Cecilia vil at norske utviklere skal bli flinkere å skrive sikre koder

– Det er bare en fordel for utviklere å ha sikkerhet i bakhodet når man koder, sier Sivilingeniør Cecilia Peinert i Dfind Consulting.

Cecilia Peinert forteller hun prøver å bruke mest mulig tid ute, ettersom at det brukes nok tid inne på hjemmekontor. 📸: Privat
Cecilia Peinert forteller hun prøver å bruke mest mulig tid ute, ettersom at det brukes nok tid inne på hjemmekontor. 📸: Privat Vis mer

Hvordan begynte du med koding? 👶

Mitt første møte med koding var i 1. klasse på NTNU der vi hadde et obligatorisk IT grunnkurs fag med Python.

Det var ikke blant mine favorittfag, men interessen min for koding økte etterhvert som jeg fikk jobbet mer med det gjennom studiene.

Jeg husker spesielt godt faget Objektorientert programmering med Java hvor jeg, etter timevis med intens eksamenslesing, plutselig knakk koden og skjønte hvordan man kunne løse logiske problemer med koding.

For akkurat logisk tenkning og problemløsning er noe jeg alltid har likt å holde på med og etter et år på utveksling i USA hvor hovedmengden av fag besto av nettopp hvordan løse slike problemer med koding begynte brikkene å falle litt mer på plass og det ble naturlig at veien videre var innen utvikling.

«Rutinene har klart å bli opprettholdt til en viss grad takket være en kaffetrakter med timer.»

Hva jobber du med akkurat nå? 🛠️

Til vanlig jobber jeg som konsulent i Dfind Consulting og akkurat nå er jeg leid ut til Superego AS som systemutvikler for deres produkt Overvinne.

Overvinne tilbyr et digitalt terapiprogram med behandlingsprogram i app samt en nettside med mulighet for å bestille digitale eller fysiske konsultasjoner med psykolog.

De har en bred stack så jeg har fått brynet meg på en mengde forskjellige teknologier på kort tid, som PHP, Java, Spring Boot, Swift og AWS for å nevne noen.

Cecilia har tilbringet store deler av arbeidslivet på hjemmekontor, ifølge henne selv. 📸: Privat
Cecilia har tilbringet store deler av arbeidslivet på hjemmekontor, ifølge henne selv. 📸: Privat Vis mer

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕

Som for de fleste andre går det i hjemmekontor her også og har gjort det stort sett siden jeg startet i arbeidslivet.

Heldigvis har rutinene klart å bli opprettholdt til en viss grad takket være en kaffetrakter med timer som har nytraktet kaffe klar til daglig standup på Slack klokka 09.00.

Resten av dagen består hovedsakelig av å jobbe med oppgaver tildelt via et Kanban Board og hyppige samtaler på Slack for samarbeid og diskusjon.

Hver mandag har vi også et møte med kunden for en oppdatering om uka som har vært og uka som kommer.

«Jeg synes det virker interessant å jobbe med det brukeren faktisk kan se.»

Hva har du lyst til å lære mer om framover? 📚

Jeg har jobbet mest med hva som skjer backend fram til nå, men er nysgjerrig på å lære mer om React eller Vue da det hadde vært spennende å kunne utforme brukergrensesnitt.

Jeg synes det virker interessant å jobbe med det brukeren faktisk kan se.

Hvilke konkrete verktøy klarer du deg ikke uten? 😻

Jeg har ikke utforsket så mye forskjellig, men på det prosjektet jeg sitter på nå jobber jeg mye med lagring og modifisering av brukerdata og her synes jeg Intellij IDEA gjør det svært lett å holde oversikt over de ulike databasene og tabellene.

En kaffetrakter med timer sørger for at Cecilia får servert nykokt kaffe til daglig stand-up på Slack.📸: Privat
En kaffetrakter med timer sørger for at Cecilia får servert nykokt kaffe til daglig stand-up på Slack.📸: Privat Vis mer

Hva er det verste du kan bli spurt om på jobben? 🔥

Til tross for hvor viktig og nyttig jeg har erfart at det kan være, er dokumentasjon noe av det verste jeg kan bli spurt om å skrive.

Det går ofte litt bevisst i glemmeboksen når det er andre mer spennende oppgaver å ta tak i.

«Jeg tenker det kun er en fordel for utviklere å ha sikkerhet i bakhodet når man koder.»

Hva synes du norske utviklere bør bli flinkere på? 🙋

Noe jeg synes norske utviklere kan bli flinkere på er å skrive sikker kode.

Jeg er nok farget av å ha en spesialisering innen informasjonssikkerhet, hvor jeg har lært hvor lett det er å utnytte dårlig kode, men tenker det bare er en fordel for utviklere å ha sikkerhet i bakhodet når man koder.

«Det er deilig å legge igjen PCen og koble av med å se på noe annet enn en skjerm.»

Hva liker du å gjøre når du ikke jobber? 🕹️

På fritida er jeg veldig glad i å holde meg aktiv og prøver å komme meg så mye som mulig ut av leiligheten da det brukes nok timer der i løpet av dagen på hjemmekontor.

Under pandemien har jeg, som sikkert mange andre, blitt nødt til å finne meg noen nye hobbyer og endte opp med landeveissykling og frisbeegolf.

Ellers liker jeg å gå på fjelltur og reise rundt i Norge for å nyte all den flotte naturen landet har å by på. Det er deilig å legge igjen PC-en og koble av med å se på noe annet enn en skjerm.

- Jeg liker å gå på fjelltur og reise rundt i Norge for å nyte all den flotte naturen landet har å by på, forteller hun. 📸: Privat
- Jeg liker å gå på fjelltur og reise rundt i Norge for å nyte all den flotte naturen landet har å by på, forteller hun. 📸: Privat Vis mer