- Mye frihet i valg av teknologi og rammeverk

Sommerkoderen: Vi er så heldige at vi får være på kontoret i Oslo hele sommeren. 🌻

Mathilde Tillman Hegdal på jobb hos Blank. 📸: Privat
Mathilde Tillman Hegdal på jobb hos Blank. 📸: Privat Vis mer

I kode24s serie Sommerkoderen tar vi en prat med norske sommervikarer og sommerstudenter. 🌞 Denne gangen møter vi Mathilde Tillman Hegdal (23); datateknologi-student ved NTNU, med sommerjobb i Blank i Oslo.

Hei sveis! Kan du først fortelle litt om studiet ditt? 🎓

Jeg studerer datateknologi på NTNU og skal begynne på 4. året etter sommeren. Det er en ingeniørgrad, så jeg synes at det til tider (les: ofte) kan bli for mye generelle fag som matte og fysikk, og litt for lite datafag.

Men samtidig får vi en veldig bred kompetanse, og “lærer å lære”, noe som kommer godt med.

Favorittfagene mine er allikevel datafagene, og jeg synes blant annet “Webutvikling”, og “Algoritmer og datastrukturer” var veldig spennende.

Hvis jeg skulle endret noe, skulle jeg ønske vi hadde muligheten til å ta designfag, det hadde vært kult!

«Det er en ingeniørgrad, så jeg synes at det til tider (les: ofte) kan bli for mye generelle fag som matte og fysikk, og litt for lite datafag.»

Hva jobber du med i sommer? 👷

Jeg jobber som teknolog i Blank i sommer.

De har nylig satt i gang utviklingen av et nytt produkt som skal gjøre det enklere for selskaper å administrere aksjeeierbok, og å rapportere det til Skatteetaten. Mitt team jobber spesifikt med å gjøre det lettere for folk å eie aksjer, mens det andre teamet jobber mer mot å fremme verdien av inkluderende eierskap.

Hvis alt går etter planen skal prosjektet ende opp som et selvstendig selskap, noe som selvfølgelig hadde vært veldig gøy!

Jeg hadde egentlig sikret meg sommerjobb i et konsulentselskap i høst, men mistet den da koronakrisen brøt ut. Heldigivs la Blank ut annonser for sommerjobber i mai. Jeg er veldig glad for at jeg fikk muligheten til jobbe her og få erfaring :)

image: - Mye frihet i valg av teknologi og rammeverk

Hva slags konkrete teknologier får du jobbe med? 🧪

Vi har hatt mye frihet når det gjelder valg av teknologi og rammeverk, og etter anbefaling fra ansatte i Blank har vi valgt å gå for ganske lik stack som de bruker i resten av prosjektet.

På backend har vi valgt å bruke Heroku til å hoste applikasjonen. Heroku har sømløs integrasjon med Postgresql, noe som gjorde det enkelt å sette opp en database. Vi skriver backend-koden i programmeringsspråket Kotlin og bruker web-rammeverket Ktor til å lage et snasent REST API.

På frontend-siden kjører Typescript sammen med React. Planen er å få til noen kule datavisualiseringer, og vi ser på muligheten til å bruke D3.js til dette.

Hva slags oppfølging og kontakt med kollegene dine får du i sommer? 🤗

Vi er så heldige at vi får være på kontoret i Oslo hele sommeren. Det setter jeg veldig pris på, både med tanke på det sosiale og at det gjør det mye lettere å samarbeide!

Terskelen for å spørre de fast ansatte om tips og hjelp blir også lavere.

Ellers har vi daglige standups og demo én gang i uka.

Vi begynte på jobb for litt over en uke siden, men det har vært mye sosialt som har skjedd allerede. Vi var blant annet ute og spiste pizza i går, og i morgen er det lønningspils.

«Vi er så heldige at vi får være på kontoret i Oslo hele sommeren.»

Hvor godt synes du studiet ditt har forberedt deg på det faktiske arbeidslivet? 📚

Som sagt så har vi mange generelle ingeniørfag som ikke nødvendigvis er så relevante for en utvikler.

Vi har en del kule datafag jeg drar mye nytte av, men studieløpet er til tider lagt opp på en merkelig måte.

For eksempel lærer vi om smidig utvikling og scrum gjennom et prosjektfag hvor vi skulle lage en webapplikasjon. Kjempebra, nyttige greier tenker du! Jo, men nytten blir litt borte når man ikke har vært borti webteknologi i det hele tatt. Først semesteret etter har vi mulighet til å ta “Webutvikling” som fag.

Også lærer vi ikke git, noe som er kjemperart. Sånn sett hadde jeg hadde nok omorganisert studieløpet vårt litt, for det virker som en del ting ikke er helt gjennomtenkt.

Ellers har vi mange spennende og relevante fag altså. Til høsten skal jeg ta ‘’Kundestyrt prosjekt”, hvor man i team utvikler et produkt for en ekte kunde. Det tror jeg blir gøy!

image: - Mye frihet i valg av teknologi og rammeverk

Hva synes du er det vanskeligste ved å jobbe som utvikler? 😅

Som relativt fersk i utviklingsgamet, vil jeg si at det mest krevende er de utallige teknologiene og rammeverkene som finnes der ute.

Jeg føler aldri at jeg blir skikkelig flink og komfortabel med et rammeverk, før jeg plutselig må gå over til et annet eller en ny versjon slippes og funksjonaliteten endres.

Det er selvfølgelig kult å prøve mye forskjellig, og jeg kan se for meg at en fulltidsutvikler ikke kjenner på det på samme måte. Men det kan føles litt demotiverende til tider.

Og til slutt; hva er planene dine videre? 🔮

Planen min var egentlig å dra på utveksling til Italia etter sommeren, men det satt korona en ganske grei stopper for. Så jeg drar tilbake til Trondheim og skal fullføre de to siste årene der.

Når jeg er ferdig, ser jeg for meg å begynne som konsulent og prøve å jobbe på ulike prosjekter for å finne ut hva jeg synes er mest spennende. Kanskje rette meg mer mot design. Eller starte noe eget, det hadde vært stilig!

...har du tips til sommerkodere vi kan ta en preik med? Send oss en epost på hei ætt kode24.no!