Ukas Koder Johanne Håøy Horn sitter hos Hurtigruta om dagen, hvor hun jobber som konsulent fra Bekk. 📸: Privat
Ukas Koder Johanne Håøy Horn sitter hos Hurtigruta om dagen, hvor hun jobber som konsulent fra Bekk. 📸: Privat Vis mer

Møt Johanne, som koder booking for Hurtigruta

Ukas Koder Johanne Håøy Horn jobber med .Net-stack, og synes Microsoft gjør mye kult om dagen.

Hvordan begynte du med koding? 👶

Da jeg gikk på barneskolen og ungdomsskolen var jeg ganske opptatt av et nettsamfunn hvor man eide søte datadyr og spilte spill for å tjene virtuelle penger man kunne kjøpe ting til dem med. Dyrene hadde sine egne nettsider, og etter å ha beundret andre spilleres nydelige kreasjoner en stund, ble jeg etter hvert en kløpper på å kopiere HTML og CSS.

I frykt for å bli tatt i å stjele andres åndsverk tilpasset jeg stilene til det uforanderlige - og lærte på den måten ganske mye. På videregående skrapte jeg så vidt i overflaten av Flash-programmering og lagde små animasjoner av fly og gravemaskiner i et valgfag på skolen, men det var først da jeg begynte på universitetet jeg begynte å programmere på ordentlig.

Hva er det første du husker å ha utviklet?

Med unntak av disse pussige små nettsidene jeg holdt på med for rundt 15 år siden, var mine første programmer i stor grad skoleoppgaver på UiO.

Jeg husker særlig hjemmeeksamenen vi hadde i 3. semester på bacheloren som en skjellsettende opplevelse - med litt prekode utlevert skulle vi lage en multiplayer-versjon av spillet Tron i C.

Det var kanskje litt vel bratt læringskurve på akkurat den oppgaven for min del, men heldigvis hadde jeg mange fine medstudenter rundt meg som hjalp meg videre hver gang jeg sto fast.

Hva jobber du med akkurat nå? ☕

Akkurat nå sitter jeg hos Hurtigruten, hvor vi jobber med nettsiden deres. Vi ser blant annet på å forenkle kjøpsopplevelsen for dem som ønsker å booke seg en reise.

Det å jobbe med en merkevare som er så sterk, både i Norge, men også internasjonalt, er kjempespennende!

Løsningen er bygget på .NET-stacken, og de ulike webappene skriver vi i React og Typescript.

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg?

I stor grad sitter jeg og programmerer ved pulten min, i tillegg til å gjøre code reviews og diskutere tekniske problemstillinger når enn de måtte oppstå. De oppstår forøvrig relativt ofte, vil jeg si, noe jeg synes er helt strålende, for jeg lærer så mye av at det blir stilt spørsmål ved hvordan ting gjøres!

Vi har en daglig standup i teamet som varer rundt fem minutter rett før lunsj, den fungerer fint for å få oversikt over hva andre i teamet holder på med. Ellers er det ikke så mye møter, når vi lurer på ting i teamet pleier vi å finne hverandre og slå av en prat, gjerne over en kaffekopp.

Pulten til Johanne Håøy Horn. Koderen jobber mest i VS Code og Visual Studio. 📸: Privat
Pulten til Johanne Håøy Horn. Koderen jobber mest i VS Code og Visual Studio. 📸: Privat Vis mer

Hva synes du er de mest spennende språkene, rammeverkene eller teknologiene akkurat nå? ✨

Jeg må nesten føye meg inn i rekken av tidligere Ukas Kodere og nevne Elm. Vi hadde det på forrige prosjekt jeg var på, og det fungerte så utrolig godt for det behovet vi hadde, i tillegg til at koden ble veldig lett å lese og følge.

Helt siden jeg ble introdusert for funksjonelle prinsipper på studiene, har jeg vært forkjemper for den funksjonelle kodestilen. Det skal sies at jeg ikke er så godt kjent med avanserte funksjonelle konsepter som monader og functors - men heldigvis er ikke det en forutsetning for å skrive funksjonell kode.

Ellers synes jeg Microsoft gjør en del kule grep for tiden. De siste årene har vi fått .Net Core, kryssplattform og open source, som jeg opplever som et godt rammeverk å bygge programmer med, og for tre uker siden gikk de ut med et ønske om å open source alle patentene sine. Det står det stor respekt av!

Hva er du mest stolt av å ha laget?

Vanskelig spørsmål! Jeg må jo innrømme at jeg er stolt av mye jeg har laget mens jeg har jobbet i Bekk, både internt og hos kunder. Så jeg slår et slag for hverdagen, rett og slett: alle de små tingene vi leverer daglig og som løser noens problem, gjør meg glad og stolt på generell basis.

Men hvis jeg skal velge, er noe av det som kanskje stikker seg aller mest ut, en GitBook en kollega og jeg laget for halvannet år siden til å bruke i et introduksjonskurs i webprogrammering for sommerstudenter og nyansatte. Senere har flere andre blitt med på å oppdatere den, og den har blitt luftet utrolig mange flere steder enn vi først hadde forestilt oss at den ville bli, på kurs både internt og eksternt og rundt omkring i landet.

Hva er det kjedeligste med å være utvikler? 😴

Små tidstyver som bygging, lasting av side og liknende mens man utvikler. Går det for tregt, er det fort gjort å bli distrahert og bruke unødvendig tid på å bytte tilbake til riktig kontekst.

Ellers kan det tidvis være frustrerende hvis man er bundet til visse teknologier som ikke er helt som man ønsker eller er utdaterte.

Hva er det gøyeste med å være utvikler? 😍

Å få lage ting! Og få være med på å løse folks problemer. Særlig når jeg jobber med designere, enten de ser på det grafiske eller brukerinteraksjon, koser jeg meg.

I tverrfagligheten føler jeg vi spiller hverandre gode.