- Det jeg liker best med å være utvikler er at jeg kan være med på å lage noe som brukes av andre

- Terskelen er lav for å ta opp og diskutere ting med de andre, sier Simen Førrisdal, sommervikar hos Polaris Media.

Simen Førrisdal studerer Bachelor i Informatikk ved NTNU som sin andre bachelor, og begynner på tredje året til høsten. 📸: Privat
Simen Førrisdal studerer Bachelor i Informatikk ved NTNU som sin andre bachelor, og begynner på tredje året til høsten. 📸: Privat Vis mer

Hei sveis! Kan du først fortelle litt om studiet ditt? 🎓

Jeg studerer Bachelor i Informatikk ved NTNU som min andre bachelor, og begynner på tredje året til høsten. Fra tidligere har jeg en bachelor i Drift av Datasystemer. Mens det forrige studiet fokuserte på drift og infrastruktur er Informatikk mer rettet mot utvikling.

Den første halvdelen av studiet danner et godt teknisk grunnlag innenfor programmering, nettverk, databaser og utviklingsmetoder, mens den andre halvdelen er mer åpen. Her har vi mye valgfag, og kan velge å spesialisere oss innen IT eller ta en mer tverrfaglig utdanning. Det jeg liker med Informatikk er at det i utgangspunktet er et veldig bredt studie, og at du selv har muligheten til å velge hvilket område du vil ende opp i.

Hva skal du jobbe med i sommer? 👷

I sommer er jeg en del av utviklingsteamet til Polaris Media. Vi har hovedkontor hos Adresseavisen i Trondheim, men jobber også tett med den andre halvdelen av teamet hos Fædrelandsvennen i Kristiansand.

Hovedfokuset for arbeidet er den nye plattformen for nettaviser, som brukes av nesten 50 lokalaviser over hele landet. Her får jeg mange varierte oppgaver innenfor blant annet forside- og artikkelvisning, brukeropplevelse, dataanalyse og databehandling og -formatering.

«Jeg tror man aldri blir helt forberedt på arbeidslivet kun gjennom skolen»

Hva slags oppfølging og kontakt med kollegene dine får du i sommer? 🤗

Dette er den andre sommeren jeg jobber hos Polaris Media, og jeg har også jobbet deltid det siste året. Dermed har jeg ingen egen mentor i år, men er mer en del av utviklingsteamet.

Hver dag starter med en kort "daily" hvor vi tar opp hva vi gjorde forrige arbeidsdag, og hva vi skal gjøre videre. Alle i teamet får en rask oppdatering på hva de andre gjør, og vi har mulighet til å hjelpe hverandre dersom noen står fast eller trenger hjelp. I sommer har jeg fått egen plass i åpent kontorlandskap sammen med resten av teamet, og terskelen er lav for å ta opp og diskutere ting med de andre.

Hva slags konkrete teknologier får du jobbe med? 🧪

Vi bruker fullstack JavaScript, med Nuxt og Vue i frontend, og Express med TypeScript i backend. Vi har også flere teknologier rundt hovedstacken slik som Jenkins, MongoDB og Varnish. I tillegg til Bitbucket og Jira for kodelager og task management

I sommer har Simen Førrisdal fått egen plass i åpent kontorlandskap sammen med resten av teamet. 📸: Privat
I sommer har Simen Førrisdal fått egen plass i åpent kontorlandskap sammen med resten av teamet. 📸: Privat Vis mer

Hvor godt synes du studiet ditt har forberedt deg på det faktiske arbeidslivet? 📚

Jeg tror man aldri blir helt forberedt på arbeidslivet kun gjennom skolen. Informatikk gir et veldig bredt grunnlag, så det man lærer er ofte litt generelt og må dekke veldig mye. I arbeidslivet er problemstillingene mer spesifikke, slik at man må bruke mer tid på å sette seg inn i teorien og gå dypere enn det studiene klarer.

Undervisningen mangler også ofte konteksten rundt det du jobber med. I arbeidslivet er det mange ting rundt prosjektet som må tas hensyn til, og som gjør at oppgaven blir mer kompleks eller tar lengre tid. Jeg synes likevel at Informatikk er et veldig godt studie, og det er ofte jeg lærer noe på skolen som jeg kjenner igjen fra jobb eller omvendt.

Hva synes du foreløpig er det vanskeligste med utvikleryrket? 😅

Det jeg synes er vanskeligst med utvikleryrket er å sette seg inn i nye prosjekter. Koden er skrevet annerledes enn det du er vant til, og prosjektet har noen helt spesielle krav som gjør at du må tenke helt annerledes enn du gjorde på forrige prosjekt. Jo større og mer kompleks applikasjonen er desto vanskeligere blir det å finne den røde tråden, og det tar ofte mye lengre tid enn man tror før man virkelig forstår gangen i et prosjekt.

En annen ting jeg synes er vanskelig er å begrense oppgaver til å kun dekke det som er tenkt. Ofte vil du endre så lite som mulig slik at det er lett for andre å vurdere det du har gjort. Du vil også skrive god kode for ikke å legge igjen mengder av teknisk gjeld til senere, samtidig som du vil rydde opp i teknisk gjeld fra tidligere. En endring fører med seg en annen, og plutselig har oppgaven økt drastisk i omfang

«Det hadde vært spennende å prøve andre ting, for eksempel spillutvikling eller mer lavnivå utvikling»

Hva synes du er det kuleste med utvikleryrket? ✌️

Det jeg liker best med å være utvikler er at jeg kan være med på å lage noe som brukes av andre. Enten det er noen kilobyte mindre i et nettverkskall eller en flashy ny funksjon på forsiden, synes jeg det er utrolig gøy å se resultatene av det jeg gjør.

Og til slutt: Hva er planene dine videre? 🔮

Planen videre er først og fremt å gjøre ferdig Bachelorgraden. Etter det er det ikke helt klart hvor veien går. Det er aktuelt med en mastergrad, men med to bachelorgrader begynner jeg også å bli klar for å gå ut i jobb.

Foreløpig trives jeg godt som webutvikler, men jeg tror også det hadde vært spennende å prøve andre ting, for eksempel spillutvikling eller mer lavnivå utvikling.

...har du tips til sommerkodere vi kan ta en preik med? Send oss en epost på hei[at]kode24.no!