Utvikleren Isabel Vestli i Eika er fornøyd med Mac-en sin. Men norske utviklere flest bruker Windows. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Utvikleren Isabel Vestli i Eika er fornøyd med Mac-en sin. Men norske utviklere flest bruker Windows. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Nei, kodere flest bruker ikke Mac

Men langt flere norske utviklere bruker Mac enn Linux. 🐧

- Som utvikler er jeg vant til Unix-versjoner av kommendolinje-verktøy. Så det måtte bli enten Linux på en PC, eller en Mac, forteller utvikleren Martin Skarsaune i Kantega til kode24.

- Og jeg synes Mac er en veldig bra løsning. Det er en solid, bra skrudd maskin, med lite utfordringer.

Utvikleren Martin Skarsaune i Kantega bruker Mac for å enklere bruke Unix-verktøy. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Utvikleren Martin Skarsaune i Kantega bruker Mac for å enklere bruke Unix-verktøy. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Nettopp derfor er Skarsaune en Mac-utvikler.

Men det gjør han ikke til en gjennomsnittlig, norsk utvikler, ifølge kode24 sine tall fra vår siste Kodeløkka-undersøkelse.

Flest bruker Windows

I vår siste spørreundersøkelse spurte vi blant annet hvilket operativsystem norske utviklere oftest bruker når de programmerer.

Her er resultatet:

Av de 417 norske utviklerne som har svart på undersøkelsen, bruker altså over halvparten Windows til kodingen sin.

29 prosent bruker Mac, mens resten bruker en Linux-distribusjon.

Liker Unix-kjernen

At utviklere flest bruker Mac, er med andre ord bare en myte. Men blant dem som bruker en Apple-maskin, virker det å være to hovedgrunner.

- Det er mest fordi det er det vi har valgt på Eika generelt, sier utvikleren Isabel Vestli til kode24, når vi møter henne under årets JavaZone.

Der har du den første grunnen; at jobben bestemmer det. Den andre grunnen kode24 ofte får høre, er Unix-kjernen i macOS.

- Når du har Unix i bunn, får du tilgang til mer eller mindre det samme som om jeg hadde kjøpt en Linux-maskin, forteller utvikleren Sondre Olsen i EarlyWarning Solutions.

- Der er det ikke helt det samme med Windows. Det er litt mer kronglete å bruke, føler jeg.

Ubuntu størst

19 prosent av norske utviklere svarer altså at de først og fremst bruker Linux.

- Jeg bruker Ubuntu, forteller studenten Meimona til kode24.

- For jeg ble vant til det, og bare fortsatte med det. Og alle PC-ene på skolen har det.

Linux-kodere fleste bruker den samme distroen som henne. Her er de tre mest poplære Linux-utgavene blant norske utviklere:

  • Ubuntu (totalt 10,6 prosent av svarene)
  • Debian (totalt 2,2 prosent)
  • Red Hat (totalt 1,4 prosent)

Spiller det så stor rolle hva man utvikler i, når alt kommer til alt? Hva ville du anbefalt til noen som skulle starte å kode i dag? Hør fra deg under artikkelen!