Phrida lager skytjenester med millioner av brukere

- Jeg prøver å inspirere andre jenter til å velge samme vei som meg, forteller Ukas Koder Phrida Norrhall i Cisco.

Phrida Norrhall studerte til sivilingeniør på NTNU og har nylig fått jobb i Cisco. 📸: Privat
Phrida Norrhall studerte til sivilingeniør på NTNU og har nylig fått jobb i Cisco. 📸: Privat Vis mer

Hvordan begynte du med koding? 👶

Som mange andre hadde jeg ikke prøvd så mye koding før jeg begynte på universitetet.

Men selv om jeg ikke kan forklare hvorfor, har det alltid vært klart at det var Datateknikk jeg skulle studere. Kanskje det har noe å gjøre med at pappa også er utvikler?

Under studiet ble det først en god del utvikling i Python, og deretter noen større prosjekter i Java, Scala og C#. Jeg hadde generelt mange spennende fag på NTNU, spesielt innenfor Big Data og informasjonsgjenfinning.

Hva jobber du med akkurat nå? 🛠️

I Cisco jobber vi med å utvikle videokonferansesystemer, og her jobber jeg i cloud-teamet. Vi har ansvar for flere mikrotjenester, men jobber også med frontend-utvikling av adminportalen som hjelper brukerne våre å konfigurere og håndtere videokonferansesystemene sine.

Når man jobber med skytjenester som har millioner av brukere i måneden har man mange spennende utfordringer. Blant annet er brukerne våre spredd over hele verden. Dette stiller en del krav til oss som utviklere, og vi må for eksempel ha oppetid 24/7/365, i tillegg til datasentre i flere regioner som skal kommunisere med hverandre.

Det er også en del krav til hvordan dataene skal håndteres, og vi jobber derfor mye med sikkerhet og ende-til-ende-kryptering i skyen.

Pulten til Phrida Norrhall i Cisco. Cisco-skjermen til høyre er ett av produktene hun lager løsninger for. 📸: Privat
Pulten til Phrida Norrhall i Cisco. Cisco-skjermen til høyre er ett av produktene hun lager løsninger for. 📸: Privat Vis mer

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕

En typisk dag i Cloud er veldig variert. Ettersom vi jobber med både frontend og backend er det stor spredning i arbeidsoppgaver.

Men dagen starter alltid med en stand-up der vi går gjennom alle tjenestene våre og sjekker at alt er som det skal. Deretter går dagen mest til koding og gjerne parprogrammering. Dessuten jobber jeg tett med UX-designerne våre for å utvikle ny funksjonalitet til adminportalen.

Ellers får jeg også lov til å bruke en del tid på å jobbe med tiltak som Jenteprosjektet Ada og Girls in ICT, der jeg får prøve å inspirere andre jenter til å velge den samme veien som meg. Det er noe jeg virkelig brenner for!

Hva synes du er de mest spennende språkene, rammeverkene eller teknologiene akkurat nå? ✨

I masteroppgaven brukte jeg teknologier som Apache Spark, Apache Kafka, Elasticsearch og Kibana til å lage et system som kunne håndtere kontinuerlige spørringer mot datastrømmer og visualisere trender i datasettet. Under arbeidet med masteren ble jeg egentlig ganske interessert i alle disse teknologiene, og derfor ble jeg veldig glad da jeg innså at vi bruker mye av det samme her i Cisco.

Slik ser det ut på kontorene til Phrida Norrhall i Cisco, på Lysaker utenfor Oslo. 📸: Privat
Slik ser det ut på kontorene til Phrida Norrhall i Cisco, på Lysaker utenfor Oslo. 📸: Privat Vis mer

Hva er du mest stolt av å ha laget? 🏆

Jeg er veldig stolt av å jobbe i en bedrift som har som mål å tilrettelegge for samarbeid mellom mennesker. Det gjør at behovet for å reise til fysiske møter blir mindre, og dermed får jeg også være med på å gjøre noe for miljøet.

I tillegg er jeg stolt over at kollegene mine kastet meg ut på dypt vann da jeg allerede etter en uke i jobben fikk pushe kode til produksjon. Det er jo ganske spennende med tanke på hvor mange brukere vi har!

Hva er det vanskeligste ved å være utvikler? 🤷

Som ganske ny og uerfaren kan en kodebase fort bli overveldende. Spesielt hvis den begynner å bli noen år gammel og har hatt en god del utviklere innom. Det kan være vanskelig å vite hvor man skal begynne. Heldigvis har jeg mange bra kolleger rundt meg som alltid er tilgjengelige når jeg trenger det.

Hva synes du norske utviklere bør bli flinkere på? 🙋

Noe jeg har merket på min arbeidsplass er hvor godt arbeidsmiljøet blir, og hvor mye mer effektivt vi jobber, når vi parprogrammerer. Jeg tror virkelig at flere kunne hatt glede av å benytte seg av det.

Hva liker du å gjøre når du ikke jobber? 🕹️

Etter å ha sittet inne mesteparten av dagen forsøker jeg å være så aktiv jeg kan på fritiden. Sirkeltreningen vi har på jobb på onsdager er derfor en favoritt! Ellers ser jeg frem til å teste ut de nye fjellskiene mine i påsken.