- Slett sosiale medier, slå av varsler, gjør skjermen svart-hvit

- God start for å optimalisere jobbhverdagen og få et bedre liv, mener Ukas Koder Hans Henrik Grønsleth i Folq.

- Jeg jobber i hele stacken, hvilket betyr at jeg i løpet av en dag ofte leser kode skrevet i både Elm, TypeScript, JavaScript, Haskell og Terraform, forteller Hans Henrik Grønsleth. 📸: Elin Parr Ohme / Folq
- Jeg jobber i hele stacken, hvilket betyr at jeg i løpet av en dag ofte leser kode skrevet i både Elm, TypeScript, JavaScript, Haskell og Terraform, forteller Hans Henrik Grønsleth. 📸: Elin Parr Ohme / Folq Vis mer

Hvordan ble du utvikler? 📚

Jeg lagde en nettside i FrontPage omtrent da jeg begynte på ungdomsskolen.

Etter det var det en del år med klipping og liming av PHP- og JavaScript-snutter jeg fant diverse steder, men HTML- og CSS-en likte jeg å ha kontroll på og forstå. Husker jeg alltid brukte HTML-validatoren til W3C for å sørge for at koden var i henhold til HTML-spesifikasjonen.

Etter noen år med musikkstudier ropte den realfagsinteresserte biten av meg at det var på tide å mate den litt mer. Da fant jeg kommunikasjonsteknologi-studiet på NTNU, hvor jeg lærte mye teori og masse programmering.

Via noen spennende sommerjobber og tre år som konsulent har jeg lært mer om hvordan ting funker i praksis også, og jeg føler jeg får anvendt kunnskap fra både studier og tidligere jobber i den jobben jeg har nå.

- Er det stille sitter jeg uten hodetelefoner, hvis det er litt prat i det åpne landskapet kommer de ganske raskt på, sier Hans Henrik Grønsleth. 📸: Elin Parr Ohme / Folq
- Er det stille sitter jeg uten hodetelefoner, hvis det er litt prat i det åpne landskapet kommer de ganske raskt på, sier Hans Henrik Grønsleth. 📸: Elin Parr Ohme / Folq Vis mer

Hva jobber du med for tida? 💪

Nå jobber jeg i Folq, hvor vi lager en plattform som gjør det enklere for selvstendige konsulenter og små konsulentselskaper å finne oppdrag, og oppdragsgivere å finne akkurat den konsulenten de trenger.

Jeg jobber i hele stacken, hvilket betyr at jeg i løpet av en dag ofte leser kode skrevet i både Elm, TypeScript, JavaScript, Haskell og Terraform.

Akkurat nå jobber jeg litt med landingssidene våre, hvor vi bruker React, Next.js og Sanity. Bytter blant annet ut CSS Modules med Tailwind CSS, og strukturerer om innholdet i Sanity-en litt.

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕

Kommer på kontoret rundt klokka 9, tar en kopp kaffe og setter meg på den semi-faste plassen min.

Er det stille sitter jeg uten hodetelefoner, hvis det er litt prat i det åpne landskapet kommer de ganske raskt på.

Koder mye, gjør litt QA og avklarer kanskje med en av designerne hvordan et edge-case skal håndteres.

Egentlig ingen faste møter, kun ett ukentlig «Folqeopplysningsmøte» for hele sjappa. Tar ellers møter når det trengs, for eksempel for større features eller teknologivalg.

- Færre distraksjoner fra den lille skjermen er et godt sted å starte for å både optimalisere jobbhverdagen og få et litt bedre liv, mener Hans Henrik Grønsleth. 📸: Privat
- Færre distraksjoner fra den lille skjermen er et godt sted å starte for å både optimalisere jobbhverdagen og få et litt bedre liv, mener Hans Henrik Grønsleth. 📸: Privat Vis mer

Hva er ditt beste tips til et verktøy andre burde begynne å bruke? 🔨

Avinstaller alle sosiale medier-appene fra mobilen.

Fjern de aller fleste varsler utenom SMS.

Gjør skjermen svart-hvit så den ikke er så appellerende lenger. Men sett opp en snarvei for å skru de på igjen, sånn at du kan se noen farger innimellom.

Legg alltid fra deg mobilen med skjermen ned.

Færre distraksjoner fra den lille skjermen er et godt sted å starte for å både optimalisere jobbhverdagen og få et litt bedre liv. :)

Hva har du lyst til å lære mer om framover? 🦉

Liker å visualisere ting. Hadde for eksempel veldig sansen for NRKs "Slik laget vi «Slik stemte vi»".

De siste par fagfredagene har jeg sett litt på three.js og kommer nok til å se nærmere på det og andre visualiseringsgreier fremover!

- Jeg er faktisk veldig sjelden nervøs når vi prodsetter, mye takket være at vi har en ganske typesikker kodebase, forteller Hans Henrik Grønsleth. 📸: Elin Parr Ohme / Folq
- Jeg er faktisk veldig sjelden nervøs når vi prodsetter, mye takket være at vi har en ganske typesikker kodebase, forteller Hans Henrik Grønsleth. 📸: Elin Parr Ohme / Folq Vis mer

Hva er det verste du kan bli spurt om på jobben? 🔥

Hm, godt spørsmål. Om jeg kan ta ansvar for å arrangere julebordet, kanskje?

Neida.

En oppgave jeg litt motvillig måtte gjøre nylig var å sjekke opp en mail fra tredjepartsløsningen vi bruker til innlogging, om at de hadde endret litt på noe, og at applikasjonene våre kanskje var påvirket av den endringen.

Innlogging påvirker jo alle brukerne våre, det er en litt knotete og manuell prosess å verifisere at ting funker som de skal overalt, og når jobben omsider er gjort, så føles det litt som om man bare har stått på stedet hvil.

Ingen ny funksjonalitet, ingen forbedret brukeropplevelse. Det beste utfallet er at «det funker fortsatt», mens det verste er potensielt at ingen får logget inn lenger. Man får jo testet ting i et staging-miljø, men man vet likevel aldri helt hvordan det blir i produksjon før man har gjort det der også.

Sånne oppgaver må jo gjøres, men det er jo ikke så fett.

Når ble du sist flau, nervøs eller stressa for noe på jobb? 😅

Jeg er faktisk veldig sjelden nervøs når vi prodsetter, mye takket være at vi har en ganske typesikker kodebase. Har faktisk prodsatt fra Github-appen på mobilen på trikken hjem en gang. 🤠

Hva synes du norske utviklere bør bli flinkere på? 🙏

Vi bør parprogrammere mer, tror jeg.

Jeg har inntrykk av at mange av oss egentlig har lyst til å parprogrammere mer enn det vi får gjort. Men så skulle man bare gjøre den ene greia litt kjapt og vips, så glemte man det i dag også, fordi hverdagen raste forbi.

Jeg skal i alle fall parprogrammere litt i morgen – håper det er greit for deg, Runar!