EU kan stoppe Adobes Figma-kjøp: «Vil skade konkurransen»

Stikker kjepper i hjulene for tidenes dyreste oppkjøp av et privateid selskap.

Figma har blitt et populært verktøy blant både designere og utviklere. 📸: Simon Hattinga Verschure / Unsplash
Figma har blitt et populært verktøy blant både designere og utviklere. 📸: Simon Hattinga Verschure / Unsplash Vis mer

I september i fjor ble det klart at Adobe ønsker å kjøpe Figma for 20 milliarder dollar, rundt 213 milliarder kroner.

Det er imidlertid langt ifra sikkert at Adobe får lov til å kjøpe Figma. Ikke bare har det amerikanske justisdepartementet sagt at de ønsker å stoppe kjøpet, nå har også EU-kommisjonen lagt frem sitt foreløpige syn på saken, skriver The Register.

I februar gikk 16 EU-land ut og ba EU-kommisjonen om å undersøke hvilke følger et eventuelt Figma-oppkjøp ville få, og i august startet kommisjonen sine undersøkelser.

– Som et resultat av disse dyptgående undersøkelsene, har kommisjonen kommet til den foreløpige konklusjonen om at transaksjonen signifikant vil redusere konkurransen i det globale markedet, skriver kommisjonen.

«Ifølge EU-kommisjonen vil et Figma-oppkjøp føre til at Adobes eget produktdesignverktøy Adobe XD vil bli lagt ned.»

Vil skape én dominerende aktør

EU-kommisjonen skriver i sin uttalelse at oppkjøpet vil skade den globale konkurransen på to områder:

  • Interaktive produktdesignverktøy. Figma er her en klar markedsleder, og Adobe en av de største konkurrentene. Transaksjonen vil sannsynligvis skape én dominerende aktør.
  • Vektor- og rasterredigeringsverktøy. Ved å eliminere Figma som en potensiell konkurrent, vil Adobes dominans i disse markedene styrkes.

Ifølge EU-kommisjonen vil et Figma-oppkjøp føre til at Adobes eget produktdesignverktøy Adobe XD vil bli lagt ned, i tillegg til andre mulige oppfølgerprodukter.

Figma kan bli Illustrator- og Photoshop-konkurrent

Hvis oppkjøpet ikke blir noe av, mener EU-kommisjonen at Figma har mulighet til å bli en reell konkurrent også til Adobe Illustrator og Photoshop – ikke bare til XD.

– Uten transaksjonen er det svært sannsynlig at Figma vil gå inn i disse markedene og vokse til å bli en stor konkurrent, skriver kommisjonen.

Figma og Adobe får nå mulighet til å svare på EU-kommisjonens bekymringer, og kan ifølge The Register også be om en muntlig høring.