Studentene Jørgen Pettersen, Philip Havig, Ane Aasen Tømmerås og Henryette Johanne Aaby-Setten har ikke gå lenge på UiO, og vet ikke nøyaktig hvilke språk de håper å bruke i arbeidslivet. Men foreløpig er det Python og Java det går i. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Studentene Jørgen Pettersen, Philip Havig, Ane Aasen Tømmerås og Henryette Johanne Aaby-Setten har ikke gå lenge på UiO, og vet ikke nøyaktig hvilke språk de håper å bruke i arbeidslivet. Men foreløpig er det Python og Java det går i. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Disse språkene velger norske web-utviklere

- Vi lærer Java og Python, forteller studenter. Skal de ut i norsk arbeidsliv bør de lære noen helt andre språk, også.

- Som førsteårsstudent har jeg ikke vært borti så mye annet enn Python, forteller studenten Ane Aasen Tømmerås til kode24.

Hun står sammen med flere andre medstudenter på dagen@ifi, hvor studentene på Universitetet i Oslo skal møte norske arbeidsgivere.

- Jeg har også bare vært borti Python. Og litt Java, nikker Henryette Johanne Aaby-Setten.

For det er Java og Python det går i på universitetet. Når kode24 spør om hvilke språk studentene helst vil jobbe med i arbeidslivet, er det dermed disse to som går igjen.

Og når vi spør om web-utvikling, blir studentene enda mer usikre.

- Jeg tenkte jeg skulle lære meg Typescript og React, men jeg har ikke satt meg så inn i webutvikling ennå. Det er ikke så mange fag her som underviser det, så det er noe man må gjøre på fritiden ved siden av, sier Jørgen Pettersen.

Tallene til kode24 viser at hverken Java eller Python er bortkastet om studentene vil drive med web-utvikling, men det er helt andre språk de heller bør lære seg.

Se intervjuene med studentene her:

JavaScript og PHP

I kode24 sin siste Kodeløkka-undersøkelse spurte vi blant annet om hvilke språk norske utviklere har brukt til web-utvikling i 2018.

Her er resultatet:

430 utviklere har svart, så vi skal ikke skryte på oss en fullstendig oversikt, men tallene gir uansett en god pekepinn.

Student-favoritter er med

Undersøkelsen vår skiller ikke på backend- og frontend-utvikling.

  • Uansett om det brukes bak eller foran, er det ingen overraskelse av JavaScript får en solid seier.
  • CSS kom like bak, men vi velger å ikke ta det med i oversikten vår.
  • Dermed er det PHP som får andreplassen, etterfulgt av .net / C#.
  • Java og Python, som var språkene de fleste studentene kode24 snakket med kjente fra før og håpet å kunne jobbe med, får en nærmest delt fjerdeplass.