Hanne håper vi blir flinkere på dokumentasjon

Ukas Koder Hanne Mathisen i ITverket tror hun kunne stilt færre spørsmål, om koden var bedre dokumentert.

Hanne Mathisen i ITverket er fersk i bransjen, men allerede godt i gang med frontend-utvikling på oppdrag hos Telenor. 📸: Privat
Hanne Mathisen i ITverket er fersk i bransjen, men allerede godt i gang med frontend-utvikling på oppdrag hos Telenor. 📸: Privat Vis mer

Hvordan begynte du med koding? 👶

Jeg er en av de som såvidt visste hva koding gikk ut på før jeg begynte på universitetet.

Jeg har alltid likt realfag veldig godt, og var på en teknologicamp for jenter på NTNU siste året på videregående der jeg ble introdusert for både koding og de forskjellige teknologistudiene der, og fikk et så godt inntrykk av datateknikkstudiet at jeg startet å studere det selv neste høst. Det første jeg kodet ble dermed veldig små programmer i Python, før det ble litt større prosjekter i blant annet Java og C# etterhvert.

Jeg merket kjapt at programmering var noe jeg likte veldig godt, og fant vel ut ganske tidlig i studiet at det er utvikler jeg vil jobbe som, så da jeg var ferdig med studiene i fjor startet jeg som konsulent i ITverket, og ble plassert på prosjekt hos Telenor på dag en av min profesjonelle karriere som utvikler.

Hva jobber du med akkurat nå? 🛠️

Teamet jeg er på hos Telenor har ansvar for de åpne sidene til Telenor, så primært jobber jeg med frontend på telenor.no.

Siden kjører på en Node.js-app og er bygget ved hjelp av et CMS, der vi bruker Handlebars og JavaScript for å skrive logikken til komponentene som bygges i CMS-et. Akkurat nå om dagen jobber jeg med å fornye og forbedre hvordan artiklene på telenor.no blir bygd opp.

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕

En typisk arbeidsdag for meg består stort sett av koding. Det er jo såklart noen møter innimellom, men heldigvis går mesteparten av arbeidsdagen til faktisk koding.

Jeg har også nylig begynt å lære meg hvordan vi løser alt av analytics og tag management, så det blir nok også litt jobbing med det fremover i tillegg til koding.

Slik ser pulten til Hanne Mathisen ut, der hun sitter hos Telenor på Fornebu. 📸: Privat
Slik ser pulten til Hanne Mathisen ut, der hun sitter hos Telenor på Fornebu. 📸: Privat Vis mer

Hva synes du er de mest spennende språkene, rammeverkene eller teknologiene akkurat nå? ✨

Det er mye spennende teknologi det snakkes om for tiden, Vue for eksempel synes jeg virker veldig interessant, men har ikke kommet meg så langt at jeg har testet det ut selv enda.

Ellers har jeg vært borti Elm i forbindelse med et litt større prosjekt på universitetet, noe likte jeg veldig godt å jobbe med, og jeg er veldig spent på fremtiden til Elm.

Hva er du mest stolt av å ha laget? 🏆

Nå har jeg ikke så veldig lang fartstid som utvikler og det er litt begrenset hvor mye jeg har laget, så det jeg er mest stolt av må kanskje være appen jeg lagde i forbindelse med masteroppgaven.

Det var en mobilapp for tildeling av selvkjørende biler i et slags bilkollektiv skrevet i React Native + Redux og selv om appen bare var et proof of concept med begrenset funksjonalitet er jeg ganske fornøyd med hva jeg fikk til på den tiden jeg hadde ved siden av oppgaveskrivingen.

Utsikten fra kontorene til Hanne Mathisen hos Telenor på Fornebu. 📸: Privat
Utsikten fra kontorene til Hanne Mathisen hos Telenor på Fornebu. 📸: Privat Vis mer

Hva er det vanskeligste ved å være utvikler? 🤷

Det jeg har merket så langt er at jeg synes det er veldig vanskelig å holde seg oppdatert på alle nye ting og forbedringer som kommer innenfor teknologier man både bruker og ikke bruker daglig. Det skjer så mye hele tiden, så det er jo egentlig umulig å holde seg oppdatert på alle fronter.

Men det er jo også veldig spennende at det skjer så mye nytt hele tiden!

Hva synes du norske utviklere bør bli flinkere på? 🙋

Veldig vanskelig spørsmål å svare på, spesielt ettersom jeg er så fersk, men jeg er veldig enig i det mange andre har nevnt når det gjelder dokumentasjon og kommunikasjon.

Man bruker ganske mye tid, i alle fall i starten når man er ny på et prosjekt, til å spørre om ting man kanskje ikke hadde trengt dersom koden var bedre dokumentert. Jeg er ikke så flink til det selv heller, men ser helt klart fordelen ved å bruke litt ekstra tid på å dokumentere det man gjør.

Hva liker du å gjøre når du ikke jobber? 🕹️

For tiden er det lite med hobbyprosjekter, det er mange spennende teknologier og rammeverk jeg kunne tenkt meg å testet ut, men har ikke kommet meg så langt enda.

Jeg bruker en god del av fritiden min på å holde meg i aktivitet både ute og inne, og har et mål om å bruke enda mer tid på det og komme meg ut på både flere og lengre fjell- og teltturer til sommeren.