Fredrik Meyer og Harald Ringvold i Bekk har vært på Elm Conf og Strange Loop St. Louis, og gir deg høydepunktene. 📸: Strange Loop
Fredrik Meyer og Harald Ringvold i Bekk har vært på Elm Conf og Strange Loop St. Louis, og gir deg høydepunktene. 📸: Strange Loop Vis mer

Det beste fra Elm Conf og Strange Loop

Dum kunstig intelligens, smarte editorer og struktur i Elm-apper – se alle foredragene du ikke bør gå glipp av.

Konferansen Strange Loop er en utviklerkonferanse som legger vekt på teknisk fag. Eller som de sier selv:

«Tech, not process. Talks are in general code-heavy, not process-oriented (agile, testing, etc). There are many fine speakers, topics, and conferences in the process area. This is not one of them.»

Navnet kommer fra tittelen på en bok av Douglas Hofstaedter, som handler om sammenhenger mellom rekursjon og bevisshet. Allerede her er vi på sofistikert vann! 👩🎓 Dette legger idegrunnlaget for at over to tusen utviklere interessert i funksjonell programmering og maskinlæring møtes over 3 dager for å høre om de nye nye kule ideene.

Før selve konferansen var det Elm Conf, en éndagskonferanse dedikert til frontend-språket Elm 🌳. Det var disse to konferansene som var målet da to glade Bekkere (Fredrik og Harald) besøkte St. Louis i staten Missouri i Amerikas Forente Stater i september.

Konferansen var veldig lærerik: det var nyttig å møte og snakke med folk fra andre arbeidsplasser enn ens egen. Spesielt morsomt var det å få bruke tre dager på å gå på nerdete foredrag. 🤓

Under kommer noen av de beste foredragene (synes vi!) fra konferansen, og noen ord om dem. Men hvis du vil sjekke ut de andre, sjekk YouTube-kanalene til Strange Loop og Elm Conf.

Elm Conf

Richard Feldman :  Immutable Relational Data

Først ut var Richard Feldman, en av de mest profilerte personlighetene i Elm-samfunnet. Richard fortalte og viste hvordan en kan strukturere relasjonelle data i en funksjonell og immutabel verden. Igjen gir Richard oss en god forklaring og hjelp til hvordan man kan strukturere Elm applikasjonene våre.

Matthew Griffith :  Building a Toolkit for Design

Matthew Griffith som kjent for biblioteket Style Elements fortalte oss om tanken bak den siste versjonen av dette biblioteket nå kalt Elm UI.

Han forklarer sin til tider store frustrasjon med CSS og hvordan Elm UI er et design-språk for å lage grensesnitt hvor man ikke trenger å tenke på alle quirks som kommer med CSS.

Veldig spennende konsept for de av oss som har strevd lenge med få til noe i CSS som man skulle tro egentlig var trivielt.

Grant Maki :  Facilitating Technology Change Through Cultural Change

Neste talk er et mindre teknisk foredrag, men ikke mindre viktig. Grant Maki fra Ford Motor Company snakker om hvorfor noen er flinke til å prøve ut ny teknologi, hvorfor andre ikke er det og hva man kan gjøre for å bli bedre.

Ravi Chugh :  Structured Editing for Elm* in Elm

Videre gav Ravi Chugh oss glimt inn i hva som skjer i akademia. Han viste fram det arbeidet som han og studenter hadde gjort på ekstra smart editor. Ved hjelp av informasjon fra det sterke typesystemet til språk som Elm kan programmet gi enda smartere hjelp til refaktorering.

Det er fortsatt veldig tidlig, men det gir håp for enda framtid med enda smartere editorer som gir lettere refaktorering og kan ta seg av å lage boilerplate-koden man i dag må skrive.

Strange Loop

Her er det enda vanskeligere å gi en god oppsummering. Strange Loop hadde over 80 foredrag, og vi kunne bare gå på noen få av dem. Under kommer noen av foredragene vi synes du absolutt burde få med deg.

Evan Czaplicki : The Hard Parts of Open Source

Her analyserer Evan Czaplicki, skaperen av Elm, hvordan det er å jobbe med åpen kilde, og hva slags gnisninger som kan oppstå. Han snakker også om de sosiale og teknologiske strukturene som oppmuntrer til (noen ganger) ikke så veldig hyggelig oppførsel på internett. Absolutt verdt å få med seg.

Benjamin Kovach :  A Box of Chaos

En annen favoritt var dette foredraget om generativ kunst. Generativ kunst er kunst som er laget med en blanding av tilfeldighet og strenge regler, og da som oftest ved hjelp av en datamaskin. Kovach snakker om “tools of the trade” — triks og teknikker som han har brukt ofte når han har laget (programmert?) kunst.

Foredraget var veldig inspirerende. Forøvrig bør også noe av kunsten til Kovach sjekkes ut. Han blander tilfeldighet og system på en veldig tilfredsstillende måte.

Janelle Shane :  Machine Learning Failures  –  For Art!

Konferansen ble avsluttet med dette veldig morsomme foredraget. Det handler om hvordan maskinlæringalgoritmer bare er gode på det de ble lært på, og hva som skjer når vi ber algoritmene svare på mer enn de kan.

Bloggen hennes, AI Weirdness, burde også sjekkes ut den. Den er full av morsomme eksempler på maskinlæring-”feil”.

Et morsomt eksempel på maskinlæringsfeil. Det er ingen sauer på bildet. Bildet er fra bloggen til Janelle Shane.
Et morsomt eksempel på maskinlæringsfeil. Det er ingen sauer på bildet. Bildet er fra bloggen til Janelle Shane. Vis mer

På bildet over påstår algoritmen at det er sauer på bildet uten at det er det. Det som har skjedd, er selvsagt at algoritmen bare har sett sauer på grønne gressenger, og aldri utenfor den konteksten. Derfor blir grønne gressenger synonymt med sauer.

Dette er en viktig lærepenge som har mer alvorlige konsekvenser enn at sauer ikke kjennes igjen. Det forteller oss at algoritmer trent på en historie av fordommer og rasisme ender opp med å bli rasistiske selv. Det er derfor viktig at folk som implementerer maskinlæringalgoritmer tar etikken på alvor.

Oppsummert…

… var dette konferanse som var veldig morsom og veldig lærerik. Atmosfæren var utrolig hyggelig (den var så hyggelig at vi begge glemte helt å ta bilder fra noe annet enn foredragene 🤗).

Trenger du underholdning på neste fly- eller busstur, sjekk ut spillelisten til Strange Loop på YouTube.