermed forstår alt som blir sagt.

I slike tilfeller føler jeg meg ofte dum som må pause en samtale for å spørre om forklaringer på ulike buzzwords og konsepter. Da er det veldig gøy med forståelige seniorutviklere som forklarer alt med teskje.

Hva synes du er det kuleste med utvikleryrket? ✌️

Jeg synes det er så kult at man er under konstant utvikling i dette yrket. Du stopper aldri opp og det er alltid noe nytt å lære. I tillegg gir yrket enorm frihet og kreativitet, både til å velge hvor og hva du ønsker å jobbe med. Hvis du vil jobbe i USA kan du jobbe remote fra soverommet ditt.

Jeg jobber remote nå, og det er så deilig å kunne sitte i dyna på egen maskin og kode med "metall" på høyttalerne. Så kan jeg prate med kollegene i pausene og ha fullt fokus ellers. I tillegg så er lønnen god nok til at du har økonomisk frihet til å reise og oppleve verden, om du ønsker det. Du får jobbe med ekstremt mange flinke og talentfulle mennesker, som har mye erfaring og kunnskap å dele.

Og til slutt: Hva er planene dine videre? 🔮

Planen min videre er å fullføre data ingeniør-bacheloren og fortsette å lære. Om det blir gjennom jobb, universitetet eller begge deler er usikkert. Jeg elsker å studere. Om jeg kan få samme opplevelse i arbeidslivet og videreutdanne meg med sertifiseringer, så er det perfekt. Når det gjelder drømmejobben har jeg veldig lyst til å bli Tech Lead en dag.

...har du tips til sommerkodere vi kan ta en preik med? Send oss en epost på hei[at]kode24.no!