Christian Heilmann ga sine beste tips for å bli en lykkeligere Javascript-utvikler på Trondheim Developer Conference 📸: Wil Lee-Wright
Christian Heilmann ga sine beste tips for å bli en lykkeligere Javascript-utvikler på Trondheim Developer Conference 📸: Wil Lee-Wright Vis mer

«Slutt å bruke console.log!»

7 tips til et lykkeligere Javascript-liv fra Christian Heilmann.

«Javascript kan være skremmende. Det er masse ulike ting for ulike folk, og alle har én sann måte å bruke det på – ellers er du ikke "profesjonell". La oss skinne et beroligende lys på situasjonen».

Slik reklamerte Christian Heilmann for sitt foredrag på Trondheim Developer Conference denne uka.

Heilmann leder Microsofts «Open Web and Browsers»-avdeling, og mener norske Javascript-utviklere må både starte og slutte med en rekke ting for å bli lykkeligere.

Her er vår oppsummering av hans syv punkter for et lykkeligere Javascript-liv.

#1: Javascript er ikke et språk

Javascript blir brukt til langt mer nå enn man så for seg da det ble skapt.

Nå har det gått så langt, mener Heilmann, at det ikke lenger kan kalles et språk. I alle fall ikke bare et språk. Han kaller det heller en «plukk og velg-verden av teknologi».

- Og i en slik verden kan ikke alle være ekspert på alt. Det trenger du heller ikke. Bruker du bare Typescript? Fint! Bare bruk Typescript, sier Heilmann, og ber deg slappe av om du ikke kjenner hver krinkelkrok av Javascript-universet.

#2: Konsentrer deg om nået

I webutvikling handler mye om støtte – blant annet å fungere like bra på splitter nye Chrome-utgaver som eldgamle utgaver av Internet Explorer.

Heilmann mener vi må roe dette ned et par hakk.

- Ikke bli for opptatt av hva som tidligere ikke fungerte. Nettlesere blir oppdatert oftere enn noen gang, og at noe ikke støttes overalt burde ikke stoppe deg fra å prøve ut nye ting, sier han.

- Jeg ser nye utviklere gjøre suksess fordi de ikke vet at det de lager kan kræsje på eldre systemer, fortsetter han, og anbefaler alle å ta en titt på caniuse.com for å se hva det nå er trygt å prøve.

Christian Heilmanns punkter kan oppsummeres i noe sånt som «ro deg ned». 📸: TDC
Christian Heilmanns punkter kan oppsummeres i noe sånt som «ro deg ned». 📸: TDC Vis mer

#3: Begrens miljøet

Heilmann er opptatt av den tradisjonelle treenigheten til webutviklere: Editor, terminal og nettleser. Han forfekter å kutte dette utviklingsmiljøet ned til én ting: Editoren.

- Det er på tide å bryte ned denne historiske treenigheten. Jeg vil ikke svitsje fra editor til terminal til nettleser og tilbake igjen, sier Heilmann.

Løsningen er blant annet «headless» nettlesere, altså verktøy for å teste Javascript uten en faktisk nettleser, og terminal integrert i editoren. Ikke overraskende har Microsoft-sjefen en anbefaling: VS Code.

Han anbefaler også å teste ting på nett i stedet for egen maskin, gjennom tjenester som JSBin.com, Codepen.io og Glitch.com.

#4: Stans dårlig kode

Linting er alltid bedre en debugging, mener Heilmann, som synes du bør bli flinkere til å se på mer enn bare røde linjer under syntaks-feil i editoren.

- Skru på strengere regelsett, og du vil unngå framtidige feil, tipser han.

I tillegg slår han et slag for revidering av kode; altså å la både folk og lintere lese koden din for å påpeke feil.

- Vi bør gå fra å vite alt, til å lære av våre feil, mener Heilmann.

Christian Heilmann mener console.log er en langt dårligere løsning enn skikkelige debug-verktøy, og dessuten utgjør en potensiell sikkerhetsrisiko. 📸: TDC
Christian Heilmann mener console.log er en langt dårligere løsning enn skikkelige debug-verktøy, og dessuten utgjør en potensiell sikkerhetsrisiko. 📸: TDC Vis mer

#5: Kjenn verktøyene

- Verktøyene våre har blitt mer kompliserte. Men vi må forstå dem, og ikke tro de er magiske, sier Heilmann.

Det er spesielt én ting han skulle ønske flere hadde lært seg: Å bruke editorens debug-funksjoner, i stedet for massevis av console.log.

- Det tok tid før jeg forstod det selv, men slutt å bruke console.log, og bruk heller breakpoints, sier Heilmann, som blant annet mener breakpoints gir deg langt bedre informasjon enn loggingen.

- Console.log er pokkers latskap. Skal du huske én ting for å bli en lykkeligere og mer effektiv Javascript-utvikler, er det dette.

#6: Gi tilbake

Som leder av Microsofts «open web»-avdeling er det kanskje ikke overraskende at Heilmann slår et slag for å bidra til andres prosjekter. Og han mener det ikke nødvendigvis trenger å være den store jobben.

- Ingen har tid til å skrive dokumentasjon, og ikke alle flinke utviklere er flinke skribenter. Så hjelp dem med å skrive dokumentasjon, fiks skrivefeil, og før du vet ordet av det er du en del av produktet, tipser han.

Heilmann sier at mange selskaper er opptatt av utvikleres tilstedeværelse på blant annet Github, og mener det er bra for karrieren å både bidra og å være trivelig i denne sfæren.

#7: Slutt å krangle

Det er ikke noe galt med å gjøre ting på den beste måten, selvfølgelig, men Heilmann er skeptisk til mye av «best practice»-praten. Han mener nemlig det er høyst subjektivt hva som faktisk er den beste praksisen.

- Det er veldig fristende å selge erfaringen din som den beste praksisen. Men det er din erfaring fra dine prosjekter, sier han.

- Best praksis blir ikke definert; den blir funnet, i prosjekter. Noe er ikke den beste praksisen bare fordi en ingeniør i Facebook, Microsoft eller Google sier det er det, fortsetter han.

Derfor oppfordrer han alle til å roe ned debattene, og heller konsentrere seg om hva som er riktig og komfortabelt for hver enkelt. For som Heilmann sier:

- Du trenger ikke krangle med alle om hvordan de gjør ting. Ha heller et liv utenfor Javascript. Ta hunden på en tur. Eller spis noe god mat.