jQuery kan ofte identifiseres ved dollartegnene, som her, i kode24 sin annonsekarusell. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
jQuery kan ofte identifiseres ved dollartegnene, som her, i kode24 sin annonsekarusell. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

jQuery lever i Norge:
- Tabu i 2018

React og Angular blir slått av 12 år gamle jQuery. Det er det visst ikke så stas å snakke høyt om.

Jobber du med webutvikling i 2018, jobber du trolig med rammeverk og biblioteker.

Angular og React blir kanskje mest omtalt. Og da kode24 spurte norske utviklere hvilke frontend-verktøy de hadde brukt i løpet av 2018, kom begge høyt opp på lista.

Men det var et helt annet som gikk av med seieren: jQuery.

Og når kode24 tar en runde på Norges største nettsider, er det også jQuery vi finner desidert oftest i lista over teknologier sidene bruker.

Men bruken av det nå 12 år gamle biblioteket virker nærmest tabubelagt.

jQuery slår React

Ett av spørsmålene i vår siste Kodeløkka-undersøkelse var hvilket frontend-rammeverk utviklere flest hadde brukt i løpet av året.

Her er de som fikk flest svar:

jQuery gikk altså av med seieren, med 169 svar. Om jQuery er et rammeverk eller bibliotek, kan man selvfølgelig diskutere.

Det langt mer tidsriktige React havnet like bak med 167 svar, etterfulgt av Angular med 97.

jQuery i det fri

Å se hvorvidt en nettside bruker jQuery er enkelt.

Man kan for eksempel installere utvidelsen Wappalyzer i nettleseren, som lister ut alle teknologiene nettsida brukes. Eller skrive «console.log(jQuery)» i konsollen.

Skriv dette i konsollen, så ser du raskt om nettsida du besøker bruker jQuery. Det gjør de ofte. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Skriv dette i konsollen, så ser du raskt om nettsida du besøker bruker jQuery. Det gjør de ofte. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

kode24 har undersøkt en rekke store, norske nettsider, og fant jQuery i bruk hos veldig mange av dem. For eksempel:

  • Nettaviser: VG.no, Dagbladet.no, Aftenposten.no, Nettavisen.no
  • Nettbanker: DNB.no, Sbanken.no, Sparebank1.no, DanskeBank.no
  • Nettbutikker: Komplett.no, Kolonial.no, NSB.no, SAS.no

Vi undersøker ikke nærmere i hvilken grad jQuery brukes. Det er nok at biblioteket lastes.

Taushet om jQuery

kode24 ville gjerne spørre noen av aktørene nøyaktig hvordan og hvorfor den 12 år gamle teknologien brukes. Ikke fordi bruken nødvendigvis er kritikkverdig, men fordi den er interessant.

Det viste seg å være vanskeligere enn antatt.

Sbanken ønsker ikke å svare på de konkrete spørsmålene våre, men kommunikasjonsansvarlig Geir Holen forteller oss jQuery brukes mindre og mindre.

Kolonial.no forteller kode24 at de heller vil snakke om helt andre ting, og at de velger å «stå over akkurat denne runden».

Komplett gir oss først svar fra en utvikler de ikke ønsker at vi skal bruke etternavnet til. Etter litt fram og tilbake trekker Komplett svarene sine, og sier de ikke ønsker å bli omtalt i denne artikkelen i det hele tatt.

kode24 står fram

Da ingen av de andre ønsker å snakke med oss om jQuery, snakker vi heller med oss selv. For også kode24 bruker det 12 år gamle biblioteket, blant annet til å tegne ut stillingsannonsene våre.

Fagredaktør Jørgen Jacobsen, som her dekorerer kode24-kontoret, tror jQuery har blitt tabu i 2018. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Fagredaktør Jørgen Jacobsen, som her dekorerer kode24-kontoret, tror jQuery har blitt tabu i 2018. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

- Det er et lite script som bygger noen div-er. Det kunne sikkert vært skrevet i vanilla Javascript, eller som en React-app. Men det viktigste for oss, som også skal skrive artikler i løpet av dagen, er at noe kommer ut fort, og funker ganske knirkefritt, forteller fagredaktør og kode24-utvikler Jørgen Jacobsen til sin egen nettavis.

- Der er det vanskelig å slå jQuery, selv i 2018.

- Er det skam knyttet til å bruke jQuery i våre dager?

- jQuery er nok litt tabu i 2018. Det har gått fra å være «det kule verktøyet man kan bruke for å lage litt mer liv på sida», til «verktøyet man ikke bruker som seriøs frontend-utvikler», svarer Jørgen.

- Jeg spekulerer i at man må ta avstand fra jQuery for å føle at man kan kalle seg for en seriøs frontendutvikler.