Kvinnelige utviklere mer usikre enn menn

- Kvinner har kunstig lav selvtillit, mener psykolog. Også høy utdanning kan gjøre deg mer usikker.

Blant norske utviklere føler kvinner mest på at alle andre kan mer enn dem. Og de uten utdanning føler mindre på dette enn høyt utdannede. 📸: Pexels.com
Blant norske utviklere føler kvinner mest på at alle andre kan mer enn dem. Og de uten utdanning føler mindre på dette enn høyt utdannede. 📸: Pexels.com Vis mer

Gjennom Kodeløkka-spørreundersøkelsen har kode24 påvist at mange norske utviklere tror at kollegene deres kan mer enn dem. Det er den første, og viktigste, delen av det som kalles impostor syndrome - eller bedragersyndromet på norsk.

- Er du i et fagtungt, mannsdominert miljø, hvor folk kanskje er litt introverte og ikke spesielt glade i prat om følelser, får du en kultur som er rigga for at folk sitter og har voldsomt flotte forestillinger om hvordan andre er, uttalte psykolog Egon Hagen til kode24.

Men vi har også sett på forskjeller mellom ulike typer utviklere. For ikke alle føler like mye på at alle andre er flinkere enn dem.

Blant annet er det store forskjeller mellom kvinner og menn.

Disse er mest utsatt

Her er noen utvalgte tall fra undersøkelsen, som viser forskjellen mellom kjønn, arbeidsoppgaver og utdannelse:

Kvinner mer usikre

Vi fikk langt færre svar fra kvinner enn menn i undersøkelsen vår, men som du ser av grafikken er tendensen klar: Kvinnene føler mer på at andre kan mer enn dem, og de vegrer seg i større grad for å spørre kolleger om hjelp.

Det kan selvfølgelig ha med alder og flere faktorer å gjøre, men psykologene vi snakker med blir uansett ikke spesielt overrasket.

- Helt generelt har menn større doser av selvtillit enn kvinner. Selvbegeistringen er gjennomgående større hos menn, sier klinisk spesialist og organisasjonspsykolog Fanny Duckert til kode24.

Fanny Duckert tror kvinner burde hatt høyere selvtillit, mens menn kanskje har litt vel mye. 📸: Tron Trondal / fannyduckert.no
Fanny Duckert tror kvinner burde hatt høyere selvtillit, mens menn kanskje har litt vel mye. 📸: Tron Trondal / fannyduckert.no Vis mer

- Og hvem har den mest realistiske selvtilliten?

- Det tipper nok litt over på begge sider: Kvinner har kunstig lav selvtillit, mens menn har litt kunstig høy, smiler hun.

Også Hagen tror det er fortsatt er forskjeller mellom kjønnene. For eksempel har menn en tendens til å mene at egne evner skaper suksesser, mens eksterne årsaker har skylda når ting går galt.

- Mens kvinner tenker at når ting går bra, er det flaks. Og når det går dårlig, er det deres egen skyld, forklarer Hagen.

Lav utdanning, høyt selvbilde

Ifølge undersøkelsen vår føler selvlærte utviklere mindre på at andre kan mer enn dem, sammenliknet med utviklere med utdannelse. Det kan virke snodig, da man skulle tro at høyere utdanning også gir høyere selvbilde.

Men dette kan faktisk tyde på det "motsatte bedragersyndromet": Dunning-Kruger-effekten.

«Leser du hundre bøker, innser du at alt er relativt.»

Mens bedragersyndromet gjør at folk som kan mye føler at de kan lite, gjør Dunning-Kruger-effekten at de som kan lite føler at de kan mye.

- Den som har lest én bok om et emne, kan vifte rundt seg med den og tro han kan alt. Men leser du hundre bøker, innser du at alt er relativt, og det blir mye vanskeligere å være bombastisk, forklarer Hagen.

Han mener effekten kan bidra til alt fra murbygging hos amerikanske presidenter til EU-utmelding av britiske arbeidsfolk. Den blir også brukt som en del av forklaringen på flat earth-bevegelsen, i Netflix-dokumentaren Behind the Curve.

- Dessuten er en viktig del av høyere utdanning kritisk tenking, og ikke minst en selvkritisk holdning, legger Duckert til.